Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Gala ,,Antreprenor pentru Oradea”

Dacă e 24 ianuarie, e...

Gala ,,Antreprenor pentru Oradea”

În fiecare an, în data de 24 ianuarie, Primăria Municipiului Oradea împreună cu Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA. organizează Gala ,,Antreprenor pentru Oradea" în semn de respect și apreciere pentru mediul de afaceri orădean.

În cadrul acestui eveniment - ediția 2020, sunt premiați cei mai importanți contribuabili la bugetul local al municipiului pe anul 2019. Topul este alcătuit prin însumarea valorilor vărsate către Bugetul local constant în taxe și impozite locale, precum și 60% - cota parte din impozitul pe salarii, urmând ca în anul 2020 aceasta să se majoreze la 63%.
Anul acesta, Gala s-a ținut în incinta Cetății Oradea, eveniment la care au participat un număr de aproximativ 100 de persoane - antreprenori din Oradea, reprezentanții celor mai importante companii din municipiu, investitori străini, dar și directori ai instituțiilor și companiilor publice din oraș.
Municipalitatea acordă o importanță deosebită tuturor contribuabililor la bugetul local, atât celor din mediul antreprenorial cât și persoanelor fizice, deoarece prin contribuțiile acumulate se realizează marile proiecte din Oradea. Toate investițiile în infrastructură, reabilitarea clădirilor, lucrări, reparații și alte proiecte care nu sunt realizate din fonduri europene se realizează din contribuțiile mediului de afaceri, respectiv ale cetățenilor de rând cărora municipalitatea dorește să le mulțumească pe această cale.
În deschiderea evenimentului, Gala Antreprenor pentru Oradea, Alina Silaghi, directorul general al ADLO, a prezentat un Raport de activitate pe anul 2019, cuprinzând investițiile atrase în anul 2019, în parcurile industriale din Oradea, în valoare totală de 40.678.910 euro, în urma cărora se va ajunge la un număr total de 8.500 de locuri de muncă până în anul 2021. Directorul ADLO a enumerat și proiectele realizate până în prezent, precum și cele inițiate și care se vor finaliza în 2020 printre care amintim: înființarea unui Centru de dezvoltare educațională pentru tineret ,,The Spot" care va avea ca obiective principale atât dezvoltarea abilităților tinerilor prin educație integrată/orientare în carieră și va răspunde nevoilor acestora precum și a trainerilor.
Primarul Ilie Bolojan a luat cuvântul mulțumind tuturor că au onorat invitația la acest eveniment, precizând faptul că cea mai mare parte a bugetului local e formată din taxele și impozitele pe venit și proprietăți pe care marii contribuabili și cetățenii le plătesc către municipalitate, dar și din impozitul pe salarii. ,,Peste 40 mil. euro s-au încasat anul trecut de la firmele din Oradea, iar cu 10 mil. euro vom încasa în plus anul acesta. Vreau să vă mulțumesc pentru investițiile derulate în Oradea, dar și pentru locurile de muncă înființate, dacă firmele se dezvoltă, se dezvoltă și orașul, iar oamenii au câștiguri mai bune. De anul acesta vor funcționa internatele pentru tineri la școlile profesionale, care ar trebui să intre în colaborare cu dvs. din toamna anului viitor, ne dorim să existe posibilitatea de a preda în sistemul tehnologic pentru a-l adapta la cerințele firmelor. De anul viitor sau din 2022, vom avea un centru hub IT din vechiul spital de neurologie, pe lângă Universitatea Oradea va funcționa și Centrul de transfer tehnologic cu toate dotările unde companiile vor putea face inginerie, pentru o adaptare mai mare a învățământului profesional la cerințele firmelor. Îmi cer scuze pentru disconfortul din trafic dar având această oportunitate de a accesa fonduri europene ar fi fost păcat să nu beneficiem de ea și sper să le finalizăm cu bine. Săptămâna viitoare se va demara licitația pentru cei 19 km, legătura cu autostrada, pentru ca transportul mărfurilor să se facă mai facil în anii următori. Vă mulțumesc pentru tot sprijinul acordat. Un an bun, să auzim de lucruri bune pentru Oradea și pentru economia românească".
Invitatul special al Galei a fost ministrul Fondurilor Europene, dl. Marcel Boloș, care a luat cuvântul transmițând celor prezenți toate gândurile bune pentru anul 2020, și La mulți ani cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române. Ministrul a ținut să felicite municipalitatea pentru organizarea acestui eveniment în fiecare an, în semn de respect și prețuire pentru marii contribuabili, dar și pentru faptul că Oradea reprezintă un model european de absorbție de fonduri, un model european de economie și investiții, înaintând îndemnul de a continua această tendință în strânsă colaborare între mediul privat și autoritățile publice, întrucât aportul municipiului este semnificativ pentru țara noastră.
Viceprimarul Florin Birta a înmânat premiile primilor 10 contribuabili la bugetul local pe anul 2019, cu mulțumiri din partea municipalității, respectiv:
1.PLEXUS SERVICES RO SRL
2.FAIST MEKATRONIC SRL
3.PLASTOR SA
4.RCS & RDS SA
5.CONNECTRONIX ROMANIA SRL
6.H ESSERS SRL
7.LOTUS CENTER SA
8.TRANSILVANIA GENERAL IMPORT-EXPORT
9.EBERSPAECHER EXHAUST TECHNOLOGY ROMANIA SRL
10.NIDEC ORADEA SRL
În anul 2019, primii zece contribuabili au contribuit la bugetul local cu suma totală de 23.601.806 lei.
Alte șase premii de recunoștință, cu mulțumiri din partea municipalității, au fost acordate de către viceprimarul Mircea Mălan, după cum urmează:
1.Premiul pentru investiția anului 2019 în parcul industrial a fost acordat companiei - IWIS ENGINE SYSTEM din Germania, pentru o investiție în ceea ce privește partea operațională (utilaje+dotări) de 9 milioane euro.
2.Două premii de recunoștință s-au acordat firmelor care anul trecut au dat dovadă de responsabilitate socială, contribuind la proiectele comunității locale, prin implicare în proiecte sociale respectiv amenajarea unor spații verzi. Este vorba despre societățile VERNICOLOR SRL și REWINE.
3.Premiu de recunoștință pentru cea mai inovativă investiție din anul 2019, societatea ATNOM SRL.
4.Premiu de recunoștință pentru cea mai eco-friendly companie care și-a extins activitatea în Parcul Industrial, societatea DECITEX RO SRL.
5.Un premiu special a fost acordat în cadrul proiectului Re-Patriot, pentru echipa PIAȚA 9, care reprezintă un exemplu de succes pentru românii repatriați care și-au înființat propria afacere în Oradea.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 18:52:22 Ora standard a Europei de Est