Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primăria Oradea și-a prezentat proiectul de buget pe anul 2020

Primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta și directorul executiv Eduard Florea

Primăria Oradea și-a prezentat proiectul de buget pe anul 2020

Primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta și directorul executiv al Direcţiei Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea, au prezentat vineri, 17 ianuarie 2020, proiectul de buget pe anul 2020 al muncipiului Oradea.

Viceprimarul Florin Birta a anunțat că, începând de astăzi (vineri - n.n.), pe site-ul Primăriei Oradea, la secțiunea Dezbateri Publice, poate fi consultat proiectul de buget pe acest an, urmând ca la ședința Consiliului Local de la mijlocul lunii februarie, bugetul cu eventualele modificări introduse în urma consultării cetățenilor să fie votat de către consilieri.
Buget cu 30% mai mare față de anul trecut
Florin Birta a prezentat aspectele importante ale proiectului de buget.
,,După centralizarea datelor primite de la direcțiile Primăriei Oradea, respectiv operatorii economici subordonați Consiliului Local, rezultă un buget în valoare de 1.805.387.720 lei. Acesta reprezintă un buget practic cu 30% mai mare față de anul trecut, repartizat pe cheltuieli după cum urmează: 57% la secțiunea funcționare și 43% în investiții. Cei 43% reprezintă aproximativ 785 mii lei. Această sumă este a doua sumă ca valoare, care este repartizată în investiții după anul 2015, an în care s-au implementat foarte multe proiecte europene; atunci suma alocată investițiilor a fost de 836 milioane lei, iar în anul 2020 alocăm investițiilor suma de 785 milioane lei.
Banii pentru aceste investiții sunt direcționați în următorul mod: prioritare sunt proiectele pentru fonduri europene, urmând proiectele colaterale proiectelor europene, proiectele care sunt în derulare și au fost începute în anii anteriori, iar diferența banilor care vor merge în investiții vor merge la investiții noi. Veniturile proprii care sunt ale municipiului Oradea pe anul 2020 se ridică la aproximativ 482 de milioane de lei, care este o creștere de aproximativ 22% față de anul trecut.
Totodată, important este de menționat că anul acesta vom avea o sumă cuprinsă pentru buget și pentru activitățile derulate de către ONG-uri, de aproximativ 500 mii de lei", a spus viceprimarul Birta.
Ilie Bolojan: urmează trei ani de vârf
Directorul Eduard Florea a detaliat structura bugetului, precum și principalele cheltuieli, subliniind că la realizarea bugetului s-au avut în vedere, alături de cadrul legal existent, atât previziunile privind evoluția cursurilor de schimb, a inflației, a dobânzilor și a altor indicatori generali de anul 2020, cât și alte acte normative sau măsuri adoptate, cu impact asupra fiscalității locale sau cheltuielilor publice (modificarea salariului minim, suportarea a 50% din cheltuielile aferente persoanelor cu handicap etc.)
Structura veniturilor este alcătuită din veniturile proprii ale municipiului - 27%, din veniturile proprii ale instituțiilor publice subordonate - 34%, prelevări buget de stat - 5%, împrumuturi - 11%, fonduri UE 18%, cu o pondere mare în acest an. Excedentul de buget este de 5%.
În ceea ce privește distribuția sumelor, Eduard Florea a menționat că fondurile vor fi distribuite în anul 2020 pe cheltuieli de dezvoltare în valoare de 785.257.350 lei, adică 43%, respectiv pe cheltuieli operaționale în valoare de 1.020.130.370 lei, adică 57%.
,,Cheltuielile operaționale sunt cheltuieli din veniturile proprii ale instituției în procent de 56%, datoria publică în procent de 15%, instituții publice de 9%,  servicii publice 10%, asistența socială 6%, iar 4% reprezintă alte cheltuieli", a explicat Eduard Florea.
Directorul economic a menționat că Primăria Oradea a alocat și în acest an sume importante în buget pentru continuarea obiectivelor de investiții începute. Astfel, sunt incluse în buget proiecte precum: sala de sport polivalentă, extinderea ambulatoriului corp B UPU Spitalul de Urgență, reabilitarea și reconstrucția palatului Episcopal Greco-Catolic, construirea clădirii ambulatoriului pe Str. Brașovului, reabilitarea fațadei imobilului de pe Str. Vasile Alecsandri nr. 8-10, sistem supraveghere video domeniul public, reabilitarea clădirii PMO, reabilitarea Căii Bihorului - tronson cuprins între pod T. Neș și intersecția drum de legătură între Str. Suișului, drum colector aferent șoselei de centură între Str. Liviu Borcea -Str. Ciheiului etc.
Totodată va continua și finanțarea programelor locale precum: susținerea învățământului românesc în Ungaria - Micherechi, Gala Campionii Viitorului, Gala Antreprenorului Orădean, programul de inițiere înot, finanțarea programelor pentru tineret ș.a.m.d.
Dintre investițiile noi, Eduard Florea a amintit: construirea căminelor studențești C1+C2 în campusul Universitar, reabilitarea școlii Szacsvay, realizarea utilităților în Parcul Industrial Eurobusiness IV, drumul colector Calea Sântandreiului - Calea Aradului, drumuri interioare în Parcul Industrial Eurobusiness III, drum colector aferent șoselei de centură între Str. Liviu Borcea - Str. Ciheiului etc.
De asemenea, Eduard Florea a anunțat că, începând de azi (vineri - n.n.), proiectul de buget poate fi consultat pe site-ul Primăriei Oradea, iar până în 3 februarie sunt așteptate sugestii și păreri legate de acest buget, data maximă pentru aprobarea bugetului în Consiliul Local fiind 19 februarie 2020.
Legat de proiectul de buget, primarul Ilie Bolojan a declarat: ,,Practic urmează trei ani de vârf. În acești trei ani, noi trebuie să închidem absorbția pe tot ce am contractat, inclusiv pe proiectele noi și aprobate. Sunt trei ani de vârf, dar având în vedere că noi din impozite și taxe alocăm 28 milioane de euro pentru investiții, restul până la 180 milioane euro sunt bani câștigați din fonduri europene, care vor contribui masiv pentru schimbarea feței orașului. O realizare a Primăriei Oradea este și faptul că aproape o treime din veniturile noastre proprii, respectiv din banii încasați din taxe și impozite, reușim s-o alocăm către investiții, în așa fel încât sume importante colectate de către orădeni să fie întoarse către ei".
De asemenea, Ilie Bolojan a menționat și acele lucrări mari din oraș care generează momentan deranj atât în traficul auto cât și în cel pietonal din Oradea, respectiv lucrări la Podul Dacia, la liniile de tramvai noi, lucrările peste centură în zona cartierului Europa, lucrări la Piața Ferdinand, reabilitarea Căii Bihorului și lucrări la UPU: ,,Facem eforturi ca aceste lucrări să se finalizeze cât mai repede. Ne concentrăm pe ele deoarece suntem conștienți că generează un disconfort în municipiu", a declarat primarul municipiului, domnul inginer Ilie Bolojan. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:17 Ora de vară a Europei de Est