Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ediția 2020 a simpozionului dedicat Unirii Principatelor Române

Joi, în sala mare a Primăriei Oradea, s-a desfășurat

Ediția 2020 a simpozionului dedicat Unirii Principatelor Române

Joi, 23 ianuarie 2020, în sala mare a Primăriei Oradea, a avut loc o nouă ediție a simpozionului dedicat împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, din 24 Ianuarie 1859.

În deschiderea evenimentului, în calitate de moderator, domnul general Vasile Creț, președinte al A.N.C.M.R.R. ,,General Traian Moșoiu", Filiala Bihor, și cadru didactic universitar la Universitatea Agora, a prezentat prezidiul, invitații și organizatorii simpozionului: Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ,,General Traian Moșoiu", Filiala Bihor, Universitatea Agora și Școala Gimnazială Internațională Agora, Garnizoana Oradea, Asociația Europeană ,,Dimitrie Cantemir", Asociația Națională Cultul Eroilor ,,Regina Maria", Filiala Bihor, Asociația Națională a Veteranilor de Război și Cercul Militar Oradea, Cercul 54 Comunicații, precum și alte asociații prezente în sală: Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații, generali, cadre militare active, în rezervă și în retragere, reprezentanți ai Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu" Oradea (comisar-șef de poliție Ionel Hotnoga, directorul școlii), ai I.S.U. ,,Crișana" (maior Camelia Roșca), comandantul Corneliu Mihai Lungu, cadre didactice (inclusiv universitare Agora) și zeci de elevi lăzăriști, gojdiști și mulți artiști, elevi ai Liceului de Arte, ai Școlii Gimnaziale ,,Dimitrie Cantemir" și ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Hidișelu de Sus.
,,Fiecare popor are povestea lui în lume"
Simpozionul a fost deschis de doamna profesor dr. Livia Ghiurcuța de la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" cu un citat din Dan Puric și încheiat cu Vlad Țepeș (tot un citat, domnitorul vorbindu-le boierilor). ,,Dacă vrei să,cunoști sufletul unui popor, ascultă-i basmele. Fiecare popor are povestea lui în lume. Acolo îi stau nestrămutate de ani, de mii de ani, darurile sale cele mai de preț", spunea Dan Puric. Domnia profesor ne-a vorbit despre formarea României moderne prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza în anul 1859, despre consolidarea statului prin epoca marilor reforme din domeniul social, cultural, juridic și economic, care au modernizat și consolidat statul după 1861 și a încheiat citând din Vlad Țepeș: ,,Țara nu-i a noastră, ci noi suntem ai țării pe care trebuie să o iubim, să o respectăm, să o apărăm... pentru că un popor fără patrie este ca un copil fără părinți".
,,Am avut o generație de oameni politici excepționali, o elită politică de factură europeană"
Distinsul istoric profesionist Viorel Faur ne-a bucurat și la actuala ediție, ca și anul trecut, cu un expozeu plin de substanță, adaptat nivelului de percepție al elevilor prezenți, interesant pentru ei, pentru îmbogățirea lor cu fapte și personalități inclusiv din părțile noastre transilvane, parcurgând, în sinteză, marele nostru proiect politic de 70 de ani, început la 1848, și până la 1918, cu 1 Decembrie, devenită Zi Națională a României, propusă de distinsul nostru istoric bihorean în Parlamentul României în anul 1991. În arcul peste timp creionat, domnia sa avea să sublinieze ,,obsesia noastră pentru unitatea națională" după care am tânjit și pentru care ne-am luptat necontenit, observând cu bucurie că ,,am avut o generație de oameni politici excepționali, o elită politică de factură europeană care au dat sens dorinței țăranilor..." Întorcându-se cu fața spre ai noștri (bihoreni), a subliniat că din punct de vedere istoric (etimologic), noi suntem transilvăneni (trăitori în pământul de peste păduri), iar bihorenii noștri, intelectualii vremii, au primit cu bucurie actul istoric al fraților de peste Carpați, înfăptuit la 24 Ianuarie 1859, exprimându-se în versuri, atât George Marchiș (distins profesor la Gimnaziul Superior Greco-Catolic din Beiuș, primul liceu românesc din Bihor și al doilea din Transilvania, după cel de la Blaj) sau Iosif Vulcan (nașul literar al lui Mihai Eminescu), care a publicat, în anul următor, în revista ,,Familia", o odă, ,,La Unirea Principatelor Române"...
,,Pe vremea lui Cuza, s-a constituit serviciul de informații al armatei"
Vorbind despre colonelul Alexandru Ioan Cuza, ca om politic și militar, distinsul general bg(r) Mihail Țăpârlea, vicepreședinte al Asociației Europene ,,Dimitrie Cantemir", a evidențiat calitățile remarcabile ale domnitorului și preocupările sale pentru a moderniza armata (pe vremea sa s-a constituit serviciul de informații al armatei și statul major), dincolo de importantele reforme pe care le-a înfăptuit pentru modernizarea și consolidarea statului.
Artiști de artiști, odă Unirii
Dacă directorii au fost invitați în prezidiu (prof.Mihaela Bondor, directorul Liceului de Arte, prof. dr. Viorica Popa, directorul Școlii Gimnaziale ,,Dimitrie Cantemir" și prof. Elena Moza, directorul Școlii Gimnaziale din Hidișelu de Sus), artiștii au luat loc pe scenă, au cântat și au recitat, iar la final s-au prins în Hora Unirii. Frumoase și emoționante cântece patriotice au interpretat membrii grupului vocal din Hidișelu de Sus (coordonați de doamna profesor Călinescu Anca), cei ai Ansamblului de dansuri și cântece ,,Mugurașii Bihorului", de la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" (conduși de doamna prof. Doina Lungu), Oana Berdie din Hidișelu de Sus, elev al C.N. ,,Onisifor Ghibu" (acompaniată de taraf), frumoasele ,,Simboluri bihorene" de la Liceul de Arte (coordonate de doamna prof. Aurica Bonțu), acompaniate de taraful liceului (condus de Sorin Miescu și Lucian Florin Bonțu), impresionantul cor ,,Ariston" (dirijat de doamna prof. Alexandra Pereț Ionoi), care a deschis și a încheiat regalul artistic al Unirii din sala Primăriei Oradea.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (67 de poze) în Galeria foto: Ediția 2020 a simpozionului dedicat Unirii Principatelor Române.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:32:23 Ora standard a Europei de Est