Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Olimpici naționali, clasa de aur, voluntari și rugbyști

Top 5 la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Oradea

Olimpici naționali, clasa de aur, voluntari și rugbyști

La nivelul Colegiului Tehnic “Dimitrie Leonida”, proiectul educativ "Clasa de aur" face "victime", creează emulație, ridică procentul de promovabilitate, nivelul general la învățătură și disciplină, cu alte cuvinte face mult bine - eficientizează actul instructiv-educativ.

 Clasa de aur, de argint... de diamant!
 Care elev, cât o fi el de indiferent și insensibil, nu s-ar lăuda cu faptul că face parte din "clasa de aur" a școlii?!
 Cu alte cuvinte, proiectul "Clasa de aur", lansat în 2007 de conducerea colegiului (director, prof. Georgeta Sadoveanu, director adj., prof. Daniela Vîlceanu, consilier educativ, prof. Delia Bacoș) a prins și a făcut mult bine! În educație, rezultatele se văd în timp, dar unele roade se culeg și în intervale mai scurte, la sfârșit de semestru sau de an școlar.
 În Top 5, se culeg astfel de roade și la nivelul Colegiului Tehnic “Dimitrie Leonida” din Oradea.
 Primul loc în top este ocupat de un elev de top, bun la toate, săritor, cuminte, de cuvânt și de onoare, Radu Alb, elev în clasa a XII-a D. În 2008, Radu a fost elevul total, olimpic național, prezent la olimpiada națională tehnică, la profilul Tehnician în automatizări, membru al echipajului care a reprezentat cu cinste colegiul la etapa finală a concursului național "Copiii și drepturile lor" (echipajul clasându-se pe locul III), omniprezent la concursurile interliceale "Cel mai bun câștigă"...
 Ca membru al cercului de electronică de la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, elevul dlui ing. Gheorghe Dura a participat cu succes la nenumărate concursuri interjudețene în domeniu. La concursul de robotică de la Orșova, echipajul a prezentat doi roboți, ocupând locul al III-lea. Tot la palatul orădean, Radu este membru al cercului foto și dansator în cadrul cunoscutului și îndrăgitului ansamblu folcloric "Florile Bihorului", laureat a numeroase festivaluri și concursuri naționale și internaționale. Și să mai spunem că de anul trecut, Radu e bursier al fundației Dinu Patriciu...
 Poziția a doua în top este ocupată de un alt olimpic național, Nilgesz Arnold, din clasa a XII-a A, tehnician electronist, priceput la toate - "meșterul nostru de aur", cum îl alintă conducerea școlii. Anul trecut, Arnold s-a întors cu premiul II de la naționala desfășurată la Ploiești, la Electrician constructor, și a fost premiat de Clubul Rotary din Oradea. Și Arnold este membru al cercului de electronică de la palatul orădean, unde a cucerit un braț de diplome, premii și mențiuni. Ultima mențiune pe țară a obținut-o, anul trecut, la Slatina. Arnold face și judo, iar la nivelul liceului, a făcut parte din toate echipajele posibile și imposibile, de pompieri, Cruce Roșie, ecotop, a participat la Cangurul... A fost în turneu cu corul "Young Singers", e înnebunit de calculator și practică sporturi extreme.
 Pe treapta a III-a a podiumului se situează fosta clasă a XII-a A - Clasa de aur (diriginte, prof. Alunița Neag)… și cu aceasta am spus tot!
 Elevii unei asemenea clase sunt premiați de conducerea școlii cu o excursie în județ (cu 20 de milioane, sponsorizare din partea Consiliului reprezentativ al părinților pe școală).
 Locul al IV-lea este ocupat de voluntarii școlii, elevi din actualele clase a X-a A, B, C, D și E, a XI-a A, C și F și a XII-a A, îndrumați de prof. Liana Coroianu, în cadrul proiectului “Voluntari fără frontiere”. Activitatea lor deosebită a fost recunoscută și certificată, în 2008, de I.S.J. Bihor cu un Certificat pentru programele desfășurate în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC). În 2008, acțiunile voluntarilor au vizat o paletă largă de manifestări, începând de la nenumăratele vizite și acțiuni comune cu copiii de la casele de tip familial" Albinuțele" și "Iepurașii", Centrul temporar "Cuore", Centrul de zi, participare la festivalul-concurs SNAC (mențiune II), concursuri sportive pentru respectivii copii (campionatul de bocce), la proiecte educative, în cadrul "Săptămânii educației globale" – proiectul "Mânuțele prieteniei", în parteneriat cu Grădinița "Piticot", la plantare de pomi și la o suită de manifestări prinse în buchetul "Săptămânii naționale a voluntariatului"... În coordonarea activităților, Liana  Coroianu este sprijinită de prof. Elisabeta Ungur și Mihaela Băguț, membri ai echipei de proiect.
 În poziția a cincea a clasamentului, îi găsim pe rugbyștii școlii și ai județului, elevii dlui profesor Szvercsak Ștefan, membrii Ansamblului sportiv, care fac cinste și țin aprinsă flacăra sportului tradițional în colegiul "ceferiștilor" orădeni. Anul trecut, în competiția națională a cluburilor și liceelor sportive, echipa colegiului tehnic orădean a ocupat un onorant loc VIII pe țară. La C.T. "Dimitrie Leonida" din Oradea se joacă rugby din plăcere și cu pasiune! (Ovi DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:23 Ora de vară a Europei de Est