Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Domnul rector Constantin Bungău vrea și un al treilea mandat

Vin alegerile universitare!

Domnul rector Constantin Bungău vrea și un al treilea mandat

La conferința de presă de miercuri (19 februarie 2020), de la Universitatea din Oradea, domnul rector Constantin Bungău și domnul Aurel Vasile Căuș, președinte interimar al Senatului universitar și-au prezentat bilanțul realizărilor pe anul 2019, mandatele lor expirând.

Răspunzând întrebărilor, domnul rector s-a exprimat deschis că dacă alții-l vor, domnia sa socotește că nu merită să refuze o a treia ofertă, alegere în fruntea Universității.
,,Dacă ești susținut de oameni valoroși din Universitate, cred că merită să-ți dorești acest lucru"
Nu ești pus politic, nu ești desemnat politic și eu zic că e un lucru care contează foarte mult. Și faptul că Universitatea este neutră din punct de vedere politic, am menținut-o (opt ani, două mandate - n.n.). Nu din punct de vedere al colaborărilor, dar n-am avut în cei opt ani de rectorat o dată o ingerință de la un partid. U.O. este un colaborator foarte bun cu decidenții politici, dar nu este înregimentată politic. Să nu credeți că am ceva cu oamenii politici, chiar trebuie să fii partener cu ei și ei cu noi. Țin cont de părerile lor, ne ajutăm reciproc și le mulțumesc, dar contează foarte mult că Universitatea nu este a unui partid. Pentru comunitate este un lucru foarte bun", susține domnul rector Constantin Bungău.
,,Îmi voi depune candidatura"...
,,Îmi voi depune candidatura în perioada din calendar; mi se pare că este între 16 și 20 martie (2020), pentru funcția de rector... Nu este un concurs, ci un scrutin!
2019 a fost cel mai bun an pe care l-a avut Universitatea din Oradea în ultimii opt ani, cel puțin de când sunt eu rector"!
Aveam apoi să aflăm și cauza. ,,A fost un buget foarte generos, de 234 de milioane de lei, cu 35 la sută mai mare decât cel precedent. Nu am avut probleme de salarii, din contră, am acoperit și Legea 85 (restanțele salariale 2008-2011 pe care guvernul le-a livrat anul trecut, mai avem de dat colegilor 30 la sută). Am startat foarte-foarte multe proiecte la Universitatea din Oradea, granturi de toate felurile pentru dezvoltarea resursei umane, de cercetare și foarte multe pentru studenți. Să îmbunătățim activitatea și să avem o rată de succes mai mare în procesul de învățământ, să umblăm la reducerea abandonului... 350-400 de colegi au fost angrenați în granturi, proiecte... Este o concurență mare pe piața învățământului superior și atunci trebuie să fii tot mai bun pentru ca studenții să vină la tine la Universitate". În continuare, domnul rector a arătat ce s-a făcut și ce trebuie făcut pentru a fi competitiv a vorbit și despre planul (operațional) managerial pe ultimii patru ani, ai cărui indicatori au fost atinși în totalitate, chiar îndepliniți peste 90 la sută. ,,Asta nu înseamnă că nu putem face lucrurile mai bine. Eu nu sunt mulțumit întotdeauna"...Unul dintre indicatorii propuși pentru creștere a fost cel legat de numărul de studenți străini. În 2019 s-a depășit cifra de 1.000 (1036, parcă, iar în 2020, 1.052).
,,A crescut extrem de mult confortul studenților" 
La capitolul studenți, și doamna prorector Ligia Burtă, prezentă la conferință a punctat, vorbind despre situația foarte bună din căminele studențești, ,,care s-au dotat și modernizat într-o manieră semnificativă, în sensul că a crescut extrem de mult confortul studenților". Iar domnul rector a completat subliniind că ,,vom introduce și la cămine funcțiile smart de securitate, acces la alte facilități pe bază de cartelă, soft de telefon, acces informatizat"...
De la președintele interimar al Senatului universitar, domnul conf. univ. dr. Aurel Vasile Căuș (care a ,,guvernat" doar din iulie 2019), am aflat că
,,Senatul și-a încheiat mandatul luni (17 februarie)"
Raportul pe perioada mandatului 2016-2020 va fi încărcat pe site-ul Universității. Deci de luni, nu există un președinte. Studenții și-au ales deja conducerea în Senat. Despre rezultatele înregistrate la nivelul Senatului poate vorbi cel mai bine fostul președinte, domnul prof. univ. dr. Sorin Curilă. Președintele interimar nu-și arogă merite decât în direcția în care a acționat pentru îmbunătățirea Cartei Universității, pentru a fi avizată de minister, precum și pentru reașezarea, reconstrucția unor relații de colaborare (și mai puțin de subordonare și control) între Senat și Consiliul de administrație, dar și cu comunitatea (Dezvoltarea relațiilor cu Primăria Oradea, Consiliul Local și Consiliul Județean).
Ar mai fi de spus, dar începe campania și le mai lăsăm să se cimenteze!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Domnul rector Constantin Bungău vrea și un al treilea mandat.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:01:19 Ora standard a Europei de Est