Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mensa România premiază ideile originale!

Mensa România organizează un concurs de eseuri

Mensa România premiază ideile originale!

Mensa România a intrat în anul 2020 aducând împreună circa 800 de români care se încadrează în primii 2% cei mai inteligenţi oameni, care și-au testat inteligența și care au ales să se alăture organizației.

Unul dintre scopurile Mensa este să încurajeze cercetarea cu privire la natura, caracteristicile și utilizările inteligenței. Astfel, pentru luna februarie, Mensa România organizează un concurs de eseuri pe tema „Inteligența înaltă, dincolo de IQ", prin intermediul căruia oricine poate participa la explorarea conceptului de intelect înalt.
Juriul va aprecia originalitatea ideilor, structura, claritatea și estetica eseului, calitatea argumentării, dar și deschiderea de noi planuri de reflecție.
Atenție! Eseul, prin definiție, nu are menirea să demonstreze cunoștințele autorului asupra unui subiect, ci, mai degrabă, se dorește o explorare onestă a unei teme ce prezintă interes. Deci nu ezitați să dați contur notelor personale. Subiectul intelectului înalt poate fi abordat din diferite perspective: în activitatea științifică, artă, relații sociale, timpul liber. Participantul are libertatea să dezvolte direcția care îi prezintă cel mai mult interes.
REGULAMENT
1.Concursul cuprinde 2 secțiuni, în funcție de vârsta împlinită la data trimiterii textului: sub 16 ani și minim 16 ani.
2.Concursul este adresat în exclusivitate persoanelor care nu dețin calitatea de membru Mensa.
3.Concursul este adresat exclusiv persoanelor cetățeni ai României și ai Republicii Moldova.
4.Fiecare text va număra cel mult 1.500 de cuvinte (când autorii au sub 16 ani) sau maxim 2.500 de cuvinte (când autorii au 16 ani împliniți), excluzând cuvintele care compun aparatul critic al lucrării, atunci când acesta există.
5.Limba de redactare este limba română. Se vor folosi caractere cu diacritice.
6.Eseurile în format doc., docx., rtf., odt. sau txt. se vor trimite în perioada 1-21 februarie (ora 23.59), la adresa pr@mensaromania.ro.
7.Fiecare autor va nota în corpul textului numele complet și vârsta împlinită la data trimiterii documentului.
8.Rezultatele concursului vor fi publicate pe pagina oficială a organizației Mensa România - https://mensaromania.ro/ - la data de 29.02.2020.
PREMII
Mensa România va premia cele mai valoroase lucrări:
*pentru fiecare categorie de vârstă, se va acorda câte un premiu în valoare de 1.000 de lei; se vor acorda, de asemenea, și câte două mențiuni onorabile;
*câștigătorii premiilor bănești și ai mențiunilor vor primi câte două vouchere pentru testările organizate de Mensa România, alături de diplome în format tipărit;
*lucrările selectate vor fi publicate pe blogul Mensa România și în alte spații virtuale deținute de organizație, precum pagina Facebook etc.
Mensa România vă dorește succes!
 
Ce este Mensa?
Organizaţia Mensa a fost fondată la Oxford şi are menirea să descopere cele mai inteligente minţi din lume, dar şi să le pună în legătură. Singurul criteriu de intrare în organizaţie este coeficientul de inteligenţă.
MENSA are trei scopuri principale declarate:
1.Să identifice și să cultive inteligența umană în folosul umanității;
2.Să încurajeze cercetarea cu privire la natura, caracteristicile și utilizările inteligenței;
3.Să promoveze oportunități intelectuale și sociale stimulente pentru membrii săi.
MENSA România organizează cel puțin două întâlniri anuale pentru toți membrii săi. Grupurile locale organizează întâlniri lunare sau săptămânale. Unele întâlniri sunt pentru „un pahar de vorbă", altele sunt întâlniri specifice SIG-urilor (Special Interest Group), unde se pot desfășura jocuri, evenimente și conferințe specifice sau se pot purta discuții privitoare la un anumit domeniu de activitate.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:05:15 Ora standard a Europei de Est