Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Éva Heyman - 13 februarie 1931 - 17 octombrie 1944

Astăzi, în Parcul ,,Nicolae Bălcescu” din Oradea, pentru

Éva Heyman - 13 februarie 1931 - 17 octombrie 1944

Pe data de 13 februarie 1931 s-a născut Éva Heyman. Cu siguranță ar fi avut un viitor strălucit, Éva visând să devină fotoreporter, îi plăcea să studieze! A trăit atât de puțin, fiind unul din cei 1.500.000 copii care și-au găsit sfârșitul în cel mai crud mod cu putință.

O cunoaștem pe Éva prin intermediul condeiului, prin prisma jurnalului scris de ea în perioada 13 februarie 1944 - 30 mai 1944.
La împlinirea vârstei de 13 ani, Éva scria primele rânduri în jurnal. Descrie cadourile primite și cadrul în care și-a petrecut aniversarea zilei de naștere, un cadru restrâns, și cu lipsurile provocate de război: „Am împlinit 13 ani ... Înainte de ziua mea de naștere invitam lume. Dar deja anul trecut nu au fost la mine decât două cele mai bune prietene ... Am servit ceai cu sandviciuri și tort Sacher. Până acum, de ziua mea serveam ciocolată cu frișcă și cozonac, dar acum nu avem suficient lapte, deoarece e război ...".
Din primele pagini ale jurnalului, Éva ilustrează transformările odioase din urbea de pe Crișul Repede cauzate de cel de-al doilea  război mondial.
Copilăria Évei era deja mutilată de monstruozitatea războiului. A fost puternic marcată de faptul că Marta, prietena ei, a fost dusă de naziști în Polonia.
Viața Évei a fost răvășită de legislația antievreiască, de gândul că Oradea ar putea fi bombardată, de intrarea trupelor naziste în Budapesta, de confiscarea lucrurilor personale, de izgonirea evreilor orădeni din propriile case, de obligativitatea purtării semnului distinctiv steaua galbenă, de arestarea tatălui ei, de închiderea în ghetou, de interogatoriile din birourile fabricii de bere, totul culminând cu deportarea, în vagoane de animale, a evreilor în lagărele morții.
De multiple ori Éva exprimă dorința de a trăi: „Vreau să rămân în viață cu orice preț"; „Eu nu vreau să mor deoarece abia am trăit", „Dar eu nu vreau să mor, micul meu Jurnal, eu vreau să trăiesc, chiar dacă din toată circumscripția numai eu, singură, aș rămâne aici. Aș aștepta sfârșitul războiului într-o pivniță, într-un pod sau în orice gaură". Un strigăt pe care-l repetă de mai multe ori, atunci când frica este concretă. Ne emoționează acest strigăt, cu atât mai mult cu cât vocea Évei a fost redusă la tăcere cu forța, suprimată într-un mod atroce.
Deși s-ar fi agățat de viață cu orice preț, Éva Heyman a fost deportată, și-a găsit sfârșitul în lagărul Auschwitz, unde, în octombrie 1944, a fost împinsă spre „duba morții" chiar de către doctorul Mengele.
În amintirea tuturor copiilor evrei care au fost deportați din Oradea a fost înălțat, la data de 15 octombrie 2015, de către Asociația Tikvah, Memorialul Éva Heyman, în parcul Nicolae Bălcescu, acel loc unde în 1944 speranțele evreilor erau spulberate, unde dezumanizarea lor era vizibilă, aceștia fiind încărcați în vagoane de animale, supraglomerate, fără condiții minime de igienă, fără apă, fără aer, fără nici o vină, trenurile se îndreptau spre lagărele morții.
La 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz de armata rusă, acum când numărul supraviețuitorilor devine tot mai restrâns, avem datoria de a cunoaște trecutul istoric, răul absolut care a cuprins și Oradea, de a ne aduce aminte!
Fapt pentru care azi, 13 februarie 2020, ne aducem aminte de Éva Heyman, de setea ei de cunoaștere, de bucuriile ei, de plăcerea de a face sport, de pasiunea de a se plimba cu bicicleta, de dorința ei de a deveni fotoreporter, de cărțile pe care le lectura, de prieteniile ei.
Îi suntem  recunoscători pentru faptul că ne-a lăsat mărturie trăirile ei! Memoria ei este păstrată și la Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea, unde îi este dedicată o parte a expoziției.
Împreună cu elevii înscriși în proiectul Ambasadorii Memoriei, însoțiți de cadrele didactice, vom aduce un omagiu copilei Éva Heyman, în data de 13 februarie 2020, ora 13, la Memorialul Éva Heyman, din Parcul Nicolae Bălcescu.
Cu acest prilej, elevii vor preda eseurile cu titlul ,,Destinul Orașului Oradea și al comunității evreiești fără Holocaust".
Cuprinși de speranța ca astfel de crime să nu mai aibă loc, vom lăsa în amintirea Évei o mică floare.... într-un mod inedit.
Vă aşteptăm!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:10:34 Ora de vară a Europei de Est