Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O serbare literară - tradiții și obiceiuri de Crăciun (XIX)

Lecturile copilăriei - 2019

O serbare literară - tradiții și obiceiuri de Crăciun (XIX)

Activitatea- concurs ,,O serbare literară - tradiții și obiceiuri de Crăciun" face parte din proiectul județean cu participare interjudețeană ,,Lecturile copilăriei" și se află la cea de-a XIX-a ediție.

Proiectul este amplu și se desfășoară pe tot parcursul anului școlar 2019-2020. În cadrul proiectului avem parteneriate cu unități de învățământ și cu alte instituții din diferite localități ale județului Bihor, dar și din alte județe: Primăria Ștei, Casa de Cultură ,,Miron Pompiliu" Ștei, Biblioteca orășenească, Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei, Grădinița Nr. 1 Ștei, Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș" Beiuș, Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" Oradea,  Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuș", Școala Gimnazială Nr. 1 Lunca, Grădinița și Școala Primară - Săliște de Vașcău, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor, Grădinița Nr. 30 - ,,Mugurel" Oradea, Școala Gimnazială ,,Avram Iancu", Beliș - Cluj, Liceul Tehnologic ,,Dragomir Hurmuzescu" Deva - Hunedoara.
 Proiectul ,,Lecturile copilăriei" este structurat în două părți. Partea întâi cuprinde mai multe activități și s-a derulat în primul semestru, iar partea a doua se va derula pe parcursul semestrului II. În prima parte, respectiv în semestru I, elevii claselor a IV-a A, B, C din partea școlii gazde au avut de citit 10 opere literare (povești, basme, poezii, proverbe, ghicitori) din programa școlară. Elevii le-au rezumat și ilustrat într-un caiet de lecturi, iar munca lor a fost verificată și evaluată, la finele semestrului, de d-na bibliotecar Ileana Tomescu și învățătorii: Cristian Bunta, Lavinia Stan și Bogoșel Voichița.
Tot în cadrul primei părți, am avut un alt moment de pregătire, intitulat ,,În lumea teatrului - scenete". În urma consultării cu profesorii de la catedra de limba și literatura română (prof. Simona Pantea - director, Adelina Panici-Mangra, Ioana Toth, Sanda Merce), dar și cu sprijinul diriginților (prof. Alexandra Sere și Alin Pasca), au fost selectați cei mai talentați elevi-actori din clasele a V-a A și B, pentru a juca diverse roluri în scenetele propuse: Scrisoarea III, Dumbrava minunată, Moș Ion Roată și Unirea (îndrumați de bibl. Tomescu Ileana), iar elevii din clasa a V-a, de la Colegiul Național ,,Avram  Iancu" Ștei, au pregătit sceneta ,,Muma lui Ștefan cel Mare" (coordonați de d-na bibliotecar Cristina Epureanu, cu sprijinul prof. de lb. română Inga Rusu); cele mai frumoase personaje costumate au fost prezente de micuții școlari de la Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș" Beiuș (coordonați de prof. Ruxandra Domokos). Toate aceste pregătiri s-au oglindit în cadrul activității literar-artistice din luna decembrie ,,O serbare literară - tradiții și obiceiuri de Crăciun". Activitatea s-a desfășurat la biblioteca Centrului de Documentare și Informare al Școlii Gimnaziale ,,Miron Pompiliu" Ștei, în data de 19.12.2019, iar organizatorii și conducerea școlii i-au întâmpinat cu drag pe elevii, părinții și partenerii proiectului. Prezentatoarele concursului literar-artistic au fost bibliotecar Ileana Tomescu (organizator și inițiator al proiectului) și prof. documentarist Cristina Andru.
E bine de precizat scopul și obiectivele urmărite în derularea acestui proiect: cultivarea și dezvoltarea gustului pentru lectură, importanța cititului, modul în care îi antrenăm pe elevi în universul lecturii, modul în care le călăuzim pașii spre lumea fermecătoare a poveștilor, a basmelor, a poeziei, spre o lume a cunoașterii, în general. Un dascăl care dovedește măiestrie pedagogică în ceea ce face este un artist desăvârșit în meseria lui. El trebuie să fie o oază de bucurie în universul cunoașterii.
Concursul, juriul și scenetele
Concursul care a urmat, și la care s-au întrecut trei echipaje, a fost jurizat de prof. Liana Moruț, director adjunct (președintele juriului), prof. Sanda Merce și Ioana Toth (membri); echipajul clasei a IV-a A a fost îndrumat de prof. Bunta Cristian, echipajul clasei a IV-a B, de prof. Stan Lavina, iar echipajul clasei a IV-a C, de prof. Bogoșel Voichița; concurenții au avut de trecut șase probe (povești și personaje - scenete; ghicitori literare - descoperă personajul; cine știe răspunde; proverbe românești; chipul autorului; recunoașteți fragmentul). Între probe am avut cântece și colinde; și-au dat concursul membrii grupului de colindatori ,,Tinere mlădițe" (elevi din clasele a II-a A, a II-a C, a III-a C, a III-a D, a IV-a C, îndrumați de învățătorii: Angelica Miara, Felicia Țoța și Fâșie Romulus), eleva Roberta Moș (a VIII-a D), care a interpretat un colind în limba engleză, coordonator, prof. Natalia Bunduruș, precum și grupul vocal ,,Armonia", condus de dl. prof. Gheorghe Drăgan. La anunțarea rezultatelor și înmânarea premiilor, președintele juriului, d-șoara prof. Liana Moruț, a ținut să sublinieze rolul, importanța și valoarea lecturii.
Darurile Moșului
Nelipsit de la întâlnirea noastră a fost și la această ediție Moș Crăciun, pe care îl așteptăm cu toții cu mult drag în fiecare an cu darurile sale. De această dată, Moșul a fost însoțit de cinci crăciunițe dansatoare, care au prezentat un dans modern (coordonate de prof. Cristina Andru și Sanda Merce). Mulțumim sponsorilor (Primăria, Consiliul Local și S.C. Buru S.R.L.), care l-au ajutat pe Moșul în procurarea darurilor .
Cele mai frumoase desene!
Dorim să felicităm partenerii noștri pentru lucrările pe care ni le-au expediat și la această ediție. E vorba despre un mare număr de desene, aparținând unor elevi talentați, coordonați de prof. Crișan Monica, Chirilă Monica, Șuscu Anca, Bota Corina (de la Liceul Tehnologic ,,Dragomir Hurmuzescu", Deva - Hunedoara); prof. Mocean Mihaela și Vancea Gabriel (de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" din Beliș - Cluj); bibl. Tipi Delia, director, prof. dr. Bîrlădeanu Gheorghina și Culda Florin (de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" Oradea); director, prof. Bara Georgeta, Tomescu-Bogdan Ioana, Ruje Lenuța (de la Grădinița Nr. 30 - ,,Mugurel" Oradea); prof. Mlendea Delia, Rada Daniela, Nemeș Mihaela (de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuș); prof. Cernău Lucreția, Răștaru Ana, Vesa Adina, Stângă Adriana, Tuduce Elena (de la Grădinița Nr 1 Ștei); prof. Ilieș Angela, Heredea Petronela, Șerb Amelia (de la Școala Gimnazială Nr. 1 Lunca); prof. Meza Mirela, Nica Daciana, Teuca Simona (de la Grădinița și Școala Primară Săliște de Vașcău).
Cele mai izbutite lucrări vor ajunge să fie expuse și la expozițiile de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Casa Corpului Didactic Bihor, unde vor fi evaluate și prezentate de d-na bibliotecar Trofin Mariana și doamna director Bodiu Carmen. (E.P.)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: O serbare literară - tradiții și obiceiuri de Crăciun (XIX).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:16 Ora de vară a Europei de Est