Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gala ,,Antreprenor pentru Oradea”

Dacă e 24 ianuarie, e...

Gala ,,Antreprenor pentru Oradea”

În fiecare an, în data de 24 ianuarie, Primăria Municipiului Oradea împreună cu Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA. organizează Gala ,,Antreprenor pentru Oradea" în semn de respect și apreciere pentru mediul de afaceri orădean.

În cadrul acestui eveniment - ediția 2020, sunt premiați cei mai importanți contribuabili la bugetul local al municipiului pe anul 2019. Topul este alcătuit prin însumarea valorilor vărsate către Bugetul local constant în taxe și impozite locale, precum și 60% - cota parte din impozitul pe salarii, urmând ca în anul 2020 aceasta să se majoreze la 63%.
Anul acesta, Gala s-a ținut în incinta Cetății Oradea, eveniment la care au participat un număr de aproximativ 100 de persoane - antreprenori din Oradea, reprezentanții celor mai importante companii din municipiu, investitori străini, dar și directori ai instituțiilor și companiilor publice din oraș.
Municipalitatea acordă o importanță deosebită tuturor contribuabililor la bugetul local, atât celor din mediul antreprenorial cât și persoanelor fizice, deoarece prin contribuțiile acumulate se realizează marile proiecte din Oradea. Toate investițiile în infrastructură, reabilitarea clădirilor, lucrări, reparații și alte proiecte care nu sunt realizate din fonduri europene se realizează din contribuțiile mediului de afaceri, respectiv ale cetățenilor de rând cărora municipalitatea dorește să le mulțumească pe această cale.
În deschiderea evenimentului, Gala Antreprenor pentru Oradea, Alina Silaghi, directorul general al ADLO, a prezentat un Raport de activitate pe anul 2019, cuprinzând investițiile atrase în anul 2019, în parcurile industriale din Oradea, în valoare totală de 40.678.910 euro, în urma cărora se va ajunge la un număr total de 8.500 de locuri de muncă până în anul 2021. Directorul ADLO a enumerat și proiectele realizate până în prezent, precum și cele inițiate și care se vor finaliza în 2020 printre care amintim: înființarea unui Centru de dezvoltare educațională pentru tineret ,,The Spot" care va avea ca obiective principale atât dezvoltarea abilităților tinerilor prin educație integrată/orientare în carieră și va răspunde nevoilor acestora precum și a trainerilor.
Primarul Ilie Bolojan a luat cuvântul mulțumind tuturor că au onorat invitația la acest eveniment, precizând faptul că cea mai mare parte a bugetului local e formată din taxele și impozitele pe venit și proprietăți pe care marii contribuabili și cetățenii le plătesc către municipalitate, dar și din impozitul pe salarii. ,,Peste 40 mil. euro s-au încasat anul trecut de la firmele din Oradea, iar cu 10 mil. euro vom încasa în plus anul acesta. Vreau să vă mulțumesc pentru investițiile derulate în Oradea, dar și pentru locurile de muncă înființate, dacă firmele se dezvoltă, se dezvoltă și orașul, iar oamenii au câștiguri mai bune. De anul acesta vor funcționa internatele pentru tineri la școlile profesionale, care ar trebui să intre în colaborare cu dvs. din toamna anului viitor, ne dorim să existe posibilitatea de a preda în sistemul tehnologic pentru a-l adapta la cerințele firmelor. De anul viitor sau din 2022, vom avea un centru hub IT din vechiul spital de neurologie, pe lângă Universitatea Oradea va funcționa și Centrul de transfer tehnologic cu toate dotările unde companiile vor putea face inginerie, pentru o adaptare mai mare a învățământului profesional la cerințele firmelor. Îmi cer scuze pentru disconfortul din trafic dar având această oportunitate de a accesa fonduri europene ar fi fost păcat să nu beneficiem de ea și sper să le finalizăm cu bine. Săptămâna viitoare se va demara licitația pentru cei 19 km, legătura cu autostrada, pentru ca transportul mărfurilor să se facă mai facil în anii următori. Vă mulțumesc pentru tot sprijinul acordat. Un an bun, să auzim de lucruri bune pentru Oradea și pentru economia românească".
Invitatul special al Galei a fost ministrul Fondurilor Europene, dl. Marcel Boloș, care a luat cuvântul transmițând celor prezenți toate gândurile bune pentru anul 2020, și La mulți ani cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române. Ministrul a ținut să felicite municipalitatea pentru organizarea acestui eveniment în fiecare an, în semn de respect și prețuire pentru marii contribuabili, dar și pentru faptul că Oradea reprezintă un model european de absorbție de fonduri, un model european de economie și investiții, înaintând îndemnul de a continua această tendință în strânsă colaborare între mediul privat și autoritățile publice, întrucât aportul municipiului este semnificativ pentru țara noastră.
Viceprimarul Florin Birta a înmânat premiile primilor 10 contribuabili la bugetul local pe anul 2019, cu mulțumiri din partea municipalității, respectiv:
1.PLEXUS SERVICES RO SRL
2.FAIST MEKATRONIC SRL
3.PLASTOR SA
4.RCS & RDS SA
5.CONNECTRONIX ROMANIA SRL
6.H ESSERS SRL
7.LOTUS CENTER SA
8.TRANSILVANIA GENERAL IMPORT-EXPORT
9.EBERSPAECHER EXHAUST TECHNOLOGY ROMANIA SRL
10.NIDEC ORADEA SRL
În anul 2019, primii zece contribuabili au contribuit la bugetul local cu suma totală de 23.601.806 lei.
Alte șase premii de recunoștință, cu mulțumiri din partea municipalității, au fost acordate de către viceprimarul Mircea Mălan, după cum urmează:
1.Premiul pentru investiția anului 2019 în parcul industrial a fost acordat companiei - IWIS ENGINE SYSTEM din Germania, pentru o investiție în ceea ce privește partea operațională (utilaje+dotări) de 9 milioane euro.
2.Două premii de recunoștință s-au acordat firmelor care anul trecut au dat dovadă de responsabilitate socială, contribuind la proiectele comunității locale, prin implicare în proiecte sociale respectiv amenajarea unor spații verzi. Este vorba despre societățile VERNICOLOR SRL și REWINE.
3.Premiu de recunoștință pentru cea mai inovativă investiție din anul 2019, societatea ATNOM SRL.
4.Premiu de recunoștință pentru cea mai eco-friendly companie care și-a extins activitatea în Parcul Industrial, societatea DECITEX RO SRL.
5.Un premiu special a fost acordat în cadrul proiectului Re-Patriot, pentru echipa PIAȚA 9, care reprezintă un exemplu de succes pentru românii repatriați care și-au înființat propria afacere în Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:14 Ora de vară a Europei de Est