Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

2019, cel mai bun an de la înființare pentru A.D.P. Oradea

Liviu Andrica, la ora bilanțului

2019, cel mai bun an de la înființare pentru A.D.P. Oradea

Administrația Domeniului Public a încheiat anul 2019 cu un profit de 15,3 milioane lei, în creștere cu 24% față de anul 2018, când a obținut un profit de 12,4 milioane lei, acesta fiind cel mai bun an de la înființarea societății. Veniturile totale ale ADP Oradea în anul 2019 s-au ridicat la suma de 48,4 milioane lei, în creștere cu 7% față de anul precedent, când s-au cifrat la 45,2 milioane lei.

Într-o conferință de presă organizată miercuri, 12 februarie 2020, la Aquapark Nymphaea, Liviu Andrica, directorul general al Administrației Domeniului Public, a prezentat un bilanț pe marginea raportului de activitate pe anul 2019.
A.D.P. Oradea administrează domeniul public al municipiului Oradea, care cuprinde Aquaparkul Nymphaea, Ștrandul Ioșia, Grădina Zoologică, Cimitirul Municipal Rulikowski, Adăpostul Grivei, WC-ul public din Piața București, și domeniul privat, din care fac parte Piața Cetate, Centrul de Afaceri Rogerius, Piața Decebal, Piața Nufărul și Piața 100. În ultimii ani, în administrarea A.D.P., a intrat și un alt domeniu, cel al construcțiilor, în prezent având în derulare trei parcări.
Aquaparkul, cea mai importantă sursă de venituri
Cea mai importantă sursă de venituri a societății este Aquaparkul Nymphaea, care în 10 septembrie 2019 a împlinit trei ani de funcţionare, momentul aniversar fiind marcat cu Spuma Party şi Zumba Kids. În anul 2019, complexul de agrement a avut un număr de 354.977 de vizitatori. Cei mai mulţi vizitatori au fost înregistrați în luna august, și anume 78.159, perioadă în care complexul a avut stocul de bilete epuizat zile la rând. Record de vizitatori a fost înregistrat și în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, timp de zece zile, în perioada 25 decembrie 2019 - 5 ianuarie 2020, complexul a funcționat cu casa închisă.
La capitolul investiţii, printre altele, în anul 2019, la Aquapark Nymphaea, au fost achiziţionate 1.000 noi şezlonguri, 720 de scaune de plastic, 60 de mese de plastic pentru punctele de alimentaţie publică, 1.000 de brăţări, patru dezumidificatoare, două uscătoare pentru costume de baie, o friteuză dublă pe gaz, o pompă puţ, două UPS-uri, un set de boxe profesionale și un scarificator pentru gazon. Pentru a face Aquaparkul și mai atractiv, începând din sezonul estival 2019, au fost introduse şedinţele de Aqua Zumba, programate în fiecare zi - vara şi în zilele de weekend - în sezonul rece.
Modernizarea Ștrandului Ioșia, un proiect de anvergură
Ştrandul Ioşia a fost vizitat în anul 2019 de 185.761 de persoane. Acesta va fi supus unui proiect de modernizare, ce va demara în anul 2020, conform căruia ștrandul actual va fi modernizat, iar pe o altă parte din suprafață va fi amenajat un loc de recreere și recuperare. Studiul de fezabilitate în acest sens a fost întocmit în anul 2019.
În anul 2019, Grădina Zoologică a fost vizitată de 130.273 de persoane. Efectivul de animale a crescut fie prin reproducere naturală şi artificială, fie prin aducerea unor noi specii de animale: o cămilă, lemuri bruni, canguri Bennett, oi cu coamă şi alpaca. La finele anului 2019, colecţia prezentată publicului cuprinde 175 de specii şi 850 de exemplare.
În anul 2019, în Cimitirul Municipal Rulikowski au fost înhumaţi 1.681 de decedaţi, fiind întocmite în total 3.739 de contracte, dintre care 549 de concesiuni şi 3.190 de reconcesiuni. Pe tot parcursul anului, s-au realizat mai multe lucrări de investiţii şi de întreţinere suportate din surse proprii, dintre care amintim achiziţionarea unui autovehicul electric mortuar, în valoare de 15.000 de euro, fără TVA, pentru transportul decedaţilor, a unui tractor agricol cu cabină, precum și a două motocositoare. De asemenea, a continuat programul de inventariere a locurilor de veci şi introducerea datelor în sistemul informatic, în 2019, fiind inventariate 4.067 de locuri de veci, de la parcela 126 la parcela 138.
La Adăpostul Grivei, în 2019, au ajuns 429 de câini, dintre care 328 au fost adoptați şi alți 36 revendicaţi. Începând din anul 2019, în fiecare sâmbătă, la Adăpost, are loc un târg de adopții, acțiune în urma căreia numărul adopţiilor pe parcursul anului a fost aproape dublu comparativ cu anul precedent.
Trei parcări în derulare
Un alt segment de activitate al A.D.P. Oradea îl reprezintă domeniul construcțiilor, în anul 2019 fiind demarată construcția a două mari parcări, cea de pe Str. Braşovului (395 locuri de parcare, dintre care patru pentru persoanele cu dizabilități; ordin începere lucrări: noiembrie 2019; termen finalizare: decembrie 2020; valoare investiție: 15,5 milioane lei fără TVA) și cea din zona străzilor Academiei - George Barițiu (336 de locuri de parcare, dintre care 324 locuri auto, șase locuri pentru persoanele cu dizabilități și alte șase pentru motociclete; ordin de începere lucrări: ianuarie 2020; termen finalizare: iulie 2021; valoare investiție: 15,3 milioane lei fără TVA). De asemenea, au continuat lucrările la parcarea subterană din Str. Independenței, investiție ce va fi finalizată în acest an.
Tot la capitolul investiții, pe parcursul anului 2019, au fost efectuate lucrări de reparaţii capitale şi de modernizare a toaletei publice din pasajul subteran din Piața București, care funcţionează începând din 3 ianuarie 2020. Lucrările de reabilitare au costat 55.000 lei.
Primii pași spre un nou centru de afaceri
Din domeniul privat fac parte cele cinci piețe din municipiul Oradea. Cele mai multe resurse financiare şi materiale au fost canalizate spre Piaţa 100, locaţie inaugurată la finalul anului 2018, precum şi spre Piaţa Cetate, unde, în luna septembrie 2019, au început demolările menite să faciliteze implementarea proiectului de transformare a pieţei într-un centru de afaceri cu produse agricole, după modelul celui din Rogerius.
Dintre lucrările de investiții în domeniul privat amintim: achiziţionarea unui paratrăsnet pentru Piaţa 100; realizarea unui branşament apă-canal pentru Piaţa 100; lucrări de modernizare parcaje la Piaţa 100; achiziţionarea a 16 chioşcuri pentru comercializarea laptelui în Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare Rogerius; achiziţionarea unei pompe Wilo pentru Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare Rogerius; introducerea sistemului de iluminat la Piaţa 100; achiziţionarea unei uşi de aluminiu la Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare Rogerius; achiziţionarea unei maşini-platformă pentru ridicarea autoturismelor la Piaţa 100 și amenajarea a 17 chioşcuri PVC în Piaţa Cetate.
Proiecte pentru anul 2020
Pentru anul 2020, Administrația Domeniului Public își propune să finalizeze lucrările la parcările de pe străzile Brașovului și Independenței și să continue lucrările la Parcarea de pe George Barițiu-Academiei. De asemenea, tot în acest an, va demara modernizarea Ștrandului Ioșia și va fi implementat un sistem de supraveghere video la Piața 100.
Alte cheltuieli de investiţii prevăzute pentru anul 2020 sunt: achiziţionarea unui al doilea tractor agricol cu cabină pentru Cimitirul Municipal; achiziţionarea a două sisteme de control acces la Piaţa 100; achiziţionarea unui sistem control acces la Cimitirul Municipal; achiziţionarea unui aspirator automat pentru bazine la Aquapark Nymphaea și achiziţionarea a două staţii pentru încărcat maşini electrice.
Concluzii
În anul 2019, A.D.P. Oradea a înregistrat venituri totale în sumă de 48,4 milioane lei și un profit de 15,3 milioane lei. Investițiile se ridică la 21,4 milioane lei, din care 14,3 milioane lei au provenit din surse proprii, iar alte 7,1 milioane lei, de la bugetul local. Cele mai mari sume au fost investite în domeniul construcțiilor, pentru realizarea celor trei parcări.
Societatea a dat participare la profitul Primăriei Oradea o sumă de 7.500.000 lei, o redevență de 3.600.000 lei și impozit pe taxe locale - 1.500.000 lei, ceea ce înseamnă o contribuție totală de 12.600.000 lei /an (2.625.000 euro).
Loredana Buz

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 20:24:40 Ora standard a Europei de Est