Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Fonduri europene de 11 milioane euro, pentru reabilitarea coridorului Nufărul-Cantemir

Oradea noastră înflorește!

Fonduri europene de 11 milioane euro, pentru reabilitarea coridorului Nufărul-Cantemir

În ședința Consiliului Local de marți, 18 februarie 2020, a fost aprobat proiectul ,,Creșterea mobilității urbane în zona Nufărul-Cantemir", precum și cheltuielile legate de acest proiect, a cărui finanțare se va face din fonduri UE.

Primarul Ilie Bolojan a făcut precizări privind acest proiect în cadrul unei conferințe de presă: „Așa cum se știe, anul trecut s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea B-dului Nufărul - Cantemir. Dacă anul trecut încă nu aveam garanția că vom avea această finanțare, acum am primit anunțul oficial că avem asigurată finanțarea pentru acest proiect. Valoarea proiectului este de cca 11 milioane de euro, inclusiv TVA și presupune reabilitarea totală a B-dului Nufărul, de la trotuare, stâlpi, carosabil, linii de tramvai, pistă de biciclete, zonă pietonală, practic tot ce se află în partea dreaptă a liniei de tramvai cum se iese spre Felix. Din această sumă, Primăria va avea o contribuție de 3%". 
Proiectul „Creșterea mobilității urbane în zona Nufărul-Cantemir" este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 - 2020.
Tronsonul propus din Str. Nufărului pentru investiție are o lungime de cca 1.600 m, iar tronsonul propus din Str. D. Cantemir, aflat în continuarea Str. Nufărului pe traseul DN 76, este de 1.200 m.
Valoarea totală a proiectului este de 53.330.161,76 lei inclusiv TVA (cca 11 milioane euro).
Contribuția proprie a municipiului Oradea o reprezintă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului 542.862,93 lei (inclusiv TVA), cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului de 52.787.298, 83 lei (inclusiv TVA), contribuție care este în cuantum de 1.055.745,96 lei (inclusiv TVA), reprezentând cofinanțarea proiectului.
Va fi deranj în zonă, dar orașul câștigă aproape 11 milioane de euro
În ceea ce privește exproprierile care se vor face în zonă, primarul Ilie Bolojan a explicat în detaliu obiectivele pe care municipalitatea și le-a asumat prin acest proiect și modul în care aceste obiective vor fi îndeplinite: ,,Sigur, a apărut necesitatea unor exproprieri, pentru a reloca locurile de parcare, pentru a amenaja spațiile din partea dreaptă a liniei de tramvai cum se iese spre Felix. E adevărat că se va genera un deranj în zonă, dar orașul câștigă aproape 11 milioane de euro. Orașul Oradea va accesa aceste fonduri, dar pentru aceasta trebuie să respecte obiectivele asumate prin proiect, care sunt: scăderea emisiilor de dioxid de carbon în zonă cu minimum 3%, existând deja o stație care măsoară aceste emisii și care e amplasată pe partea dreaptă la ieșirea din oraș, apoi trebuie să creștem numărul de pietoni și de bicicliști în zonă cu cel puțin 5%. Fără amenajarea pe partea dreaptă, în zona liniei de tramvai a unor piste de biciclete și a unor trotuare sigure pentru pietoni, e clar că nu putem atinge aceste obiective. Un alt obiectiv asumat prin proiect este creșterea numărului de pasageri pe  mijloacele OTL cu cel puțin 5%, iar pentru aceasta vom crește calitatea pe mijloacele de transport în comun. Pentru a atinge toate aceste obiective, locurile de parcare existente acum trebuie relocate în partea din spate. Prin urmare, se va trece la exproprierea efectivă în etape, așa cum am anunțat, o parte anul acesta, o parte anul viitor, astfel încât la finalul anului viitor, când acest proiect ar trebui să fie gata, să avem eliberate și spațiile pe partea dreaptă a liniei de tramvai și, desigur, să fie amenajate și spațiile dintre blocuri între B-dul Nufărul și Str. Leonardo da Vinci".
Regenerare urbană în zona D. Cantemir - Th. Aman - Șt. Luchian
Un alt proiect important pentru zona cartierului Nufărul este cel care vizează regenerarea urbană în zona Dimitrie Cantemir - Str. Theodor Aman - Str. Ștefan Luchian.
Astfel, în cadrul ședinței de Consiliu Local de marți, 18 februarie, s-a aprobat studiul de fezabilitate (SF) pentru acest proiect, indicatorii tehnico-economici rezultați din SF, respectiv coridorul de expropriere aferent lucrării ,,Amenajare accese auto și parcări în zona Str. Dimitrie Cantemir - Theodor Aman - Ștefan Luchian".
Primarul Ilie Bolojan a prezentat detalii despre acest proiect de regenerare urbană: ,,Pe B-dul Nufărul, pe partea stângă, înainte de a trece peste Peța - în zona clădirii Poștei, în spate fiind clădirea Romtelecom, se află o zonă de blocuri, vizavi de linia de tramvai care este pe partea dreaptă, care are nevoie de acest proiect de regenerare urbană. Odată cu modernizarea B-dului Nufărul, se impune ca și această zonă de blocuri să fie modernizată. Astfel, se vor amenaja aici cca 3.500 mp de carosabil, 223 de locuri de parcare, zone verzi în suprafață de 670 mp și trotuare în suprafață de 1.315 mp. Pe lângă acestea, proiectul are în vedere realizarea canalizării pluviale și a iluminatului public în zonă".
Valoarea totală a investiției este de 5.033.744,92 lei inclusiv TVA, iar durata de execuție este de șase luni. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:32:02 Ora standard a Europei de Est