Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Târg și concurs pentru promovarea unor idei de afaceri care să încurajeze utilizarea materiilor prime bio/eco, reciclarea și protejarea mediul înconjurător

,,Viitorul sună bine”

Târg și concurs pentru promovarea unor idei de afaceri care să încurajeze utilizarea materiilor prime bio/eco, reciclarea și protejarea mediul înconjurător

De ani de zile, participăm la nenumărate proiecte derulate în instituțiile de învățământ din județul Bihor pentru a informa cetățenii despre faptele bune, modelele de bune practici care se întâmplă zi de zi în unitățile noastre de învățământ.

Miercuri, 11 decembrie 2019, la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea, am văzut o nouă mostră, un nou demers educațional, un nou exemplu demn de evidențiat, o nouă inițiativă lăudabilă, o acțiune care ne demonstrează că în învățământ se vrea o schimbare, un nou pas înainte spre viitor, iar proiectul educativ care a debutat ieri (cu un târg și concurs) chiar își propune obiective demne de toată atenția.
,,Proiectul educativ local cu participare regională ,,Viitorul sună bine" (târg și concurs) își propune promovarea unor idei de afaceri care să încurajeze utilizarea materiilor prime bio/eco, reciclarea și protejarea mediul înconjurător, după cum aveam să aflăm de la doamna profesor Monica Runcanu, coordonatorul proiectului. Inițiat și coordonat de echipa Colegiului Tehnic ,,Mihai Viteazul", proiectul se derulează în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea Oradea, Facultatea de Protecția Mediului, Departamentul Ingineria Produselor Alimentare, Direcția pentru Agricultură Județeană Bihor și are ca obiective: experimentarea de către participanți a unor situaţii de lucru în care depind unii de alţii pentru a avea succes, exersarea abilităţilor personale şi a capacităţii de lucru în echipă, formarea de responsabilități și atitudini pozitive față de păstrarea nealterată a mediului înconjurător și formarea comportamentului ecologic. Douăzeci și patru de echipe formate din elevi sau studenți și profesori coordonatori și-au anunțat participarea directă, au organizat standuri tematice și au prezentat materiale PowerPoint în cadrul a patru secțiuni: materii prime eco/bio, reciclare deșeuri/produse nedegradabile, reciclare deșeuri/produse biodegradabile, produse prietenoase cu mediul înconjurător și ambalare eco/ bio.
În prezentarea acestui proiect am deslușit cel puțin trei echipe, echipa de proiect a gazdelor (prof. Filip Marinela, director adjunct și încă trei profesori: Tiutin Rodica, Vașadi Adriana și Vințeler Lucian), coordonator, prof. Monica Runcanu, responsabil, profesor dr. Ruben Filimon; echipa de organizare a evenimentelor, alcătuită din: prof. Runcanu Teodora Monica, Filip Marinela, Tiutin Rodica, Vașadi Adriana și Vințeler Lucian (toți cinci de la C.T. ,,Mihai Viteazul"), dr. ing, Timar Adrian Vasile de la Facultatea de Protecția Mediului, ing. Ardelean Florentina de la Direcția pentru Agricultură Județeană Bihor și prof. Hodișan Dragoș de la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd și echipa de implementare a proiectului, formată din: șef lucrări dr. ing. Timar Adrian Vasile, Facultatea de Protecția Mediului, ing. Ardelean Florentina, Direcția pentru Agricultură Județeană Bihor, prof. Hodișan Dragoș, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd, prof. Nogradi Marta, Liceul Teologic Romano-Catolic ,,Szent Laszlo" din Oradea, prof. Călăuz Raluca, Liceul Tehnologic ,,Ioniță G. Andron" Negrești Oaș, județul Satu Mare, prof. Lapohos Anna-Maria, Liceul Tehnologic ,,Kos Karoly" Miercurea Ciuc, județul Harghita,
prof. Bicher Daniela, Liceul Tehnologic Industrie Alimentară ,,Terezianum" din Sibiu, județul Sibiu, prof. Bociat Daniela, Liceul Teoretic ,,loan Jebelean" Sânnicolau Mare, județul Timiș, prof. Buie Felicia, Liceul Tehnologic Agricol ,,Alexiu Berinde" Seini, județul Maramureș și prof. Sauliuc Anda, Liceul Tehnologic de Industrie Arad, județul Arad.
La această primă activitate de proiect și-au prezentat în direct ideile de afaceri 24 de echipaje (cinci de la Facultatea de Protecția Mediului, trei de la Liceul Teologic Romano-Catolic ,,Szent Laszlo" din Oradea, patru de la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd și 12 echipaje de la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea. La divulgarea celor 24 de idei de afaceri au fost invitați să participe și reprezentanți ai celor trei parteneri de proiect: prof. Abrudan Horia, inspector școlar pentru managementul resurselor umane, din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, doi reprezentanți ai Universității din Oradea: șef lucrări dr. ing. Timar Adrian de la Facultatea de Protecția Mediului, director al Departamentului de Ingineria Produselor Alimentare și domnul prof. dr. ing. Mintaș Ioan; dr. ing. Hodișan Nicolae, director executiv al Direcției pentru Agricultură Județene Bihor, precum și doi reprezentanți ai Consiliului Județean Bihor, Dubere Adrian, șef serviciu și Jora Ionuț din partea serviciului Centrului național de informare și promovare turistică Bihor.
,,Voi sunteți sursa și resursa unui viitor mai bun"
Adresându-se elevilor și studenților participanți, precum și profesorilor îndrumători, coordonatorul de proiect, doamna prof. Monica Runcanu, a spus: ,,Voi sunteți sursa și resursa unui viitor mai bun. Trebuie să credeți, să aveți idei, să aveți curajul să le implementați și totul va fi bine".
,,Viitorul sună bine... dacă o să-l faceți voi să fie bine"
În acest context, domnul director Ruben Filimon, ca profesor de fizică, s-a referit la Legea entropiei (cea mai economică lege dintre toate legile naturale): ,,Ca să ordonăm un sistem, trebuie să dezordonăm alte sisteme". Omul, ca și sistem ordonat, distruge natura ca să se ordoneze el și produce deșeuri. Toată societatea, un oraș ca să crească mănâncă din jur, distruge sistemul din jurul lui și produce deșeuri. Ați văzut râurile noastre cum sunt pline de peturi... Dacă aveți bunici la țară, ați văzut că la țară, practic, totul se reciclează. Țăranul trăia în simbioză cu natura (...), totul din gospodărie se recicla. Au venit plasticele, nailonul și dacă nu o să avem grijă, o să ne acopere, nu o să mai putem trăi. Practic, ne omorâm singuri, și planeta și pe noi. Gândiți-vă la viitorul vostru și al copiilor voștri și încercați să reciclați tot"! E îndemnul adresat de domnul director.
Aflând despre cele 24 de idei de afaceri care vor fi prezentate, domnul inspector școlar Horia Abrudan s-a arătat încântat, văzând că elevii și studenții, împreună cu profesorii lor, își bat capul pentru a găsi soluții și a schimba în bine această lume care se îndreaptă într-o direcție greșită, spre autodistrugere.
,,Agricultura este esențială, este vitală și trebuie să vă îndreptați atenția spre a studia acest domeniu"
Făcând un remember în care a adus în prim plan agricultorul, privit în evoluția sa de la culegător la producător, domnul dr. ing. Hodișan Nicolae, directorul Direcției pentru Agricultură Județene Bihor, a ținut să sublinieze faptul că ,,Agricultura este esențială, este vitală și trebuie să vă îndreptați atenția spre a studia acest domeniu".
Și ceilalți vorbitori, reprezentanți ai Universității, respectiv ai  Consiliului Județean Bihor, au apreciat importanța și actualitatea  problematicii referitoare la conceptul eco-friendly.
,,Suntem chemați să creăm un curent de opinie corect, care să stimuleze unicitatea..."
A spus domnul dr. ing. Timar Adrian, directorul Departamentului de Ingineria Produselor Alimentare din cadrul Facultății de Protecția Mediului. Este vorba despre ,,unicitatea județului nostru, unicitatea produselor noastre și de ce nu spiritul inovator al locuitorilor din județul nostru".
Despre conceptul eco-friendly
Înainte ca cele 24 de echipaje să-și prezinte ideile de afaceri, doamna director adjunct Marinela Filip a ținut să pună punctul pe I, evidențiind  ideea centrală care stă la baza acestui proiect educațional: conceptul eco-friendly (un stil de viață bazat pe reducerea consumului, refolosire și reciclare).
,,Pe scurt, eco-friendly înseamnă acele produse sau acțiuni care duc la un mod de viață mai sănătos, atât pentru planetă, cât și pentru locuitorii ei. Principalii corespondenți din limba română ai termenului eco-friendly sunt: prietenos cu mediul, ecologic sau verde, toate referindu-se la o relație de prietenie între oameni și mediul înconjurător. A fi prietenos cu mediul este mai mult decât un trend; acesta tinde să devină un stil de viață care presupune grija pentru noi și pentru mediul înconjurător. De la reciclarea materialelor la colectarea selectivă a deșeurilor sau utilizarea cu măsură a apei și energiei, fiecare om poate participa la acest fenomen într-o măsură mai mare sau mai mica", a precizat doamna profesor Marinela Filip.
Cele mai multe dintre ideile de afaceri prezentate vizează produse eco/ bio, sănătoase: chec și sărățele din tărâțe, sosuri din grădina noastră, ciocolată de casă, băutură răcoritoare din zer, deserturi din semințe și fructe uscate cu miere, dulciuri din cămara și grădina bunicii; alții au vizat vestimentația sau tehnica: ,,Tradițional și modern din cufărul bunicii", ,,Metamorfoze cu stil din blugi", ,,Future Eco Friendly Fashion", ,,Play - Eco" sau ,,Braţul hidraulic Pascal"...
Vom încheia apreciind reușita acțiunii în realizarea scopului propus, acela de a dezvolta atitudini și abilități, de a aplica în mod creativ în practică din cunoștințele dobândite pentru un comportament antreprenorial de succes, prin promovarea unor idei de afaceri care să încurajeze utilizarea materiilor prime bio și eco, reciclarea produselor și protejarea mediului înconjurător.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (127 de poze) în Galeria foto: Târg și concurs pentru promovarea unor idei de afaceri care să încurajeze utilizarea materiilor prime bio/eco, reciclarea și protejarea mediul înconjurător.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:28:54 Ora standard a Europei de Est