Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Campusul universitar orădean să devină un ,,oraș-grădină”, ,,un unicat european” (secession Art Nouveau)

Se dorește ca în câțiva ani

Campusul universitar orădean să devină un ,,oraș-grădină”, ,,un unicat european” (secession Art Nouveau)

La conferința de presă de ieri (19 februarie 2020), de la Universitatea din Oradea, am aflat atâtea lucruri care ne-au bucurat despre campusul universitar, înainte de a fi realizate! O fi devină campania (,,electorală") pentru alegerea rectorului și a senatorilor?

Din 2018 și până în prezent, a fost renovat corpul J (care a adăpostit fosta bibliotecă studențească din anii '70, pe când eram student); urmează corpurile E și F (cu Rectoratul și Aula Magna...), iar mai apoi corpurile A, B și C, așa încât, se dorește ca în cinci-șase ani (în caz fericit), campusul universitar orădean să devină un ,,oraș-grădină", ,,un unicat european" (secession Art Nouveau), vorba domnului rector Constantin Bungău, întărită de criticul de artă Ramona Novicov.
,,E o lucrare în premieră în Oradea"
Referindu-se la renovarea corpului F, conf. univ. dr. Ramona Novicov aprecia: ,,E o lucrare în premieră în Oradea aceea de a restitui circuitului public a uneia dintre capodoperele arhitecturii secession din Oradea și din această parte a Europei, care este campusul universitar, un campus modular, care a fost gândit de Jozsef Vago și finalizat la 1912. Deci are o valoare istorică extraordinar de importantă". La inițiativa domnului rector Constantin Bungău, o echipă din care au făcut parte rectorul, prorectorul Marcela Prada, conf. univ. dr. Ramona Novicov, Adrian Nicula, alături de un grup de profesioniști, în 2018 s-a ocupat de renovarea clădirii fanion, printr-un proces de re-creare și restituire a valorii campusului. Acțiunea s-a desfășurat pe două planuri, după cum a precizat doamna conf. univ. dr. Ramona Novicov: ,,să restituim în ideea respectului pentru valorile trecutului, fiecare bucățică pusă în valoare, fiecare obiect încărcat cu valoare istorică a fost pus deoparte sau reintegrat în context. Ne-am gândit să respectăm valoarea atmosfera istorică, iar la dușumea ne-am inspirat din modelul pe care însuși Vago l-a folosit în corpul alăturat, în așa-numita Casa comandantului. Deci nu am inventat nimic, am respectat spiritul epocii 1900, secessionul vienez, care este un secession geometric auster foarte elegant și pe care apoi am aplicat în mod creativ adus la zi". S-a optat pe o culoare spirituală oliv, ,,răcoroasă, care să limpezească gândurile", la fel și la alegerea corpurilor de iluminat să fie în spiritul artei secession, mesele, scaunele și tapițeria au fost gândite în același spirit secession vienez, iar obiectele relicve vor fi adunate într-un muzeu, ,,pentru ca studenții să poată înțelege de ce trebuie să respectăm un trecut și de ce trebuie să-l redăruim zilelor noastre într-o manieră elegantă creativă". Construcția a fost renovată de Constructorul Sălard și a costat 1,6 milioane de lei.
,,Această clădire-școală va transmite acest mesaj pentru celelalte corpuri A,B și C"
Completând, domnul rector avea să facă transferul spre celelalte corpuri care urmează să fie renovate. ,,Această clădire-școală va transmite acest mesaj pentru celelalte corpuri A,B și C, aflate în faza de precontract 2, în valoare de 25 de milioane de lei, respectiv șase milioane de euro. Pentru reabilitarea celor trei pavilioane (A,B și C), spunea domnul rector că e nevoie de cel puțin 30 de luni. Înainte vor fi reabilitate însă corpurile E și F, tot cu 6 milioane de euro. Contractul este semnat deja și pus la licitație. La fel de mult se va pune accent și pe iluminatul exterior care trebuie să pună în valoare fiecare element  arhitectural, a mai adăugat criticul de artă.
Revenind la clădirea J în care s-a desfășurat conferința de presă de ieri, mai trebuie adăugat că onor constructorul se află la stadiu de finalizare a lucrărilor, urmând ca gazdele să treacă la mobilarea spațiilor (cu ajutorul firmei Duval din Borod) și punerea în valoare a încăperilor de la parter și etaj.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Campusul universitar orădean să devină un ,,oraș-grădină”, ,,un unicat european” (secession Art Nouveau).

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:56:51 Ora standard a Europei de Est