Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Fonduri europene de 11 milioane euro, pentru reabilitarea coridorului Nufărul-Cantemir

Oradea noastră înflorește!

Fonduri europene de 11 milioane euro, pentru reabilitarea coridorului Nufărul-Cantemir

În ședința Consiliului Local de marți, 18 februarie 2020, a fost aprobat proiectul ,,Creșterea mobilității urbane în zona Nufărul-Cantemir", precum și cheltuielile legate de acest proiect, a cărui finanțare se va face din fonduri UE.

Primarul Ilie Bolojan a făcut precizări privind acest proiect în cadrul unei conferințe de presă: „Așa cum se știe, anul trecut s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea B-dului Nufărul - Cantemir. Dacă anul trecut încă nu aveam garanția că vom avea această finanțare, acum am primit anunțul oficial că avem asigurată finanțarea pentru acest proiect. Valoarea proiectului este de cca 11 milioane de euro, inclusiv TVA și presupune reabilitarea totală a B-dului Nufărul, de la trotuare, stâlpi, carosabil, linii de tramvai, pistă de biciclete, zonă pietonală, practic tot ce se află în partea dreaptă a liniei de tramvai cum se iese spre Felix. Din această sumă, Primăria va avea o contribuție de 3%". 
Proiectul „Creșterea mobilității urbane în zona Nufărul-Cantemir" este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 - 2020.
Tronsonul propus din Str. Nufărului pentru investiție are o lungime de cca 1.600 m, iar tronsonul propus din Str. D. Cantemir, aflat în continuarea Str. Nufărului pe traseul DN 76, este de 1.200 m.
Valoarea totală a proiectului este de 53.330.161,76 lei inclusiv TVA (cca 11 milioane euro).
Contribuția proprie a municipiului Oradea o reprezintă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului 542.862,93 lei (inclusiv TVA), cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului de 52.787.298, 83 lei (inclusiv TVA), contribuție care este în cuantum de 1.055.745,96 lei (inclusiv TVA), reprezentând cofinanțarea proiectului.
Va fi deranj în zonă, dar orașul câștigă aproape 11 milioane de euro
În ceea ce privește exproprierile care se vor face în zonă, primarul Ilie Bolojan a explicat în detaliu obiectivele pe care municipalitatea și le-a asumat prin acest proiect și modul în care aceste obiective vor fi îndeplinite: ,,Sigur, a apărut necesitatea unor exproprieri, pentru a reloca locurile de parcare, pentru a amenaja spațiile din partea dreaptă a liniei de tramvai cum se iese spre Felix. E adevărat că se va genera un deranj în zonă, dar orașul câștigă aproape 11 milioane de euro. Orașul Oradea va accesa aceste fonduri, dar pentru aceasta trebuie să respecte obiectivele asumate prin proiect, care sunt: scăderea emisiilor de dioxid de carbon în zonă cu minimum 3%, existând deja o stație care măsoară aceste emisii și care e amplasată pe partea dreaptă la ieșirea din oraș, apoi trebuie să creștem numărul de pietoni și de bicicliști în zonă cu cel puțin 5%. Fără amenajarea pe partea dreaptă, în zona liniei de tramvai a unor piste de biciclete și a unor trotuare sigure pentru pietoni, e clar că nu putem atinge aceste obiective. Un alt obiectiv asumat prin proiect este creșterea numărului de pasageri pe  mijloacele OTL cu cel puțin 5%, iar pentru aceasta vom crește calitatea pe mijloacele de transport în comun. Pentru a atinge toate aceste obiective, locurile de parcare existente acum trebuie relocate în partea din spate. Prin urmare, se va trece la exproprierea efectivă în etape, așa cum am anunțat, o parte anul acesta, o parte anul viitor, astfel încât la finalul anului viitor, când acest proiect ar trebui să fie gata, să avem eliberate și spațiile pe partea dreaptă a liniei de tramvai și, desigur, să fie amenajate și spațiile dintre blocuri între B-dul Nufărul și Str. Leonardo da Vinci".
Regenerare urbană în zona D. Cantemir - Th. Aman - Șt. Luchian
Un alt proiect important pentru zona cartierului Nufărul este cel care vizează regenerarea urbană în zona Dimitrie Cantemir - Str. Theodor Aman - Str. Ștefan Luchian.
Astfel, în cadrul ședinței de Consiliu Local de marți, 18 februarie, s-a aprobat studiul de fezabilitate (SF) pentru acest proiect, indicatorii tehnico-economici rezultați din SF, respectiv coridorul de expropriere aferent lucrării ,,Amenajare accese auto și parcări în zona Str. Dimitrie Cantemir - Theodor Aman - Ștefan Luchian".
Primarul Ilie Bolojan a prezentat detalii despre acest proiect de regenerare urbană: ,,Pe B-dul Nufărul, pe partea stângă, înainte de a trece peste Peța - în zona clădirii Poștei, în spate fiind clădirea Romtelecom, se află o zonă de blocuri, vizavi de linia de tramvai care este pe partea dreaptă, care are nevoie de acest proiect de regenerare urbană. Odată cu modernizarea B-dului Nufărul, se impune ca și această zonă de blocuri să fie modernizată. Astfel, se vor amenaja aici cca 3.500 mp de carosabil, 223 de locuri de parcare, zone verzi în suprafață de 670 mp și trotuare în suprafață de 1.315 mp. Pe lângă acestea, proiectul are în vedere realizarea canalizării pluviale și a iluminatului public în zonă".
Valoarea totală a investiției este de 5.033.744,92 lei inclusiv TVA, iar durata de execuție este de șase luni. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:14 Ora de vară a Europei de Est