Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Campusul universitar orădean să devină un ,,oraș-grădină”, ,,un unicat european” (secession Art Nouveau)

Se dorește ca în câțiva ani

Campusul universitar orădean să devină un ,,oraș-grădină”, ,,un unicat european” (secession Art Nouveau)

La conferința de presă de ieri (19 februarie 2020), de la Universitatea din Oradea, am aflat atâtea lucruri care ne-au bucurat despre campusul universitar, înainte de a fi realizate! O fi devină campania (,,electorală") pentru alegerea rectorului și a senatorilor?

Din 2018 și până în prezent, a fost renovat corpul J (care a adăpostit fosta bibliotecă studențească din anii '70, pe când eram student); urmează corpurile E și F (cu Rectoratul și Aula Magna...), iar mai apoi corpurile A, B și C, așa încât, se dorește ca în cinci-șase ani (în caz fericit), campusul universitar orădean să devină un ,,oraș-grădină", ,,un unicat european" (secession Art Nouveau), vorba domnului rector Constantin Bungău, întărită de criticul de artă Ramona Novicov.
,,E o lucrare în premieră în Oradea"
Referindu-se la renovarea corpului F, conf. univ. dr. Ramona Novicov aprecia: ,,E o lucrare în premieră în Oradea aceea de a restitui circuitului public a uneia dintre capodoperele arhitecturii secession din Oradea și din această parte a Europei, care este campusul universitar, un campus modular, care a fost gândit de Jozsef Vago și finalizat la 1912. Deci are o valoare istorică extraordinar de importantă". La inițiativa domnului rector Constantin Bungău, o echipă din care au făcut parte rectorul, prorectorul Marcela Prada, conf. univ. dr. Ramona Novicov, Adrian Nicula, alături de un grup de profesioniști, în 2018 s-a ocupat de renovarea clădirii fanion, printr-un proces de re-creare și restituire a valorii campusului. Acțiunea s-a desfășurat pe două planuri, după cum a precizat doamna conf. univ. dr. Ramona Novicov: ,,să restituim în ideea respectului pentru valorile trecutului, fiecare bucățică pusă în valoare, fiecare obiect încărcat cu valoare istorică a fost pus deoparte sau reintegrat în context. Ne-am gândit să respectăm valoarea atmosfera istorică, iar la dușumea ne-am inspirat din modelul pe care însuși Vago l-a folosit în corpul alăturat, în așa-numita Casa comandantului. Deci nu am inventat nimic, am respectat spiritul epocii 1900, secessionul vienez, care este un secession geometric auster foarte elegant și pe care apoi am aplicat în mod creativ adus la zi". S-a optat pe o culoare spirituală oliv, ,,răcoroasă, care să limpezească gândurile", la fel și la alegerea corpurilor de iluminat să fie în spiritul artei secession, mesele, scaunele și tapițeria au fost gândite în același spirit secession vienez, iar obiectele relicve vor fi adunate într-un muzeu, ,,pentru ca studenții să poată înțelege de ce trebuie să respectăm un trecut și de ce trebuie să-l redăruim zilelor noastre într-o manieră elegantă creativă". Construcția a fost renovată de Constructorul Sălard și a costat 1,6 milioane de lei.
,,Această clădire-școală va transmite acest mesaj pentru celelalte corpuri A,B și C"
Completând, domnul rector avea să facă transferul spre celelalte corpuri care urmează să fie renovate. ,,Această clădire-școală va transmite acest mesaj pentru celelalte corpuri A,B și C, aflate în faza de precontract 2, în valoare de 25 de milioane de lei, respectiv șase milioane de euro. Pentru reabilitarea celor trei pavilioane (A,B și C), spunea domnul rector că e nevoie de cel puțin 30 de luni. Înainte vor fi reabilitate însă corpurile E și F, tot cu 6 milioane de euro. Contractul este semnat deja și pus la licitație. La fel de mult se va pune accent și pe iluminatul exterior care trebuie să pună în valoare fiecare element  arhitectural, a mai adăugat criticul de artă.
Revenind la clădirea J în care s-a desfășurat conferința de presă de ieri, mai trebuie adăugat că onor constructorul se află la stadiu de finalizare a lucrărilor, urmând ca gazdele să treacă la mobilarea spațiilor (cu ajutorul firmei Duval din Borod) și punerea în valoare a încăperilor de la parter și etaj.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Campusul universitar orădean să devină un ,,oraș-grădină”, ,,un unicat european” (secession Art Nouveau).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:14 Ora de vară a Europei de Est