Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Tradiția binecuvântării la Asociația caritabilă „Sfântul Nicolae” din Salonta

Daruri din suflet strânse cu osteneală și bucurie

Tradiția binecuvântării la Asociația caritabilă „Sfântul Nicolae” din Salonta

„Binecuvântăm pe semenii noștri printr-o atitudine umanitară, prin vorbe de încurajare, dar și prin fapte bune. Iar faptele caritabile sunt cele mai prețioase binecuvântări ale asociației noastre", ne-a declarat preoteasa Dorina Marian, președinta Asociației „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor" din Salonta.

Daruri din suflet strânse cu osteneală și bucurie în pachete cu alimente esențiale, cu dulciuri și cadouri-surpriză pentru sărbători, precum și vizitarea sau susținerea financiară a persoanelor în vârstă și a familiilor nevoiașe din micul oraș de frontieră, din localitățile limitrofe și din Lugașu de Sus sunt obiceiuri devenite o tradiție a binecuvântării la Asociația caritabilă „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor" din orașul Salonta.
La peste un an de la trecerea în veșnicia lui Dumnezeu a preotului paroh Nicolae Marian - sufletul Asociației caritabile „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor", membrii și susținătorii acestei organizații umanitare non-profit, cu sediul în Salonta, continuă, sub coordonarea președintei Dorina Marian, tradiția dăruirii de ajutoare sub formă de alimente, dulciuri și haine, sutelor de nevoiași din Bihor aflați în evidența organizației.
Într-un maraton caritabil care, la cumpăna dintre ani 2019-2020, a traversat sărbătorile (din ziua Sfântului Nicolae, continuând cu Sărbătorile Nașterii Domnului, culminând cu Boboteaza și Soborul Sfântului Ioan Botezătorul), doamna preoteasă Dorina Marian împreună cu membrii asociației au împărțit sub formă de ajutoare umanitare 200 de pachete cu alimente esențiale și alte bunuri pentru vârstnicii aflați în evidența cazurilor sociale deosebite din Salonta și din localitățile învecinate. Peste 250 de copii, dintre care 125 din zona localității bihorene Lugașu de Sus, au primit pachete cu alimente și pachețele-cadou cu dulciuri în pragul Sărbătorii Nașterii Pruncului Sfânt. Gestul caritabil al asociației a fost răsplătit cu un recital de colinde al tinerilor și copiilor din Ansamblul de obiceiuri și datini strămoșești „Miorița" din comuna Tulca, coordonat de prof. Monica Pârje.
Prietenii loiali și sufletiști ai familiei preotului Nicolae Marian, oameni cu suflet mare din Salonta și Oradea, au continuat această tradiție binecuvântată a Asociației „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor" din Salonta printr-o susținere întărită și de îndemnul creștin „Dar din dar se face Rai!" Iar spre acest Rai, alături de preoteasa Dorina Marian, la cumpăna dintre ani, au privit cu bunătate și dărnicie sufletească: familia Dana și Alexandru Morgovan (Instal Plus), Constantin Neniu (Masedi Serv), primarul orașului Salonta - ing. Torok Laszlo, Teodora Alina Silaghi (director ADL Oradea), directorul Inteva - Mihai Cristea, Ioan Blăge (Bemina Oil), Vasile Crişan (SalPan), Adrian Leucuța (MelaMob), consilierul local Nicolae Ioan Boiț, Ioan Stana (Cistan), Robert Erdei (Erdei Agro Invest), Daniel Fărcuț (Diego Sky), doamna Mariana Mara din comuna Avram Iancu, Liviu și Adrian Ciupe (Remat Invest), prof. Ioana-Mihaela Zgimbe, Monica Oraș, familia Francisc și Nicoleta Secară.
Tuturor, președinta Dorina Marian, alături de membrii, voluntarii și colaboratorii Asociației „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor" din Salonta, le aduc mulțumiri și binecuvântări de sănătate, de prosperitate și împliniri în Noul An 2020!
Sorin Petrache

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:22:58 Ora standard a Europei de Est