Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Domnul rector Constantin Bungău vrea și un al treilea mandat

Vin alegerile universitare!

Domnul rector Constantin Bungău vrea și un al treilea mandat

La conferința de presă de miercuri (19 februarie 2020), de la Universitatea din Oradea, domnul rector Constantin Bungău și domnul Aurel Vasile Căuș, președinte interimar al Senatului universitar și-au prezentat bilanțul realizărilor pe anul 2019, mandatele lor expirând.

Răspunzând întrebărilor, domnul rector s-a exprimat deschis că dacă alții-l vor, domnia sa socotește că nu merită să refuze o a treia ofertă, alegere în fruntea Universității.
,,Dacă ești susținut de oameni valoroși din Universitate, cred că merită să-ți dorești acest lucru"
Nu ești pus politic, nu ești desemnat politic și eu zic că e un lucru care contează foarte mult. Și faptul că Universitatea este neutră din punct de vedere politic, am menținut-o (opt ani, două mandate - n.n.). Nu din punct de vedere al colaborărilor, dar n-am avut în cei opt ani de rectorat o dată o ingerință de la un partid. U.O. este un colaborator foarte bun cu decidenții politici, dar nu este înregimentată politic. Să nu credeți că am ceva cu oamenii politici, chiar trebuie să fii partener cu ei și ei cu noi. Țin cont de părerile lor, ne ajutăm reciproc și le mulțumesc, dar contează foarte mult că Universitatea nu este a unui partid. Pentru comunitate este un lucru foarte bun", susține domnul rector Constantin Bungău.
,,Îmi voi depune candidatura"...
,,Îmi voi depune candidatura în perioada din calendar; mi se pare că este între 16 și 20 martie (2020), pentru funcția de rector... Nu este un concurs, ci un scrutin!
2019 a fost cel mai bun an pe care l-a avut Universitatea din Oradea în ultimii opt ani, cel puțin de când sunt eu rector"!
Aveam apoi să aflăm și cauza. ,,A fost un buget foarte generos, de 234 de milioane de lei, cu 35 la sută mai mare decât cel precedent. Nu am avut probleme de salarii, din contră, am acoperit și Legea 85 (restanțele salariale 2008-2011 pe care guvernul le-a livrat anul trecut, mai avem de dat colegilor 30 la sută). Am startat foarte-foarte multe proiecte la Universitatea din Oradea, granturi de toate felurile pentru dezvoltarea resursei umane, de cercetare și foarte multe pentru studenți. Să îmbunătățim activitatea și să avem o rată de succes mai mare în procesul de învățământ, să umblăm la reducerea abandonului... 350-400 de colegi au fost angrenați în granturi, proiecte... Este o concurență mare pe piața învățământului superior și atunci trebuie să fii tot mai bun pentru ca studenții să vină la tine la Universitate". În continuare, domnul rector a arătat ce s-a făcut și ce trebuie făcut pentru a fi competitiv a vorbit și despre planul (operațional) managerial pe ultimii patru ani, ai cărui indicatori au fost atinși în totalitate, chiar îndepliniți peste 90 la sută. ,,Asta nu înseamnă că nu putem face lucrurile mai bine. Eu nu sunt mulțumit întotdeauna"...Unul dintre indicatorii propuși pentru creștere a fost cel legat de numărul de studenți străini. În 2019 s-a depășit cifra de 1.000 (1036, parcă, iar în 2020, 1.052).
,,A crescut extrem de mult confortul studenților" 
La capitolul studenți, și doamna prorector Ligia Burtă, prezentă la conferință a punctat, vorbind despre situația foarte bună din căminele studențești, ,,care s-au dotat și modernizat într-o manieră semnificativă, în sensul că a crescut extrem de mult confortul studenților". Iar domnul rector a completat subliniind că ,,vom introduce și la cămine funcțiile smart de securitate, acces la alte facilități pe bază de cartelă, soft de telefon, acces informatizat"...
De la președintele interimar al Senatului universitar, domnul conf. univ. dr. Aurel Vasile Căuș (care a ,,guvernat" doar din iulie 2019), am aflat că
,,Senatul și-a încheiat mandatul luni (17 februarie)"
Raportul pe perioada mandatului 2016-2020 va fi încărcat pe site-ul Universității. Deci de luni, nu există un președinte. Studenții și-au ales deja conducerea în Senat. Despre rezultatele înregistrate la nivelul Senatului poate vorbi cel mai bine fostul președinte, domnul prof. univ. dr. Sorin Curilă. Președintele interimar nu-și arogă merite decât în direcția în care a acționat pentru îmbunătățirea Cartei Universității, pentru a fi avizată de minister, precum și pentru reașezarea, reconstrucția unor relații de colaborare (și mai puțin de subordonare și control) între Senat și Consiliul de administrație, dar și cu comunitatea (Dezvoltarea relațiilor cu Primăria Oradea, Consiliul Local și Consiliul Județean).
Ar mai fi de spus, dar începe campania și le mai lăsăm să se cimenteze!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Domnul rector Constantin Bungău vrea și un al treilea mandat.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:03 Ora de vară a Europei de Est