Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Lansare de carte: ,,Românii bihoreni în Primul Război Mondial”

Astăzi (miercuri), la ora 17.00, în Cetatea Oradea

Lansare de carte: ,,Românii bihoreni în Primul Război Mondial”

Primăria Municipiului Oradea și Arhivele Naționale - Serviciul Județean Bihor, alături de Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, Universitatea din Oradea - Școala Doctorală de Istorie și Academia Română - Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir", au plăcerea să vă invite la lansarea volumului ,,Românii bihoreni în Primul Război Mondial", autor Cristian Apati.

Autorul propune celor interesați un volum de documente inedite referitoare la românii bihoreni participanți la Marele Război, la „bătaie la spargerea lumii". Aceste izvoare istorice au luat naștere la inițiativa Asociației Transilvane pentru Literatură Română și Cultura Poporului Român, în anii 1921-1922, la scurtă vreme după încheierea conflictului, fapt care sporește valoarea lor istorico-documentară.
Se regăsesc în volum listele nominale ale combatanților români din Bihor, din aproximativ 420 de sate. În legătură cu aceștia ne sunt dezvăluite mai multe categorii de informații: numele și prenumele; locul nașterii; ocupația civilă; gradul; ce decorații au primit; dacă au luat parte la război ca soldați pe front sau în serviciile auxiliare, ori au fost mobilizați pe loc; dacă au fost arestați sau internați; dacă au fost refugiați; dacă au murit pe câmpul de luptă, în temniță, în pribegie, în spital, sau în urma bolilor sau rănilor; dacă s-au reîntors acasă invalizi, răniți, bolnavi sau deplin sănătoși; dacă au dispărut; dacă în urma lor au rămas văduve sau orfani.
Chiar dacă „Tablourile nominale" nu au permis transcrierea corectă a tuturor numelor, scrisul ilizibil împiedicând în unele cazuri acuratețea reproducerii, chiar dacă nu ne indică unitățile în care au fost integrați românii bihoreni, bătăliile la care au participat, locul și data la care au căzut în prizonierat, lagărele în care au fost internați, când și unde au fost răniți sau au decedat, locul unde se odihnesc, ele reprezintă totuși cea mai importantă bază de date de până acum, cea mai completă și complexă sursă. Caracterul inedit, dar mai ales valoarea intrinsecă au impus editarea acestor documente. În mod cert, de aici vor porni multe dezvoltări, inclusiv monografii sătești, monumente sau plăci comemorative. Volumul, împărțit în trei părți, însumează un număr de peste 1.500 de pagini. Această apariție editorială nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Oradea.
Evenimentul va avea loc astăzi (miercuri, 18 decembrie 2019), ora 17.00, în Cetatea Oradea, corp E, et. 1.

Trimite email
duminică, 24 noiembrie 2024, 00:13:45 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...