Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Povestea lui Brâncuși, scoasă la licitație

Miercuri, 4 martie

Povestea lui Brâncuși, scoasă la licitație

,,O poveste de dragoste". Corespondența Brâncuși, precum și alte Hârtii Importante din Colecția unui Scriitor
Miercuri, 4 martie 2020, ora 19.00
Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță

Scrisorile de dragoste dintre părintele sculpturii moderne, Constantin Brâncuși și una dintre iubirile renumitului sculptor, Florence Meyer, vor fi scoase la licitație. Corespondența a fost scrisă de-a lungul a două decenii, atât cât a durat impresionanta poveste de iubire, în ciuda diferenței de vârstă dintre cei doi.
Florence Meyer a fost o dansatoare modernă americană, cunoscută și pentru pasiunea sa pentru fotografie, realizând celebre portrete fotografice actorilor și artiștilor vremii. Apropiată și protejată a lui Man Ray, se căsătorește cu actorul Oskar Homolka, consacrat în filmele lui Hitchcook.
Prețul de pornire pentru fiecare dintre cele 15 scrisori expediate de Brâncuși (și semnate fie cu numele său, fie cu pseudonimul de alint Morice), va fi de 1.000 de euro, un preț deosebit de accesibil raportat la unicitatea acestor mărturii de viață intimă.
Specialiștii apreciază că datorită conținutului acestora, descriptiv de viață personală, iar nu documentare pentru procesul de creație al artistului, scrisorile nu sunt, conform reglementărilor, clasabile în categoriile patrimoniul național cultural, ceea ce nu înseamnă că nu ar fi atrăgătoare pentru public, drept exponate de muzeu, încurajând instituțiile muzeale să participe la achiziționarea acestora.
Scrisorile au fost expertizate drept autentice de cunoscutul brâncușolog internațional de origine română dr. Radu Varia, membru al Academiei Regale a Scoției, Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris, al Academiei de Arte și Științe din Salzburg etc.
Licitația Colecției de Hârtii Importante ale unui Scriitor mai cuprinde și o selecție de valoroase hărți vechi, pictate ori acuarelate, despre Dacia, Transilvania, România și spațiul românesc prin excelență, manuscrise vechi ori miniate, carte veche ori bibliofilă, unele exemplare purtând semnătura olografă a autorilor, precum : Arghezi, Nichita Stănescu, Labiș, Blaga, Rebreanu sau Eliade.
Sunt puse în vânzare prin licitație și cărți clasate în patrimoniul național cultural, precum cele două provenind din fosta colecție a diplomatului transilvănean Vasile Stoica (parțial expusă, în anii recenți, la Muzeul Satului din București, la Muzeul Național Brukethal din Sibiu și la Muzeul Țării Făgărașului), retrocedată în 2009 de Muzeul Național de Artă al României familiei colecționarului, anume ,,Antichitățile Pompeiului" de la 1804, respectiv ,,Teatrul din Ercolano" de la 1783, conținând 43 de gravuri ale celebrului gravor Francesco Piranesi.
Totodată, ,,Operele lui Philon Evreul" de Pierre Bellief, din 1588 (având un preț de pornire de 600 de euro), ,,Eroinele Antichității" de Ovidiu, din 1552, provenind din colecția Mihai Beniuc (având un preț de pornire de doar 500 de euro), sau post-incunabula lui Bartolomeu Platina din 1530 despre arta culinară (pornind de la prețul de pornire de 1.200 de euro), reprezintă câteva dintre bunurile culturale puse în licitație, cu valoare istorico- documentară semnificativă, notificate Ministerului Culturii în vederea clasării în patrimoniul cultural național.
Alina Panico

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:41:36 Ora standard a Europei de Est