Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiecte Erasmus la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” - Oradea

Mobilități în Portugalia și Italia

Proiecte Erasmus la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” - Oradea

În intervalul 2019-2021 Colegiul Naţional „Iosif Vulcan" din Oradea este implicat în două proiecte de mobilitate europeană de tip Erasmus+ KA229 împreună cu alte instituţii de învăţământ din mai multe state europene.

Primul dintre aceste proiecte Erasmus+ poartă numele de European citizenship - cultural, historical, economic, lingual, and political dimensions („Cetăţenia europeană - dimensiuni culturale, istorice, economice, lingvistice şi politice"). Instituţiile partenere sunt: Ubbo Emmius Gymnasium din Leer, Germania; IES Bahia de Almeria din Spania; Istituto Comprensivo G. Melodia din Noto, Italia; Agrupamento de Escolas D. Joao II din Caldas da Rainha, Portugalia; Arsakeio Gymnasium din Salonic, Grecia.
Prima mobilitate a avut loc în Portugalia, Caldas da Rainha, în perioada 10.11 - 16.11.2019. Țara noastră a fost reprezentată de profesorii Chelariu Estera (coordonator proiect) și Călin Dragoș (membru în echipa de proiect) și de elevii: Buliga Raul, Călin Daria, Duma Vlad, Filac Giulia, Munteanu Vlad și Purtan Iulia.
În timpul celor cinci zile de activități de învățare, elevii au lucrat în echipe internaționale, cu colegii lor din Italia, Portugalia, Germania, Grecia, Spania. Temele au fost diverse și au căutat elemente, fire comune tuturor țărilor participante în proiect: de la rute comerciale străvechi și moderne la personalități originare dintr-o țară care s-au remarcat, în diverse domenii, în alte țări în care s-au stabilit. Rezultatele muncii elevilor s-au concretizat, printre altele, în broșuri, hărți (electronice sau manuale), prezentări PowerPoint, postere, filmulețe. De remarcat a fost diversitatea aplicațiilor, instrumentelor web folosite de copii în realizarea sarcinilor trasate (e.g. prezi, padlet, etc).
„În căutarea comorilor culturale europene"
Cel de-al doilea proiect Erasmus poartă numele de Europe Culture Hunt („În căutarea comorilor culturale europene") şi a fost iniţiat sub forma unui proiect eTwinning în 2018, omagiind Anul European al Patrimoniului Cultural, transformat într-un proiect Erasmus+ KA229 propriu-zis. Partenere, în acest parteneriat, sunt școli din România, Italia, Spania, Polonia și Turcia (două școli).
Acest parteneriat strategic a debutat în data de 9 decembrie 2019, cu mobilitatea din Somma Lombardo, Italia. Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" a fost reprezentat de doamnele profesoare Estera Chelariu (coordonatoarea proiectului) și Dana Mihincău (membră în echipa de proiect) și de elevele: Luana Birău, Iris Iepure, Oana Mateaș și Miruna Popa.
Tema primei mobilități a fost Our countries (steag, imn, capitale, elemente de geografie și expresii uzuale). Acestea au fost întregite de activități dedicate lui Leonardo Da Vinci, la 500 de ani de la moartea lui: informare (vizita la Castelul Sforza-Milano) și aplicare (biografia, arta, invenții, personalități asemănătoare din țările participante).
La întoarcerea din mobilitățile Erasmus +, echipele formate din elevii selectaţi şi cadrele didactice coordonatoare şi însoţitoare din catedrele de limbi moderne, de geografie şi istorie au desfăşurat în cadrul colegiului și al I.S.J. Bihor activităţi specifice de diseminare a informaţiilor şi bunelor practici astfel dobândite.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Proiecte Erasmus la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" - Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:59 Ora de vară a Europei de Est