Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansare de carte: ,,Românii bihoreni în Primul Război Mondial”

Astăzi (miercuri), la ora 17.00, în Cetatea Oradea

Lansare de carte: ,,Românii bihoreni în Primul Război Mondial”

Primăria Municipiului Oradea și Arhivele Naționale - Serviciul Județean Bihor, alături de Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, Universitatea din Oradea - Școala Doctorală de Istorie și Academia Română - Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir", au plăcerea să vă invite la lansarea volumului ,,Românii bihoreni în Primul Război Mondial", autor Cristian Apati.

Autorul propune celor interesați un volum de documente inedite referitoare la românii bihoreni participanți la Marele Război, la „bătaie la spargerea lumii". Aceste izvoare istorice au luat naștere la inițiativa Asociației Transilvane pentru Literatură Română și Cultura Poporului Român, în anii 1921-1922, la scurtă vreme după încheierea conflictului, fapt care sporește valoarea lor istorico-documentară.
Se regăsesc în volum listele nominale ale combatanților români din Bihor, din aproximativ 420 de sate. În legătură cu aceștia ne sunt dezvăluite mai multe categorii de informații: numele și prenumele; locul nașterii; ocupația civilă; gradul; ce decorații au primit; dacă au luat parte la război ca soldați pe front sau în serviciile auxiliare, ori au fost mobilizați pe loc; dacă au fost arestați sau internați; dacă au fost refugiați; dacă au murit pe câmpul de luptă, în temniță, în pribegie, în spital, sau în urma bolilor sau rănilor; dacă s-au reîntors acasă invalizi, răniți, bolnavi sau deplin sănătoși; dacă au dispărut; dacă în urma lor au rămas văduve sau orfani.
Chiar dacă „Tablourile nominale" nu au permis transcrierea corectă a tuturor numelor, scrisul ilizibil împiedicând în unele cazuri acuratețea reproducerii, chiar dacă nu ne indică unitățile în care au fost integrați românii bihoreni, bătăliile la care au participat, locul și data la care au căzut în prizonierat, lagărele în care au fost internați, când și unde au fost răniți sau au decedat, locul unde se odihnesc, ele reprezintă totuși cea mai importantă bază de date de până acum, cea mai completă și complexă sursă. Caracterul inedit, dar mai ales valoarea intrinsecă au impus editarea acestor documente. În mod cert, de aici vor porni multe dezvoltări, inclusiv monografii sătești, monumente sau plăci comemorative. Volumul, împărțit în trei părți, însumează un număr de peste 1.500 de pagini. Această apariție editorială nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Oradea.
Evenimentul va avea loc astăzi (miercuri, 18 decembrie 2019), ora 17.00, în Cetatea Oradea, corp E, et. 1.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:15:38 Ora de vară a Europei de Est