Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Am pierdut un Om pe pământ, dar am câștigat un rugător în ceruri”

Luni, părintele Nicolaie Mara a fost prohodit de peste 30 de preoți

,,Am pierdut un Om pe pământ, dar am câștigat un rugător în ceruri”

,,S-a mutat din viața aceasta în veșnicie vrednicul de pomenire părintele Nicolaie Mara, protoiereu (consilier bisericesc), slujitor și la Biserica Sf. Apostol Andrei, dintru începuturi, după cum aveam să aflăm duminică, 26 ianuarie 2020, de la părintele vicar Vasile Bota.

Așa cum i-am făgăduit în timpul vieții, aici, am să-l prohodim, în Biserica Sf. Apostol Andrei. L-am îmbrăcat după rânduiala bisericii... Aseară (sâmbătă - n.n.), am săvârșit prima slujbă a privegherii. Astăzi (duminică - n.n.), iată, a rânduit Dumnezeu zi de duminică, Ziua Învierii, să fim împreună, noi în preajma trupului neînsuflețit al părintelui, deseară (duminică seara - n.n.), vom săvârși a doua parte a slujbei privegherii, iar mâine (luni - n.n.), la ora 12.00, tot aici, în Biserica Sf. Apostol Andrei, am să-l prohodim și apoi, purtat pe mâini de către preoți, vom înconjura biserica în procesiune și-apoi o să-l petrecem spre mormânt..."
Mesajul preasfințitului părinte episcop Sofronie Drincec
Astăzi (luni, 27 ianuarie), părintele Nicolaie Mara a fost prohodit de peste 30 de preoți (până la 40, apreciază părintele vicar Vasile Bota), la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Oradea.
La sfârșitul slujbei de înmormântare, părintele Ciprian Balint, consilier juridic al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, preot paroh al Bisericii Buna Vestire, a prezentat mesajul preasfințitului părinte episcop Sofronie Drincec, din care spicuim: ,,Dumnezeu l-a chemat (pe părintele Nicolaie Mara - n.n.) să fie slujitor al altarului cel ceresc al Împărăției Sale celei veșnice... Familiei îndoliate și tuturor credincioșilor care l-au cunoscut și prețuit, vrem să transmitem întreaga noastră compasiune, cuvânt de îmbărbătare și de speranță, împletit cu rugăciunea către milostivul Dumnezeu ca să așeze sufletul său dimpreună cu toți sfinții și drepții care au bine plăcut înaintea feței Sale... Veșnica lui pomenire, vrednică de amintire. În veci să fie pomenirea lui"! - Sofronie, episcopul Oradiei.
Vorbind în nume personal, părintele Ciprian Balint a ținut apoi să facă cunoscute ,,gesturile de frățietate și dragoste", de care se bucură părintele Nicolaie Mara în Parohia Buna Vestire. ,,Pentru că iată, din când în când, se nasc oameni minunați, din când în când apar și preoți deosebiți... care reușesc să rămână adevărate repere în inimile noastre..."
,,A știut să râdă plângând, a știut să plângă râzând"
Cunoscându-l atât de bine, părintele Vasile Sabău, fost consilier economic al Episcopiei (în timp ce părintele Nicolaie Mara era consilier administrativ), a conturat profilul moral și profesional al regretatului părinte Mara, a depănat amintiri și a concluzionat: ,,A știut să râdă plângând, a știut să plângă râzând și asta numai pentru că  a iubit și pe Dumnezeu și pe oameni. Va rămâne în sufletele noastre ca un reper".
Și părintele vicar Augustin Lucian a depănat amintiri, dar a dorit să sublinieze sub ce presiune au făcut școala și teologia o mână de studenți la Sibiu în 1965. ,,Nu a fost ușor să fii student la teologie în anii 1954, 58, 60. Eram ocărâți"!
,,Am pierdut un Om pe pământ, dar am câștigat un rugător în ceruri"
La rândul său, părintele vicar Vasile Bota, sufletul, organizatorul și moderatorul manifestărilor desfășurate la Biserica Sfântul Apostol Andrei (sâmbătă, duminică și luni) pentru împlinirea tuturor rânduielilor bisericești întru cinstirea regretatului părinte Nicolaie Mara, a prezentat câteva repere din viața și activitatea părintelui Nicolaie Mara (născut în Urviș, în 10 decembrie 1936, absolvent al Institutului Teologic Universitar din Sibiu, între 1956-1960; 1961-1971, preot în Parohia Tulca, 1971-1974 - secretar eparhial al Episcopiei Oradea, apoi 15 ani consilier administrativ bisericesc al Episcopiei Oradea, preot paroh la Biserica Buna Vestire, până în 2006, când s-a pensionat, la vârsta de 70 de ani, între 2001 și 2004, a slujit și la Biserica Sf. Apostol Andrei).
,,Am pierdut un Om pe pământ, dar am câștigat un rugător în ceruri pentru că, dragii mei, preotul rămâne preot și aici pe pământ, dar și după ce se mută în Împărăția lui Dumnezeu. Ce este preoția? Este o chemare; o primă trăsătură și cea mai importantă este dăruirea și slujirea lui Dumnezeu și a oamenilor... Părintele Nicolaie Mara a fost înzestrat cu multe daruri, cu mulți talanți. A avut o voce de excepție. Câte inimi a luminat prin cuvântul său...
Sunt foarte fericit că am putut să-i organizăm astfel înmormântarea, așa cum se cuvine unui preot", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (97 de poze) în Galeria foto: ,,Am pierdut un Om pe pământ, dar am câștigat un rugător în ceruri”.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:05 Ora de vară a Europei de Est