Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Masguerade Party” la Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta

Balul bobocilor

,,Masguerade Party” la Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta

,,Omul este cel mai puţin el însuşi, atunci când vorbeşte în propria persoană. Dă-i o mască, şi el îţi va spune adevărul". Oscar Wilde

În sala de festivități a Liceului Tehnologic Nr. 1, Salonta, într-o mare sărbătoare de cântec, dans și voie bună, în seara de 15 noiembrie 2019, s-a desfăşurat Balul bobocilor 2019, eveniment care, pentru elevii de clasa a IX-a, este un prilej deosebit de a se face cunoscuţi, de a intra în rândul liceenilor printr-un spectacol de frumuseţe şi inteligenţă.
Organizatorii balului, elevii clasei a XI-a A, profil Servicii, coordonați de doamna dirigintă, prof. Anton Florica, au pregătit cu migală un spectacol de calitate, un show din care nu a lipsit nimic: eleganța prezentatorilor, emoția inerentă a concurenților, umorul de calitate, ingeniozitate, multă muncă, talent, creație şi imaginaţie.
Pe scenă, evenimentul a debutat cu un dans sincron modern, prezentat de elevele clasei a-XI-a A (David Sorana, Maghiar Giulia, Mance Diana, Filip Larisa și Laza Teodora), urmat de prezentarea juriului şi a celor șase perechi de boboci care au fost și actorii principali ai serii:  
Mitran Anastasia, Băican Minodora, Mughiuruș Bogdan, Roman Denis, Silaghi Bianca, Blăge Violeta, toți șase din clasa a IX-a A, Bradea Diana din a IX-a B, Tokoli Alin a IX-a C, Sabău Mihai și Turanyi Armina, a IX-a D, Pogan Ionuț și Ladany Joszef, a IX-a H.
O lume ascunsă sub măști
Seara balului a fost una deosebită, remarcabil reprezentată pe scenă de cei doi prezentatori, elevii Hotea Giulia și ManyurAlin, care au reușit să câștige inimile tuturor spectatorilor. Ei au explicat de ce au ales această temă ,,Masguerade Party", pentru că este o temă de actualitate și se referă la lumea în care trăim, o lume în care se schimbă lucruri fundamentale, în felul nostru de a fi, de a ne instrui, de a trăi, o lume grăbită care ne oferă măști colorate atractive dar care ascund imperfecțiuni umane sau măști palide care ascund comori sufletești, o lume ascunsă sub măști.
Viaţa este un continuu bal mascat, la care cele mai frumoase măşti sunt admirate, adulate şi premiate. Masca-obiect are două roluri: cel de ascultare, ascundere şi cel de transformare, roluri care au fost preluate şi de masca psihică; astfel rămânem ascunşi, nevăzuţi şi necunoscuţi în spatele măştilor noastre colorate şi devenim ce vrem să părem în faţa celorlalţi.
Cadrul de desfășurare a fost unul minunat, în care, timp de peste două ore și jumătate, s-au derulat momente spectaculoase cu probe de încercare pentru cei 12 concurenți, pentru a-şi demonstra aptitudinile şi talentul (prezentare individuală în rime; proba de cultură generală; proba de verificare a abilităților de rapiditate și îndemânare; proba declarațiilor de dragoste; proba de intuiție, imaginație și creație, dar și proba de dans). Ținutele și dansurile au fost unele dintre armele participanților în lupta pentru inimile juraților.
A urmat un moment original al băieților Pater  Florin și Popovici Mihai, din clasa a XI-a A care ne-au încântat cu prestația sportivă de tipul freestyle push ups, prin care și-au demonstrat perseverența, asertivitatea, dedicația și puterea minții.
Dansul este parte integrantă a oricărei culturi din lume, fiind folosit ca o formă de exprimare a sentimentelor, de interacțiune socială; Sturz Alexandru și Blăge Alexandra ne-au bucurat cu un dans sportiv, iar Sârb Andrei, din a X-a și Brebe Bogdan, din a XII-a, elevi ai Colegiului Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea ne-au oferit un moment artistic la chitară.
Nu a lipsit din spectacol nici muzica populară, interpretată de Băican Minodora, eleva liceului nostru, o artistă în devenire și nici muzica ușoară (pop), interpretată de Denisa Dehelean.
Câștigătorii balului
În urma jurizării, au fost desemnați următorii câștigători: Miss boboc - Mitran Anastasia, Mister boboc - Tokoli Alin; locul al 2-lea: Turanyi Armina - Mughiuruș Bogdan, locul al 3-lea: Băican Minodora - Roman Denis.
Organizatorii balului mulțumesc tuturor sponsorilor pentru sprijinul financiar acordat (S.C. Nero Com-Prod S.R.L., S.C. Pizzeria Melody, S.C. Vitavert S.R.L., Consum Coop. Batăr, S.C. Flaminaur S.R.L., S.C. Aquaclub S.R.L., S.C. The Barberra S.R.L., S.C. Prelmet S.R.L.). Mulțumim, de asemenea, domnului director Szatmari Adrian, membrilor juriului, tuturor profesorilor pentru sprijin, încurajare și înțelegere.
Felicitări tuturor bobocilor, dar și elevilor clasei organizatoare, a XI-a A.
Prof. Florica Anton
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: ,,Masguerade Party” la Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 14:04:01 Ora standard a Europei de Est