Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivalul Internațional ,,Nașterea Domnului - Dar de Crăciun”

Ajuns la cea de-a XII-a ediție

Festivalul Internațional ,,Nașterea Domnului - Dar de Crăciun”

Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Orizont" Oradea a avut onoarea și în acest an 2019, să aibă musafiri de seamă, dar și parteneri fideli, care nu sunt puțini, an de an, festivalul câștigând noi și noi prieteni, participanți, colaboratori și sponsori.

Le mulțumim și îi felicităm în mod public prin intermediul presei pe toți cei care au pus sufletul, dar și umărul în a sprijini o echipă, o școală și mai mulți colaboratori și prieteni, ai Moșului Nicolae, de această dată.
 Joi, 5 decembrie 2019, am avut parte din nou de minunate  momente artistice pe scena de la Arcadia; d-ra director, prof. dr. Marușca Angela, d-na prof. Cristea Cristina (coordonatoarea proiectului), d-na director adjunct, prof. Turcuș Sanda, împreună cu întreaga echipă de proiect s-au străduit și în acest an să asigure participanților condițiile cele mai bune de manifestare artistică, ajutați fiind de o altă echipă, cea a Teatrului Arcadia, oameni cu suflet mare, ce an de an ne ajută și ne primesc pe scena dumnealor, făcând tot posibilul prin sunet, lumini și bunătate, să strălucească și actorii noștri pe scenă. Actuala ediție a avut ca participanți aproximativ  34 de formații artistice, cu 252 de elevi pe scenă, elevi din instituții bihorene, din țară și străinătate, îndrumați de dascăli inimoși. La secțiunea decorațiuni au fost expuse lucrări ale copiilor cu C.E.S.  din 110 unități școlare, coordonați de 765 de cadre didactice.
Festivalul  ,,Nașterea Domnului - Dar de Crăciun" se adresează instituțiilor de învățământ special și claselor din învățământul de masă, care au elevi integrați. Activitățile s-au desfășurat sub forma unui concurs cu temă religioasă ,,Magia Crăciunului", având patru secțiuni: decorațiuni (pictură, colaj, obiecte decorative), muzică/ dans  (cântece, dans, instrumente muzicale), teatru/obiceiuri (scenete, teatru de păpuși, confecționare decor, costume) și DVD-uri. Evenimentul a fost deschis instituțiilor din toată țara și din străinătate, prin introducerea concursului în CAEN, ceea ce pentru noi reprezintă un nou indicator al reușitei.
Prin efortul școlii organizatoare, al colaboratorilor și sponsorilor, toți copiii au fost recompensați pentru munca lor cu multe diplome și cadouri primite de la Moș Nicolae, de această dată.
Amintim și felicităm totodată pe colaboratorii și sponsorii Festivalului: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Consiliul Județean Bihor, Teatrul „Regina Maria", Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Palatul Copiilor și Elevilor, C.J.R.A.E. Bihor, Asociația Națională a Profesorilor Psihologi ,,Orizont", Liceul de Arte, Universitatea din Oradea, Asociația A.C.T.A. Center, Asociația ,,Toma George Toboșaru" Oradea, Thomas Baloane și alții, persoane inimoase devotate școlii noastre.
Mulțumim tuturor echipelor prezente din Reșița, Timișoara, Lugoj. Cluj-Napoca, Simeria, Zalău, Șimleul Silvaniei, Pișcolț, Valea Vinului și Bihor care și în acest an au participat cu tot dragul la această sărbătoare a bucuriei exprimate prin obiceiuri, tradiții, desene, și alte exponate, contribuind astfel la dezvoltarea relației de colaborare cu familiile elevilor și cu reprezentanții autorităților locale. Dincolo de valențele educative ale lucrărilor, prin creațiile artistice făurite și prezentate, de demersurile didactice întreprinse, s-a urmărit creșterea stimei de sine și a încrederii în forțele proprii. Dorim ca împreună să ne putem bucura de Sărbătoarea Crăciunului pe care o așteptăm prin Nașterea Pruncului Sfânt, a Mântuitorul nostru Iisus Hristos.  
Sărbători binecuvântate, cu multă sănătate și bucurii alături de cei dragi, vă dorim tuturor - părinți, profesori și elevi!
Prof. itinerant/de sprijin Maria Serafim
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Festivalul Internațional ,,Nașterea Domnului - Dar de Crăciun”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:34:33 Ora standard a Europei de Est