Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Guvernul a aprobat transferul unui teren de 6000 mp în proprietatea Municipiului Oradea

În vederea amenajării Coridorului verde de pe Str. Ion Bogdan

Guvernul a aprobat transferul unui teren de 6000 mp în proprietatea Municipiului Oradea

Primăria Oradea aduce la cunoștința publicului faptul că prin Hotârârea Guvernului din data de 28 ianuarie 2020 s-a aprobat transferul unui teren în suprafață de 6000 mp, situat pe str. Ion Bogdan, din domeniul public al statului şi din administrarea Autorității Naționale Fitosanitare, autoritate aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, în domeniul public al Municipiului Oradea.

Pe acest teren se află momentan patru imobile, respectiv o magazie de pesticide și o anexă, o altă magazie de pesticide, un șopron metalic și un garaj, care urmează să fie demolate pentru a face loc amenajării ,,Coridorului verde din Strada Ion Bogdan", de lângă sediul Apelor Române.
Parcul va fi destinat locuitorilor zonei, o zonă care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. „Rezolvarea acestui transfer a fost ultimul obstacol, atât în calea semnării contractului de finanțare din banii europeni, cât și legat de începerea lucrărilor. Alături de terenurile de sport de pe Strada Ion Bogdan, aflate în fața parcului, acesta va deservi locuitorii din zona Oncea nouă, iar în locul unei zone degradate, așa cum a fost din păcate în ultimii ani, vom avea un spațiu verde corespunzător", a spus primarul Ilie Bolojan.
Primăria Oradea prin Direcția Patrimoniu Imobiliar a semnat deja protocolul și procesul verbal de predare-primire a acestui teren.
Suprafaţa totală a coridorului verde va fi de cca 15.000 mp, iar valoarea contractului de lucrări este 3.514.361 lei (fără TVA), zona aflându-se în spatele terenurilor de sport construite în  anul 2017 de Primăria Oradea.
În finalul lucrărilor, aici va fi un frumos parc, cu o suprafaţă de 6500 mp de gazon, cu locuri de joacă pentru copii, terenuri destinate tenisului de masă, piste de biciclete, alei şi platforme, pergole, jardiniere de flori.
Lucrările vor fi executate de  S.C. Saminstal S.R.L și vor avea o durată de execuție de 10 luni de zile de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, care se estimează că va fi undeva la mijlocul lunii martie.
La ora actuală, investiția se află în faza de elaborare a documentației tehnico-economice, la faza de proiect tehnic de execuție, etapă de proiectare ce urmează a fi demarată după obținerea autorizației de construire. Aceasta va fi emisă în prima parte a săptămânii viitoare.
Piesele de rezistenţă ale parcului vor fi pajiştea şi zona de agrement dominată de prezenţa pinilor existenţi şi a pavilionului central - zona ideală pentru organizarea evenimentelor, în jurul căruia se vor amenaja spaţii plantate, circulaţii pietonale şi parţial carosabile, mobilier urban şi diferite zone de interes, destinate sportului pentru fiecare vârstă. În total, se vor planta 185 de arbori și arbuști.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:09:46 Ora standard a Europei de Est