Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

1 Decembrie, de-un veac, e ziua țării noastre

De Ziua Națională a României, la Școala Gimnazială ,,Dacia”

1 Decembrie, de-un veac, e ziua țării noastre

,,La-Întâi Decembrie mai blând/ Istoria privește-n noi/ Și-nalță-n soare rînd pe rînd/ Dragi chipuri de români eroi".

Sub coordonarea d-nei prof. Monica Matiuț, corul școlii a intonat Imnul României, iar doamna prof. de istorie Anda Marian a vorbit despre semnificația zilei de 1 Decembrie. Tătar Daria din clasa a II-a D (prof. Iagăr Maria) ne-a prezentat un moment de balet; elevii din clasa a III-a A (prof. Bucșa Georgeta) au recitat ,,Țara mea", de Ioan Nenițescu și au cântat ,,Pe-al nostru steag e scris unire", compus de Ciprian Porumbescu; ne-a recitat apoi Antonia Ianc din clasa a VII-a B; dansatorii din clasele I C (prof. Zach Florina), a II-a C (prof. Vidican Paula), a III-a C (prof. Hava Florica), coordonați de d-nul prof. Florin Culda, ne-au bucurat cu un moment de dans popular; elevii clasei I E, coordonați de d-na înv. Claudia Mândru, au cântat marșul militar „Drum bun"; melodia Cântă cucul a fost interpretată de Briana Magdaș din clasa a VI-a C; Koti Eric, din clasa a VI-a C (prof. Ene Costel) a prezentat un frumos moment de dans, împreună cu perechea sa, Paula Matei; corul școlii a revenit pe scenă cu melodiile Transilvanie frumoasă și Țara mea-i un colț de rai; Berki Andrei din clasa a III-a D (prof. Costin Maria) a interpretat un frumos colind și un colaj de melodii, iar Pascar Alesia „Valurile Dunării"; pe Ciocârlia lui Geoge Enescu a dansat Victor Velcu din a V-a C (prof. Bindea Adriana), împreună cu partenera sa, Maria Pruncuț; cântecele patriotice Cântecul lui Iancu și Treceți batalioane au fost interpretate de elevii din clasa a VII-a B, coordonați de doamnele prof. Liliana Voina și Monica Matiuț; Indrieș Riana și Neagu Emilia, din a VI-a B, coordonate de d-na prof. Monica Berce, au prezentat un frumos recital pe versurile poetului Mihăiță Macoveanu; Briana Magdaș a revenit pe scenă cu o altă piesă, Mama noastră; Lăcătuș Eric din a VI-a B a recitat poezia ,,Vatra fericirii", aparținând poetului Victor Tulbure, iar colega sa de clasă Irimie Anastasia, ,,Limba noastră", de Alexe Mateevici (prof. Berce Monica).
,,A fi patriot nu e un merit, e o datorie...
Numai cine nu socoate iubirea de țară drept o datorie e în stare să se laude cu ea", scria George Topârceanu.
Prințesa Fota Nicolle, din clasa a VII-a B, ne-a încântat și la acest spectacol omagial cu un moment de balet, iar Maria Fortiș, din clasa a V-a D, ne-a bucurat cu un alt moment de dans.
La final, Mara Mazilescu și Dragoș Lupșe (din clasa a V-a D, prof. Marian Anda), prezentatorii spectacolului, împreună cu profesori organizatori și colegii artiști, au mulțumit conducerii școlii, domnului director prof. dr. Florian Hava și doamnei director adjunct prof. Diana Simina, pentru sprijin, precum și părinților pentru participare.
Membrii corului școlii au încheiat spectacolul dedicat Zilei Naționale a României cu piesele ,,Marea Unire nu se uită niciodată" și ,,România".
Foto: Patric George Buz, Andrei Ionescu, Tania Lasca

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:57:49 Ora standard a Europei de Est