Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,Burse școlare prin programul „Make IT in Oradea

Elevii cls. a XI-a și a XII-a pot obține burse școlare în cuantum de 200 lei/lună

,Burse școlare prin programul „Make IT in Oradea

Elevii claselor a XI-a (semestrul II) și a XII-a pot obține burse școlare în cuantum de 200 lei/lună, acordate prin programul „Make IT in Oradea", dacă doresc să urmeze cursurile universitare în Oradea.

Până în prezent s-au înscris și au beneficiat de bursă un număr de 33 de elevi.
Lansat la începutul anului 2019, Programul local „Make IT in Oradea" (Realizează-te în Oradea) are drept scop creșterea gradului de interacțiune dintre municipalitate, liceele orădene, universitate și firmele orădene consacrate în domeniul IT, oferind o șansă reală tinerilor pasionați de a rămâne sau (re)veni în Oradea.
Pentru nivelul liceal, programul prevede acordarea de burse școlare elevilor din clasele a XI-a și a XII-a de la liceele și colegiile orădene care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:
*sunt înscriși la unitățile de învățământ preuniversitar - profilul Real, specializarea matematică/informatică, din rețeaua școlară a municipiului Oradea sau care au obținut rezultate la concursuri de specialitate - robotică, informatică, matematică, indiferent de profilul la care sunt înscriși;
*bursele se acordă elevilor care au rezultate deosebite la învăţătură: au obţinut media generală de cel puţin 8,50, nota 10 la purtare în anul şcolar anterior;
*elevii beneficiari de bursă au obligația înscrierii după terminarea clasei a XII-a și admiterii la o universitate din Oradea, la specializări axate pe un curriculum din domeniul IT (ex. Calculatoare și Tehnologia Informației, Ingineria sistemelor, Cibernetică, Inginerie electronică, telecomunicaţii şi tehnologii informaţionale, Cibernetică economică etc.), în caz contrar aceștia vor restitui contravaloarea bursei încasate (pe toată perioada acordării acesteia), condiție care se va transpune prin încheierea unui acord între tutorele legal și municipiul Oradea.
Bursa integrală se acordă pentru o frecvență școlară lunară integrală, valoarea acesteia fiind calculată proporțional cu numărul de zile de şcolarizare şi prezenţa şcolară înregistrată în luna anterioară, conform catalogului, excepție făcând absențele motivate.
Cererile de acordare a burselor școlare din cadrul Programului „Realizează-te în Oradea" (model atașat) se depun la secretariatul unității de învățământ la care învață elevul.
Secretariatele unităților de învățământ înregistrează cererile și verifică dacă sunt îndeplinite condițiile stabilite prin H.C.L. nr. 1285/2018, iar decontarea burselor se face în baza tabelului emis și transmis de unitatea de învățământ către Municipiul Oradea.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să vă adresați la secretariatele școlilor. (B.P.)
 

CERERE

privind acordarea bursei școlare din cadrul Programului ”Realizează-te în Oradea!”  

 

 

 

Subsemnatul ........................................................................................, domiciliat în localitatea

                                       (numele și prenumele părintelui)

 

............................................., județul ........................................,  strada ................................................, nr………, având CNP...................................................., în calitate de reprezentant legal al elevului(ei)

..........................................................., având CNP .................………….....………….

   (numele și prenumele elevului)                                                                     (CNP-ul elevului)

 

înscris la Unitatea Școlară ...................................................................................., clasa .............., specializarea ......................................................................, media școlară în anul anterior .............

SOLICIT

Acordarea bursei școlare din cadrul Programului ”Realizează-te în Oradea!” (Hotârărea Consiliului Local nr. 1285/2018) în cuantum de 200 lei/lună, pe perioada cursurilor școlare aferente clasei a XI-a (semestrul II) și/sau a XII-a, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii examenului de bacalaureat.

Totodata, subsemnatul în calitate de reprezentant legal al elevului(ei) inteleg si imi asum in integralitatea ei conditia de acordare a prezentei burse scolare, constand in înscrierea de catre fiul meu/fiica mea la o universitatea din Oradea, la o facultate cu o specializare axată pe un curriculum din domeniul IT (ex. Calculatoare și Tehnologia Informației, Ingineria sistemelor, Cibernetică, Inginerie electronică, telecomunicaţii şi tehnologii informaţionale, Cibernetică economică, etc.).

De asemenea, declar că în situația în care, fiul meu/fiica mea nu se va inscrie la una din universitățile din Oradea, la o facultate cu o specializare axată pe un curriculum din domeniul IT sau daca după admiterea la facultate, din motive imputabile acestuia/acesteia, renunță/nu finalizează cursurile universitare, ma oblig sa restitui in contravaloarea bursei scolare încasate și dobânzile aferente.

Prezentul inscris are valoarea juridica a unui angajament de plata in ceea ce priveste contravaloarea bursei  scolare încasate și dobânzile aferente.

 

Nume și prenume elevului ….........................……………..  

Semnătura

                                                            Numele și prenumele părintelui ……………..……...........……..

Semnătura

Data ...................

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:57 Ora de vară a Europei de Est