Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost odată ,,Crișana tineret” (și colaboratorul nr. 445)

20 ianuarie 1994 - 25 iunie 2003

A fost odată ,,Crișana tineret” (și colaboratorul nr. 445)

Dascăl fiind și lucrând la ziarul ,,Crișana", mi-am propus să sprijin învățământul din afară, promovându-i imaginea prin articole și mai apoi prin intermediul unei rubricii (devenite în timp pagină), de suflet, pe care o doream să apară în fiecare număr de ziar. Așa s-a născut și a apărut pentru prima oară în 20 ianuarie 1994 rubrica ,,Crișana tineret", cu ajutorul redactorului-șef de atunci Petru Șandor, cu primii săi colaboratori: Fofiu Larisa, Coste Ramona și Pituț Mioara (la ora respectivă, eleve la Liceul ,,E. Gojdu" din Oradea).

Iar rubrica se deschidea așa: În loc de motto: Cuvânt înainte, către cititori: ,,Cei ce sunteți tineri, sau cei ce se simt (și vor să rămână) tineri să citească rubrica de față, ceilalți... numai dacă aveți timp, răbdare și plăcere"! Ce conținea prima rubrică? De-ale lui Bulă, Tineri ,,obosiți" din tramvaie (epigramă), Topul liceenilor (top 5 de muzică ușoară), Concurs 5x5/ Nr.1 (concurs cu premii, constând în cinci întrebări de cultură generală), Directe și indirecte (Sunt unii care, dacă nu mușcă, turbează.), ,,Perle"... școlare (Cei doi se întâlnesc sub salcâmul din strofa întâi. Ancorați odată harta aia! O porți de dragul Cocii-Cola?). Și în săptămânalul Crișana Plus (cu Miron Blaga, redactor-șef adjunct), aveam să apărem, de 14 ori, cu o rubrică (pagină) ,,Tineri pentru tineri", în perioada 20 mai - 19 august 1994. Iată ce scriam (eu, Moise Ovidiu Dan) într-un articol (retrospectivă) publicat în Crișana Plus la sărbătorirea numărului 50. ,,Pe 20 mai'94 apărea în ,,Crișana Plus" prima pagină de tineret, intitulată ,,Tineri pentru tineri". Cei 141 de colaboratori ai ,,Crișanei tineret" aveau de-acum posibilitatea să iasă din cei 18 cicero (de fiecare zi)... În pagină, ei se simțeau (parcă) mai în largul lor și vedeam cum creșteau ,,ale lor aripe". Ovidiu Pop a plecat ,,de la iubire"... Claudia Pusta s-a interesat de petrecerea timpului liber... Nicoleta Lucuș a privit prin ungherele sufletului și a scos la lumină imagini și ființe dragi, iar Remus Sebeștean a descoperit că în Oradea a luat ființă Asociația ,,Nobel for Michael"; numai Cristian Țenț (se) declara ,,Singur în Neverland"?
Apropo de numărul de colaboratori ai ,,Crișanei tineret", potrivit catalogului, pe care l-am consultat astăzi (duminică, 12 ianuarie 2020), în data de 25 iunie 2003, consemnam debutul la rubrică a Alinei Ghelan (de la Facultatea de Jurnalism), care a semnat în rubrica (pagina) ,,Crișana tineret" nr. 2.293 (din 25 iunie 2003), fiind cel de-al 1.269-lea colaborator...
Colaboratorul nr. 445 s-a înălțat la ceruri!
Am scris toate acestea, ,,provocat" ieri (sâmbătă, 11 ianuarie 2020) de înălțarea la ceruri a colaboratorului nr. 445, Iftimie Carmen (care a debutat la ,,Crișana tineret" în 31 ianuarie 1996, în rubrica cu nr. 476, alături de Florea Daciana, colega sa de clasă de la Lic. ,,Mihai Eminescu" și Șandor Florin-Marius de la Grupul Școlar ,,Alexandru Roman" din Aleșd. Toți trei au debutat în ,,Cr. t." nr. 476 din 31.01. 1996...
Întâlnirea din taină
În intervenția pe care am avut-o pe Facebook la însemnările Dacianei Florea (din Londra), aveam să lansăm (subtil) o ,,provocare": întâlnirea din taină la evenimentul nefericit la care aveam să participăm sâmbătă, 11 ianuarie 2020, ora 14.00, la Capela Hașaș, când aveam să ne luăm rămas bun de la Carmen Lucica Iftimie (Țirban), plecată dintre noi pentru totdeauna, la vârsta de 41 de ani...
A fost mult tineret, dar și multă jale, ieri!
Felicitări dascălilor cu suflet mare de la Facultatea de Științe, Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" și Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul", două școli la care Carmen a predat în calitate de profesor de engleză și franceză, care au fost prezenți în număr mare, foștilor săi elevi, care au venit să o conducă la plecare, prieteni ai săi și colaboratori ai ,,Crișanei tineret" (Claudia-Violeta Iftimie, Aurelia Filip, Claudiu Toia, Alina Neamțu, Diana Țirban, Kovacs Gabriel... și mulți alții pe care nu am reușit să-i reperăm, dar nici nu ne-am propus, în atari condiții), Daciana Florea, buna sa prietenă, fiind la Londra, s-a exprimat pe Facebook.
,,S-a stins prea devreme flacăra unei lumânări care mai trebuia să lumineze încă"
,,Moartea putea zăbovi încă mult și bine (spunea unul din preoții slujitori), dar omul nu-i stăpân pe duhul său de viață ca să-l poată opri, cum nu este stăpân nici pe ziua morții sale. Și-n această luptă nu încape amânare. Firesc, stăm și ne întrebăm: oare există destin? Prea multe întâmplări și cazuri par a ne răspunde că da! Dumnezeu știe. Noi una știm: că viața ni s-a dat ca s-o trăim, așa cum spune George Coșbuc într-o poezie de-a sa. Cât? Asta hotărăște Dumnezeu. Noi una știm: că oricum am călători în acest tren al vieții, pentru că viața a fost asemănată cu o călătorie, este un perpetuum mobile care ne poartă pe cărările vieții, iar timpul, doar un vehicul. Și oricum am călători, la un moment dat trebuie să coborâm. Fiecare coboară într-o gară sau într-o stație destinată lui. Și adormita întru Domnul, Carmen, a coborât. Dar mult prea devreme a coborât din acest tren al vieții...
,,În asemenea momente, plânsul nu este o slăbiciune, este graiul inimii"
Inimile multora plâng acum și ochii multora varsă lacrimi. Și să știți că în asemenea momente, plânsul nu este o slăbiciune, este graiul inimii. Pentru că dacă ne-am asculta inimile, am vedea că ele vorbesc despre acea persoană, dragă nouă, tuturor. Despre omul frumos, cum ar spune Dan Puric într-o carte a sa, cu același titlu, ,,omul frumos, spunea el, îți persistă în suflet ca o icoană vie, o viață întreagă". Așa ne va rămâne și nouă în suflet Carmen, ca o icoană vie, mereu acolo în sufletele noastre", spunea atât de frumos și de emoționant părintele (duhovnicul lui Carmen).
După un asemenea ,,periplu" sufletesc, făcut alături de distinsul părinte, cuvintele noastre nu-și mai au rostul.
Dumnezeu să o ierte pe CARMEN și să-i facă parte de un loc în Împărăția Sa, alături de aleșii Săi!
Moise-Ovidiu Dan
P.S. Am primit o poză-surpriză de la Simi-Simi. Poza cu tortul ..Crisanei tineret". Mulțumim, Simi!

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 06:51:55 Ora de vară a Europei de Est