Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Tradiţii şi obiceiuri în spaţiul românesc”

Vitejii orădeni, cu tradițiile în Capitală

,,Tradiţii şi obiceiuri în spaţiul românesc”

Începând cu anul şcolar 2019-2020, în cadrul Proiectului ERASMUS ,,Support to European Quality Assurance in Vocational Education and Training National reference points" (EQAVET-NRP-RO 2019) au fost reorganizate 10 reţele parteneriale, cu câte 5-7 şcoli fiecare.

Pe parcursul anului şcolar, în fiecare şcoală, se desfăşoară o activitate la care participă şi reprezentanţii şcolilor partenere din reţea. Prin aceste activităţi se urmăreşte dezvoltarea culturii calităţii şi încurajarea schimbului de bune practici în cadrul reţelei parteneriale.
În data de 2.12.2019, în parteneriat cu Centrul Naţional pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic, a avut loc la Colegiul Economic Viilor Bucureşti, prima activitate a Reţelei parteneriale 9 - Turism, cu tema: ,,Tradiţii şi obiceiuri în spaţiul românesc".
Au participat reprezentanţii celor șase colegii membre ale Reţelei parteneriale 9 - Turism, şi anume: Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" Oradea, Colegiul  Economic ,,Francesco Saverio Nitti" Timişoara, Colegiul Economic ,,Hermes" Petroşani, Colegiul Economic Viilor Bucureşti, Colegiul Economic ,,Costin C. Kiriţescu" Bucureşti şi Colegiul UCECOM ,,Spiru Haret" Bucureşti.
Echipa de proiect a Colegiului Tehnic ,,Mihai Viteazul" Oradea, formată din director adjunct Ardelean Simona, coordonator și cinci membri: Runcanu Monica, Tiutin Rodica, Negruț Teodora, Marian Monica și Dicu Florentina, a fost reprezentată la aceasta activitate de  prof. Tiutin Rodica.
Agenda zilei a cuprins trei activităţi: ,,Tradiţii şi obiceiuri la români", masa rotundă: ,,Cultură, credinţă şi ospitalitate în turismul românesc", respectiv ,,Tradiţii gastronomice de Ziua Naţională a României". Invitaţii mesei rotunde au fost: Maria Stoian - fondator ANTREC, Mihai Ogrinji - Asociaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România şi Alice Voicu - Fundaţia Amfiteatru.
Tradiţii şi obiceiuri la români...
Într-un cadru autentic, al satului românesc, elevii, îmbrăcaţi în straie populare, au fost actorii, care au pus în scenă câteva tradiţii: de Sfântul Andrei ( fetele care doresc să se mărite ascund sub pernă câteva boabe de grâu pentru a-şi visa iubitul), Sfântul Nicolae (curăţarea ghetuţelor pentru ca Moş Nicolae să le umple cu cadouri), de Ignat (pomana porcului), de Naşterea Domnului - colindele şi de Anul Nou - capra (dans tradițional românesc executat de un flăcău mascat în chip de capră și îmbrăcat cu un cojoc pe dos. Capra și însoțitorii ei umblă din casă în casă, dansând la ușa fiecăruia în prag de Revelion). Această primă parte s-a încheiat cu o horă, dans tradițional românesc ce a  reunit într-un cerc mare toţi elevii participanţi la scenete.
Prezentarea unor obiective naturale şi antropice
A urmat partea mai ,,academică", în prezentarea de către alţi elevi, cu ajutorul PPT-urilor, a unor obiective naturale şi antropice din diferite zone ale ţării: Maramureş, Bucovina, Dobrogea.
La final, invitaţii mesei rotunde au abordat importanţa promovării turismului rural, a  valorificării în mod durabil și responsabil a potențialului local și național şi nu în ultimul rând au apreciat munca, talentul şi dăruirea elevilor, viitori profesionişti în turism.
Aflându-ne la o zi distanţă de marea sărbătoare a poporului român, Ziua Naţională, activităţile s-au încheiat cu prezentarea şi degustarea unor delicii culinare tradiționale. Elevii s-au întrecut pe ei înşişi în realizarea de preparate tradiţionale de Ziua României. A fost ceea ce se numește metaforic ,,cireaşa de pe tort".
Mulţumim gazdelor pentru primire, ospitalitate şi, nu în ultimul rând, felicitări profesorilor, invitaţilor  şi elevilor participanţi pentru activităţile desfăşurate.
Tiutin Rodica
Găsiți mai multe poze în Galeria foto:

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:01 Ora de vară a Europei de Est