Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Programul național de educație de mediu a reînceput, în sute de școli din țară, cu o nouă misiune

Patrula de Reciclare a trecut la un nou nivel în ediția 2020

Programul național de educație de mediu a reînceput, în sute de școli din țară, cu o nouă misiune

Astăzi, mai mult ca oricând, a venit momentul să reciclăm! Să reciclăm obiceiurile proaste, atitudinile greșite, ideile preconcepute, gesturile iresponsabile față de mediu! Să le tratăm ca pe niște deșeuri ce sunt! Să le transformăm în obiceiuri sănătoase, care ne fac să trăim mai frumos. De anul acesta, identificăm obiceiurile proaste și le înlocuim cu alternativele benefice pentru natură și, implicit, pentru noi înșine.

,,După 8 ani în care am creat un model sustenabil de educație, am stabilit un record național la colectarea deșeurilor electrice, am primit premii, aprecieri și susținere din partea comunităților, a presei, autorităților și mediului de afaceri, devenim o platformă de excelență în promovarea obiceiurilor bune față de mediu. La ediția 2020, „reciclăm" obiceiuri și le transformăm în practici corecte și responsabile"(Alexandra Arnăutu, director de program).
Patrula vizează 20 de idei eco pentru 2020, subiecte de actualitate care ar trebui să ne preocupe pe toți, dacă vrem să ne îmbunătățim viața și să salvăm ecosistemul. Sunteți curioși să le aflați? Iată-le AICI!
Echipele participante, profesori și elevi, vor încerca să își facă școlile cât mai „eco-friendly", adoptând schimbări concrete care să ne inspire să le preluăm, pe oricare dintre noi! Vom vorbi despre „cum am făcut", nu despre „cum ar trebui să facem".
„Vrem să fim oameni responsabili. Vrem comunități curate. Vrem ca școala să creeze valoare pentru întreaga societate. Vrem respect față de lege, față de natură și față de noi înșine. Vrem ca România să nu mai fie la coada Europei, când vorbim de standardele de mediu. Vrem să promovăm un stil de viață sănătos și ecologic. Vrem să facem ceva de care să fim mândri!" (Manifestul Patrulei de Reciclare 2020)
Gândiți-vă la gesturile pe care le faceți în mod obișnuit - acasă, la locul de muncă sau în natură. Care sunt cele cu un impact nefast asupra mediului înconjurător? Ce puteți face altfel sau mai bine? Poate fi vorba de acțiuni prin care reduceți cantitatea de deșeuri, economisiți resursele naturale, colectați mai eficient deșeurile reciclabile, refolosiți în mod creativ diferite obiecte, reduceți risipa? Avem nevoie de susținere si mobilizare din partea comunităților noastre! Rămâneți conectați cu noi, „reciclați-vă" obiceiurile proaste, schimbați-le cu unele bune, spuneți-ne cum ați procedat și în ce fel vă e mai bine!
Toti pentru mediu, educatie pentru toti!
Împreună, putem să demonstrăm că educația de mediu se concretizează în stilul nostru de viață, în curajul de a face schimbări benefice, capacitatea de a lua decizii responsabile și creativitatea de a aplica alternativele potrivite! Fiecare contribuție la platforma creată de Patrula de Reciclare va da amploare atitudinilor și practicilor benefice față de mediul înconjurător, în România.
Toti pentru mediu, educatie pentru toti! - este sloganul sub care vom performa în 2020.
Pe Site-ul, pagina de Facebook și Canalul YouTube ale programului veți găsi exemple și experiențe reale ale echipelor din Patrula de Reciclare. Profesori de la grădinițe, școli și licee din toată țara se pot înscrie în continuare!
Cu gânduri bune,
Ada Lungu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:30:36 Ora standard a Europei de Est