Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Momentul 1859 trebuie să ne țină uniți”

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită, vineri, în Piața Unirii din Oradea

,,Momentul 1859 trebuie să ne țină uniți”

Vineri, 24 ianuarie 2020, la Oradea, s-a desfășurat o ceremonie militară pentru sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române, lângă Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii.

Imnul național al României a fost intonat de Popa Bianca Diana, elevă a  Liceului de Arte din Oradea.
După slujba Te Deum, oficiată de preoții din structurile Sistemului Național de Securitate din cadrul Garnizoanei Oradea, i-am ascultat pe domnul prefect Dumitru Țiplea și pe istoricul Gabriel Moisa, vorbind despre semnificația evenimentului, despre importanța actului istoric de la 24 Ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
,,Istoria ne-a demonstrat că putem fi puternici, ca națiune"
Domnul prefect Dumitru Țiplea a prezentat mesajul premierului Ludovic Orban, din care vă spicuim câteva fragmente care ni se par semnificative pentru momentul evocat, dar nu numai...
,,Ce poate fi mai frumos pentru națiune decât consensul în jurul unui obiectiv vizionar a cărui împlinire avea să deschidă calea către un stat modern, suveran și independent... Istoria ne-a demonstrat că putem fi puternici, ca națiune, atunci când ne unește un obiectiv comun... Sărbătoarea Unirii Principatelor Române este un bun prilej de reflecție pentru ceea ce ne dorim ca popor pentru viitor, lăsând deoparte diferențele de opinie sau rivalitățile politice. Promovarea actuală reprezintă dezvoltarea țării în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, reducând decalajele economice sau sociale", se spune în mesajul premierului României, prezentat de domnul prefect Dumitru Țiplea.
,,Momentul 1859 trebuie să ne țină uniți"
Istoricul Gabriel Moisa a prezentat, în sinteză, evenimentele petrecute în Moldova și Țara Românească, ce s-au soldat la 24 Ianuarie 1859 cu dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza, ca domnitor al celor două principate române, Moldova și Țara Românească, înfăptuindu-se astfel Unirea celor două principate, sub un singur domnitor, profitându-se și de un context internațional (în general) favorabil. ,,Momentul 1859 nu vine pe un tren viran... își are antecedente clare, cel puțin două-trei decenii mai devreme. Și m-aș gândi aici în primul rând la 1821, revoluția lui Tudor Vladimirescu și la constituirea de societăți, asociații revoluționare și culturale în deceniile trei-patru ale secolului al XIX-lea, în fruntea tuturor găsindu-se viitorii revoluționari pașoptiști și viitorii politicieni care vor desăvârși Unirea Mică, a subliniat istoricul Gabriel Moisa. A fost o generație de excepție care a știut ce să facă cu puterea politică... care a construit ceea ce avem noi astăzi. Momentul 1859 trebuie să ne țină uniți, să ne țină la un loc", a conchis domnul prof. univ. dr. Gabriel Moisa.
În derularea evenimentului din Piața Unirii din Oradea, au urmat încă patru momente: un scurt recital de cântece patriotice, interpretate de corul ,,General Traian Moșoiu", festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Regelui Ferdinand I, defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare și o horă frățească a elevilor de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu", sub coordonarea doamnei inspector școlar Daniela Sopota și o altă horă, mai mare, încinsă de membrii Ansamblului Folcloric ,,Bihorul" în jurul statuii. Politicienii, tot politicieni, în grupuri și grupulețe, tot cu ale lor griji... ,,duhovnicești"!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (78 de poze) în Galeria foto: ,,Momentul 1859 trebuie să ne țină uniți”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:11:40 Ora de vară a Europei de Est