Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lecturi școlare integrate în Teatrul de animație

Despre proiectul

Lecturi școlare integrate în Teatrul de animație

Asociația Teatrul de Copii anunță oficial lansarea proiectului Lecturi școlare integrate în Teatrul de animație, proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) , în cadrul sesiunii I/2020 a proiectelor culturale, aria Educație prin cultură.

Proiectul Lecturi școlare integrate în Teatrul de animație își propune să vină în sprijinul adolescenților defavorizați cultural, social și etnic, care se pregătesc pentru susținerea examenului de Bacalaureat, prin realizarea unei lecturi performative după romanul Moromeții de Marin Preda, utilizând mijloace artistice inovatoare: limbajul teatrului de animație, multimedia, muzică live, workshop dedicat și sesiuni de Q&A. Proiectul se adresează adolescenților din mediul rural din județele Bihor, Satu Mare și Sălaj, minorilor instituționalizați din centrele de plasament din Bihor și elevilor români din Gyula, Ungaria.
Obiectivele proiectului nostru sunt: promovarea egalității de șanse la educație; promovarea toleranței și diversității prin incluziune; suscitarea interesului spre lectură; facilitarea accesului la mesajul operei literare studiate prin adaptarea limbajului teatral la stilul de receptare cu care publicul tânăr este obișnuit; promovarea artei teatrale ca metodă informală de educație.
Activitățile principale ale proiectului nostru sunt: realizarea dramatizării după romanul Moromeții de către studenții masteranzi ai specializării Dramaturgie din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș; realizarea unor obiecte specifice teatrului de animație și a unor elemente de decor de către studenții specializării Scenografie din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș; susținerea unui workshop cu minori instituționalizați,  în vederea realizării unui scurt performance filmat pe tema tradițiilor românești așa cum se regăsesc ele în Moromeții, moment artistic care va fi introdus prin intermediul videoproiecției în lectura performativă.  Workshopul va fi susținut de trainerul Nora Tiu, actriță și lect. univ. dr. în cadrul Universității Oradea.  Pentru realizarea lecturii performative cooptăm șapte actori profesioniști ai Teatrului ,,Regina Maria", alături de regizoarea Oana Leahu, prof. univ. dr. în cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș, și de muzicienii Ovidiu Iloc și Andrada Ciupeiu care vor susține performance-ul prin muzică live.
Premiera va avea loc în luna mai, în Oradea, urmând ca în lunile mai și iunie deplasări în localitățile: Peștiș, Tinca, Marghita (Bihor), Carei (Satu Mare), Zalău (Sălaj), Gyula (Ungaria). Toate reprezentațiile vor fi oferite gratuit elevilor și vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri la care vor participa profesori de limba și literatura română. La finalul fiecărei sesiuni de discuții vor fi diseminate produsele proiectului: broșuri cu dramatizarea romanului Moromeții, tipărite la Editura Universității de Arte Târgu Mureș și DVD-uri cu secvențe din spectacol. Acestea vor fi împărțite profesorilor prezenți, cu scopul de a le oferi un suport didactic informal care poate fi folosit la catedră.
Ne bucurăm să avem alături de noi în acest proiect partenerii: Universitatea de Arte din Târgu Mureș, Teatrul ,,Regina Maria" Oradea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bihor, Casa de Cultură Marghita, Primăria Orașului Aleșd, Primăria Comunei Tinca, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Centrul Cultural Carei, Liceul ,,Nicolae Bălcescu" din Gyula.

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:53:33 Ora de vară a Europei de Est