Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un film cu numeroase valențe educative

“Podul către Terabithia”

Un film cu numeroase valențe educative

După multe căutări, am găsit un film adecvat unei ore de dirigenție la gimnaziu cu tema: “Adevărata prietenie din copilărie”. După vizionarea filmului devine ușoară discutarea temei orei de dirigenție prin exemple luate din film.

 Adaptare după romanul talentatei scriitoare Katherine Paterson, filmul "Podul către Terabithia" a apărut în 2007, ca o producție Walt Disney Pictures. Scriitoarea a găsit inspirația pentru roman după moartea tragică a unui prieten apropiat al fiului ei, micul David. Pentru a-și ajuta fiul să facă față durerii la o vârstă atât de fragedă, a scris cartea, care a câștigat Medalia Newbery în 1978. Cartea a fost citită în întreaga lume și a devenit un element de bază al programelor de lecturi școlare și al colecțiilor personale ale copiilor din întreaga lume. Podul către Terabithia (Bridge to Terabithia) a fost filmat integral în Auckland, Noua Zeelandă și este o poveste fantastică despre familie, prietenie și despre extraordinara putere a imaginației.
Este povestea unei prietenii de neuitat, între Leslie Burke (AnnaSophia Robb) și Jess Aarons (Josh Hutcherson), doi elevi de clasa a cincea care locuiesc într-un orașel dintr-o regiune rurală. Leslie este nou-venită în orășel. Ambii copii sunt niște singuratici, care nu se adaptează între ceilalți elevi de la școală. Viața lui Jess, speriată de umilințele și răutățile colegilor, este luminată de prietena care-i zâmbește și se așază lângă el. Evadând din viața complicată a celor mari, acești copii creează o lume imaginară, mitică, "Terabithia”, unde trec prin nenumărate aventuri. Pentru a pătrunde în acest regat imaginar, ascuns în inima pădurii, copiii trebuie să treacă o probă de curaj: să traverseze un râu, legănându-se cu o frânghie. Această traversare poate semnifica și trecerea într-o altă lume, mai bună, în lumea visurilor, unde calmul și liniștea sunt invadate doar dacă și când își doresc visătorii. Aici, ei își creează propria lume, dovedind că, având o minte larg deschisă, se poate realiza orice. E universul secret în care, așa cum declară Leslie, îți poți învinge spaimele. Totul e "să-ți ții mintea deschisă".
Prietenia celor doi se încheie în mod tragic cu moartea lui Leslie. Această experiență dureroasă îi provoacă lui Jess numeroase emoții profunde, sentimente amestecate de vinovăție (o salva dacă era de față) și mâhnire. În timp, susținut de forța și curajul pe care prietenia lui Leslie i le-a insuflat, Jess decide să construiască un pod spre Terabithia în amintirea ei și pentru surioara lui mai mică, May Belle.
 Podul către Terabithia se adresează și părinților. Cu toții am avut o "Terabithie" a noastră când eram copii, un locușor în care ne refugiam, departe de problemele lumii, departe de ororile de zi cu zi. Aveam o lume a noastră, a imaginației noastre. Filmul îți amintește ție, ca părinte, că ai tăi copii au nevoie nu numai de pâine, ci și de o vorbă de alint sau de încurajare. Îți amintește să acorzi fiecăruia dintre ei aceeași atenție, să-i arăți că-i iubești chiar dacă ești obosit după două slujbe. Îți amintește că și tu, copil fiind, tânjeai după un sărut de "noapte bună" și că e atât de simplu să-ți învelești copilul și să-i urezi "vise plăcute". Filmul în sine este o pledoarie emoționantă despre prietenie, inocență, vise, despre o lume pe care un suflet de copil și-o poate crea departe de necazurile vieții cotidiene.
Copiii își doresc să se facă și partea a doua a filmului în care Jess găsește în Terabithia o poartă a timpului și se întoarce în trecut să o salveze pe Lessie de moarte.
Să cultivăm bunătatea în copii!
Jean Jacques Rousseau spunea că "oamenii se nasc buni, societatea îi face răi".
(prof. Szabo Ioan, Tărcaia)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:14:59 Ora standard a Europei de Est