Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Valențe transfrontaliere în formarea profesională dobândită în învățământul preuniversitar

Prima mobilitate, în localitatea Barcelos din Portugalia

Valențe transfrontaliere în formarea profesională dobândită în învățământul preuniversitar

În perioada 25 noiembrie - 6 decembrie 2019, s-a desfășurat în localitatea Barcelos din Portugalia, prima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+, formare profesională VET, „Plasamente transnaționale pentru dobândirea de competențe profesionale și personale conforme cu cerințele pieței muncii", beneficiar fiind Liceul Teoretic „Arany Janos" din Salonta.

Parteneri în cadrul proiectului sunt PAQ-Equipamentos de escritório și Amigos de Mobilidade din Barcelos, Portugalia. Valoarea totală a proiectului este de 75.380 de euro, sumă ce acoperă toate cheltuielile necesare pentru derularea eficientă, în bune condiții, a activităților propuse a fi desfășurate în cadrul mobilității, precum și în etapa de selecție a participanților.
Scopul acestui proiect este să ofere elevilor participanți posibilitatea completării pregătirii teoretice din liceu în domeniul IT cu o dimensiune practic-aplicativă, printr-o formare inițială de calitate, care să contribuie la dezvoltarea competențelor, abilităților și cunoștințelor necesare unui profesionist cu calificare medie în domeniul I.T, astfel încât acesta să atingă o pregătire temeinică, care să-i permită găsirea cu ușurință a unui loc de muncă sau accesul spre continuarea studiilor la un nivel superior.
Obiectivele proiectului, așa cum au fost ele formulate inițial, sunt: dezvoltarea competențelor, cunoștințelor și abilităților practice în domeniul IT, astfel încât acestea să corespundă standardelor firmelor de profil și elevii să se poată integra și să fie competitivi pe piața muncii; îmbunătățirea competențelor lingvistice pentru a înțelege limbajul profesional IT, a comunica în relațiile de muncă și în diverse contexte; valorificarea oportunităților de colaborare și parteneriat transnațional cu firme din domeniul IT pentru dobândirea de cunoștințe din domeniul antreprenorial și îmbunătățirea practicilor managementului instituțional; dezvoltarea abilităților sociale și civice ale participanților, prin formarea unui comportament profesional și sporirea adaptabilității la medii socio-culturale noi.
Beneficiarii proiectului sunt 30 de elevi ai Liceului Teoretic „Arany Janos", Salonta, din clasa a XI-a A, filiera teoretică, profil real, specializarea matematică-informatică/ intensiv informatică.
Elevii care au fost selectați pentru a participa în prima activitate de mobilitate s-au întors îmbogățiți din toate punctele de vedere de experiența de învățare desfășurată într-un mediu internațional, multicultural, în care au avut ocazia de a împărtăși idei și de a pune bazele unor viitoare proiecte de colaborare transfrontalieră. Elevii din cadrul școlii din România au avut posibilitatea de a dialoga cu elevi din Grecia și din Finlanda, ocazie cu care s-au legat prietenii ce depășesc cadrul restrâns al celor două săptămâni petrecute împreună. Memorabile pentru elevi au fost întâlnirile cu Oceanul Atlantic și cu bogăția culturală și arhitecturală a orașului Porto, vizitat în prima săptămână a mobilității.
Prin participarea la această mobilitate elevilor li s-a oferit oportunitatea de a aprofunda dimensiunea practică a activității de informatician, indiferent de domeniul pe care intenționează să îl urmeze în continuare, competențele dobândite fiind atestate printr-un certificat recunoscut internațional.
Experiența a fost plasată de la bun început sub semnul succesului, mai ales datorită seriozității elevilor care s-au implicat în propria devenire profesională. Au contribuit la buna desfășurare a proiectului atitudinea pozitivă a părinților elevilor, care au conștientizat importanța acestei oportunități, implicarea firmelor partenere din țara gazdă și, nu în ultimul rând, experiența echipei de proiect.
În concluzie, obiectivele proiectului au fost realizate, cel puțin în ceea ce privește primul flux prevăzut în cadrul mobilității, o dovadă concretă a acestui aspect fiind reprezentată de mărturiile elevilor și de atitudinea lor pozitivă față de tot ceea ce au experimentat în cadrul mobilității.
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Valențe transfrontaliere în formarea profesională dobândită în învățământul preuniversitar.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:24:04 Ora de vară a Europei de Est