Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Au început înscrierile la competițiile naționale și internaționale de antreprenoriat pentru tineri

#antreprenorJUNIOR

Au început înscrierile la competițiile naționale și internaționale de antreprenoriat pentru tineri

Junior Achievement încurajează dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale tinerilor prin participarea echipelor de elevi și studenți la competiții naționale și internaționale de antreprenoriat sub umbrela #antreprenorJUNIOR

Alături de burse pentru participarea la finalele europene ale celor mai mari competiții de profil, antreprenorii JUNIORI vor primi suport, mentorat și investiții pentru startupurile lor
Antreprenoriatul, motor de bunăstare
Furnizor de educație antreprenorială de peste 100 de ani, Junior Achievement (JA) încurajează și sprijină tinerii antreprenori să dezvolte afaceri. Prin programe educaționale derulate în școli și universități, programe learning by doing și project based și competiții școlare precum Business Plan Challenge și Compania Anului, antreprenorii JUNIORI elevi și studenți pilotează lansarea pe piață a ideilor lor pentru produse și servicii.
Antreprenoriatul reprezintă un motor de creștere a bunăstării. Conform datelor Eurostat, după 3 ani, o companie din România are, în medie, 4 salariați - peste media europeană. Aceeași sursă indică peste 80.000 de companii deschise de români într-un an și 67.000 de companii închise. Sustenabilitatea devine esențială și poate fi obținută prin educație.
Beneficiile participanților
Pe parcursul competiției Business Plan Challenge, tinerii beneficiază de consultanță din partea specialiștilor voluntari din mediul de business, au acces la cursuri blended learning și susțin testarea europeană Entrepreneurial Skills Pass. Competiția le dă posibilitatea să ajungă în finala etapei naționale, să participe la finala europeană din 2020 (Lisabona - secțiunea elevi și Atena - secțiunea studenți) și să câștige premii și investiții de peste 50.000 USD.
Etapele competiției
Pentru înscrieri este necesară formarea unor echipe de cel puțin 3 elevi (16-19 ani), respectiv de 2 studenți (19-30 ani). Aceste echipe, coordonate de un profesor, trebuie să dezvolte un plan de afaceri și să înregistreze un business pitch, pe care să le înscrie pe pagina competiției Business Plan Challenge până la 20 februarie 2020. Finaliștii competiției Business Plan Challenge participă la competiția Company of the Year 2020. Aceștia intră în incubatorul de afaceri BizzFactory, iar cele mai bune echipe care înregistrează vânzări sau dezvoltă un prototip funcțional participă la finala națională. Câștigătorii vor fi premiați pe 26 mai, pe scena Ateneului Român.
Rezultate așteptate
Peste 20.000 de elevi și studenți participă în fiecare an la programele Junior Achievement de educație antreprenorială și formează sute de mini-companii. Aceștia continuă dezvoltarea planurilor de afaceri sau folosesc cunoștințele acumulate și introduc bunurile sau serviciile lor pe piața reală.
Programele și competițiile Junior Achievement de educație antreprenorială sunt susținute de Accenture, Bayer Fund, Citigroup Foundation, EY, FedEx, Metropolitan Life și Romanian-American Foundation. Specialiștii acestor organizații le oferă antreprenorilor JUNIORI informații de business și feedback, atât la clasă, cât și prin participarea la webinarii și sesiuni de consultanță.
Competițiile Junior Achievement se desfășoară cu avizul Ministerului Educației și Cercetării, fiind incluse în Anexa 5 la OMEN 5092 / 30.08.2019 și în Calendarul Olimpiadelor și Concursurilor Școlare fără finanțare MEC Nr. 41.849/10.12.2019.
Despre JA Romania
Junior Achievement România este o organizație non-profit, care dezvoltă în România programele internaționale JA de educație antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională și dezvoltare a abilităților pentru viață și profesie.
39 de țări din Europa și 123 de țări din toată lumea urmează programele JA. În România, peste 200.000 de elevi din 1.700 de școli publice beneficiază anual, gratuit, de aceste programe, prin parteneriatul cu Ministerul Educației și Cercetării, instituțiile de învățământ și cu susținerea financiară a comunității de afaceri. Mai multe informații puteți găsi pe site-ul www.jaromania.org.
Mihai Cornea

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:36:33 Ora standard a Europei de Est