Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tradiția binecuvântării la Asociația caritabilă „Sfântul Nicolae” din Salonta

Daruri din suflet strânse cu osteneală și bucurie

Tradiția binecuvântării la Asociația caritabilă „Sfântul Nicolae” din Salonta

„Binecuvântăm pe semenii noștri printr-o atitudine umanitară, prin vorbe de încurajare, dar și prin fapte bune. Iar faptele caritabile sunt cele mai prețioase binecuvântări ale asociației noastre", ne-a declarat preoteasa Dorina Marian, președinta Asociației „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor" din Salonta.

Daruri din suflet strânse cu osteneală și bucurie în pachete cu alimente esențiale, cu dulciuri și cadouri-surpriză pentru sărbători, precum și vizitarea sau susținerea financiară a persoanelor în vârstă și a familiilor nevoiașe din micul oraș de frontieră, din localitățile limitrofe și din Lugașu de Sus sunt obiceiuri devenite o tradiție a binecuvântării la Asociația caritabilă „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor" din orașul Salonta.
La peste un an de la trecerea în veșnicia lui Dumnezeu a preotului paroh Nicolae Marian - sufletul Asociației caritabile „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor", membrii și susținătorii acestei organizații umanitare non-profit, cu sediul în Salonta, continuă, sub coordonarea președintei Dorina Marian, tradiția dăruirii de ajutoare sub formă de alimente, dulciuri și haine, sutelor de nevoiași din Bihor aflați în evidența organizației.
Într-un maraton caritabil care, la cumpăna dintre ani 2019-2020, a traversat sărbătorile (din ziua Sfântului Nicolae, continuând cu Sărbătorile Nașterii Domnului, culminând cu Boboteaza și Soborul Sfântului Ioan Botezătorul), doamna preoteasă Dorina Marian împreună cu membrii asociației au împărțit sub formă de ajutoare umanitare 200 de pachete cu alimente esențiale și alte bunuri pentru vârstnicii aflați în evidența cazurilor sociale deosebite din Salonta și din localitățile învecinate. Peste 250 de copii, dintre care 125 din zona localității bihorene Lugașu de Sus, au primit pachete cu alimente și pachețele-cadou cu dulciuri în pragul Sărbătorii Nașterii Pruncului Sfânt. Gestul caritabil al asociației a fost răsplătit cu un recital de colinde al tinerilor și copiilor din Ansamblul de obiceiuri și datini strămoșești „Miorița" din comuna Tulca, coordonat de prof. Monica Pârje.
Prietenii loiali și sufletiști ai familiei preotului Nicolae Marian, oameni cu suflet mare din Salonta și Oradea, au continuat această tradiție binecuvântată a Asociației „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor" din Salonta printr-o susținere întărită și de îndemnul creștin „Dar din dar se face Rai!" Iar spre acest Rai, alături de preoteasa Dorina Marian, la cumpăna dintre ani, au privit cu bunătate și dărnicie sufletească: familia Dana și Alexandru Morgovan (Instal Plus), Constantin Neniu (Masedi Serv), primarul orașului Salonta - ing. Torok Laszlo, Teodora Alina Silaghi (director ADL Oradea), directorul Inteva - Mihai Cristea, Ioan Blăge (Bemina Oil), Vasile Crişan (SalPan), Adrian Leucuța (MelaMob), consilierul local Nicolae Ioan Boiț, Ioan Stana (Cistan), Robert Erdei (Erdei Agro Invest), Daniel Fărcuț (Diego Sky), doamna Mariana Mara din comuna Avram Iancu, Liviu și Adrian Ciupe (Remat Invest), prof. Ioana-Mihaela Zgimbe, Monica Oraș, familia Francisc și Nicoleta Secară.
Tuturor, președinta Dorina Marian, alături de membrii, voluntarii și colaboratorii Asociației „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor" din Salonta, le aduc mulțumiri și binecuvântări de sănătate, de prosperitate și împliniri în Noul An 2020!
Sorin Petrache

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:39:14 Ora de vară a Europei de Est