Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Direcția Patrimoniu Imobiliar și-a prezentat raportul de activitate pe 2019

Măsuri pentru reducerea cheltuielilor

Direcția Patrimoniu Imobiliar și-a prezentat raportul de activitate pe 2019

Lucian Popa, directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar (DPI) din Primăria Oradea, a susținut joi, 30 ianuarie 2020, o conferință de presă în care a prezentat raportul de activitate al direcției pe care o coordonează.

,,În primul rând doresc să mulțumesc tuturor colegilor cu care am lucrat, pentru că tot ceea ce am realizat se datorează unei munci de echipă, în care fiecare membru are un rol bine determinat. Totodată, mulțumesc celorlalte direcții din Primăria Oradea pentru colaborarea foarte bună", a spus directorul Lucian Popa.
Principalele structuri de care se ocupă Direcția Patrimoniu Imobiliar sunt: Serviciul Locuințe, Serviciul Terenuri, Serviciul Parcări, partea de baze sportive și Serviciul Tehnic, serviciu căruia îi revine derularea lucrărilor de reabilitare și întreținere a acestor structuri din patrimoniul direcției.
În ceea ce privește patrimoniul aflat în administrarea direcției, acesta e compus din: 40 de unități de învățământ preșcolar, 13 unități de învățământ gimnazial, 21 de unități de învățământ liceal, 14 unități creșe, 5 imobile în care DPI deține calitatea de chiriaș, parcările supraetajate de pe Str. Tribunalului și Str. Corneliu Coposu, trei cabinete medicale, 239 de spații cu altă destinație, baze sportive și de agrement (Stadionul Iuliu Bodola, Stadionul Motorul, Sala Sporturilor Antonio Alexe, Baza de tenis Ioșia cu terenurile de tenis și pista de atletism, Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu, Bazinul acoperit Crișul, Orășelul copiilor), imobilul de pe Str. George Barițiu și 24 de rezervoare de beton aferente stațiilor de hidrofor dezafectate.
DPI a înregistrat în 2019 o creștere semnificativă a veniturilor
Directorul Popa Lucian a făcut o prezentare a evoluției patrimoniului administrat de direcția pe care o coordonează și a veniturilor înregistrate: „În ceea ce privește partea de patrimoniu, aceasta s-a îmbunătățit în anul 2019 cu două blocuri ANL, unul pe Str. Balogh Istvan cu 132 de apartamente și unul pe Str. Spartacus cu 30 de apartamente, iar în ceea ce privește terenurile aflate în proprietatea sau în administrarea municipiului Oradea avem 2.582 ha de terenuri aflate în domeniul public al municipiului Oradea, 223 ha terenuri aflate în domeniul privat al municipiului Oradea și 13 ha terenuri aflate în domeniul privat al statului român. Dacă privim comparativ evoluția veniturilor totale ale DPI, în ultimii patru ani observăm o creștere semnificativă a acestora. Astfel, dacă în anul 2016 veniturile totale ale DPI erau de 27.398.913 lei, în anul 2019 am ajuns la venituri totale de aproape 50.000 lei. După cum se observă, am încercat să menținem o medie de creștere de cca 20%. Trebuie spus că la această creștere a veniturilor a contribuit și adoptarea unor hotărâri de Consiliu Local care au vizat o mai bună administrare a patrimoniului, fie că a fost vorba de chiriile pe locuințe, fie că au privit alte sectoare pe care le administrăm".
Măsuri concrete pentru reducerea cheltuielilor
Totodată, un aspect important al managementului direcției îl reprezintă luarea unor măsuri concrete pentru reducerea cheltuielilor cu utilități la clădirile avute în patrimoniu.
Astfel, după ce au fost identificați marii consumatori de utilități, s-a reușit implementarea unui sistem de automatizări la unități de învățământ precum Grădinița Nr. 52, Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu", Școala ,,Ion Bogdan", sistem cu ajutorul căruia consumul de energie termică a scăzut foarte mult. De exemplu, la Școala ,,Ion Bogdan" consumul cu energia termică a scăzut la 80%.
Tot pentru reducerea cheltuielilor s-au făcut investiții prin Compania de Apă la blocurile sociale situate pe Str. Voltaire, care au vizat separarea consumului de apă rece.
Investiții la imobilele situate în Ansamblul Urban Centrul Istoric
Direcția Patrimoniu Imobiliar a realizat în cursul anului 2019 în parteneriat cu Fundația pentru protejarea monumentelor istorice o serie de lucrări de investiții la imobilele situate în Ansamblul Urban Centrul Istoric.
În timp ce fundației îi revine partea de documentații și de proiecte tehnice, Direcția Patrimoniu Imobiliar se ocupă de urmărirea lucrărilor. Astfel a fost demarată reabilitarea clădirii Primăriei Oradea, a fost reabilitat acoperișul Palatului Episcopal, fațadele palatelor Stern și Apollo, reabilitarea fațadei la imobilul de pe Str. Duiliu Zamfirescu nr. 10, reabilitarea fațadei și schimbarea învelitorii la Palatul Rimanoczy Kalman din Parcul Traian nr. 1.
Totodată s-au făcut lucrări de investiții la unitățile de învățământ, la bazele sportive și de agrement, dar și la alte obiective
Pentru anul acesta, DPI are pregătite în continuare o serie de  investiții în unitățile de învățământ, în bazele sportive și de agrement, în parcări, în sistemul de supraveghere video a domeniului public, dar și în alte obiective care necesită îmbunătățiri. (B.P.)

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 21:01:21 Ora de vară a Europei de Est