Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivitatea de premiere a olimpicilor naționali

Olimpiada de limba și literatura română, în direct, de la Oradea

Festivitatea de premiere a olimpicilor naționali

Elitele din acest an ale României la Limba și literatura română au urcat, astăzi (joi, 5 februarie 2009), pe podiumul de premiere, amplasat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Oradea, județul Bihor.

În prezidiu, au luat loc președinții comisiei centrale: criticul literar Alex Ștefănescu (președintele de onoare al comisiei centrale a olimpiadei) și prof. univ. dr. Ion Simuț (președintele executiv), cei doi vicepreședinți: Mina-Maria Rusu și Anca-Denisa Petrache, inspectori generali în cadrul M.E.C.I. (Ministerul Educației, Cercetării și Inovării), inspectorul școlar Radu Mazilescu, secretar al comisiei centrale, precum și reprezentantul de frunte al organizatorilor, prof. Ioan Șereș, generalul Inspectoratului Școlar al județului Bihor.
Gala premierii „filologilor” naționali a fost deschisă de cei doi președinți. Criticul literar Alex Ștefănescu a înmânat premiul din partea revistei „România literară”, elevului Dragoș Cristian Costea, de la C.N. „Mihai Viteazul” din București, iar prof. univ. dr. Ion Simuț a înmânat premiul Facultății de Litere a Universității din Oradea elevei Cosmina Nicoleta Moroșan, de la C.N. „Dragoș Vodă”, din județul Suceava.
În fața scenei, într-o totală neorânduială, au fost  înmânate celelalte premii speciale, acordate de instituții culturale din Bihor, precum și de conducerile colegiilor naționale orădene.
Ioan Moldovan (redactorul-șef al revistei “Familia” a premiat-o pe Ioana Șerban, de la C.N. „Gheorghe M. Murgoci”, din județul Brăila, Mircea Popa a oferit premiul Bibliotecii județene „Gheorghe Șincai” din Oradea gojdistei orădene Luana Sîrca. Pentru înmânarea premiului Muzeului Þării Crișurilor din Oradea a fost delegat scriitorul Ioan F. Pop, eleva premiată fiind Francesca Iordache, de la C.N. „Decebal”, din județul Hunedoara (care, la clasa a VIII-a – minorități –, a obținut cel mai mare punctaj din concurs, 115,5 puncte ). Doamna Ligia Mirișan, director al Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național a județului Bihor, l-a premiat tot pe Dragoș Cristian Costea, din clasa a XII-a, de la C.N. „Mihai Viteazul” din București (ocupantul locului I, cu 114 puncte).
Din partea editurii “Aquila” din Oradea a fost înmânat un premiu elevei Andra Diamant, de la C.N. “Mihai Eminescu” din Oradea. Directorul adjunct al Colegiului Național "Emanuil Gojdu" din Oradea, prof. Viorel Chirilă, a premiat-o pe Oana Pelea, de la Școala cu clasele I-VIII "Oltea Doamna" din Oradea, iar directorul  Colegiului Național "Mihai Eminescu" din Oradea, prof. Iosif Eilender, i-a înmânat un premiu special fetiței de aur a Colegiului Sportiv "Nadia Comăneci" din Onești, județul Bacău (ocupanta locului întâi la clasa a VIII-a, cu 115 puncte).
După alte premii speciale înmânate de organizatorii celor două concursuri "Ai prins momentul" și "Gândul de aur", și-au intrat în mână greii ministerului de resort (M.E.C.I.), inspectorii generali  Mina-Maria Rusu și Anca-Denisa Petrache.
Clasa a VII-a
La clasa a VII-a, s-au acordat nouă premii și mențiuni (în intervalul 114 puncte – 96,5 puncte): Crina Radu (din județul Olt) – premiul I, Raluca Petrea (Timiș) – pr. II, Diana Bâlc (Alba) și Elena Cătălina Petrov (Constanța) –premiul III; cele cinci mențiuni au fost obținute de: Diana Maria Dodiță (Neamț), Tudor Popescu (Tulcea), Bianca Vasilache (Iași), Miruna Maria Dănilă (Brăila) și Alexandra Robu (Vrancea).
Clasa a VII-a – minorități
La această categorie, s-au obținut șapte premii și mențiuni (de la 115 puncte la 96 de puncte): Adelina Moja (din județul Brașov) – premiul I, Gerber Ana (Caraș-Severin) – premiul II, Kovacs Paula (Sibiu) – premiul III; patru mențiuni: Iulia Furdui (Hunedoara), Barabas Emese (Mureș), Cristina Conopan (Arad) și Ionuț Rus (Maramureș).
Clasa a VIII-a
 La această categorie, s-au obținut 26 de premii și mențiuni (în intervalul 115 puncte – 97 de puncte): Bianca Marin (din județul Bacău) – premiul I, Irina Bianca Atofanei (Suceava) – pr. II, Simona Andreea Barna (Suceava) – pr. III; plus 23 de mențiuni: Iunia Burlan (Dolj), Sanda Ileana Pelea (Arad), Dana Elena Cotoran (Tulcea), Cristina Stancu (Vrancea), Ana I. Nichiforov (Ialomița), Anca Liana Popa (Timiș), Beatrice Indira Profir (Galați), Mihaela Alex Anton (Ilfov), Alexandra Brenda Istrate (Iași), Maria Felicia Marinescu (Covasna), Elena Daciana Popa (Vâlcea), Diana Tănase (București), Mădălina Grasu (Constanța), Cristina Munteanu (Galați), Elena Lavinia Radu (Buzău), Alexandra Tihan (Suceava), Beatrice Badea (Mehedinți), Anastasia Miruna Dan (Hunedoara), Iasmina Epure (Caraș-Severin), Rareș Șerban Jucan (Satu Mare), Dilara Oana Cristescu (București), Daiana Popescu (Gorj) și Vladina Chira (din județul Alba).
Clasa a VIII-a – minorități
La această categorie, s-au acordat opt premii și mențiuni (în intervalul 115,50 puncte – 97 de puncte): Francesca Iordache (din județul Hunedoara) – premiul I, Andrei Mario Riviș (Timiș) – pr. II, Bumbeș Joy Adonia (Caraș-Severin) – pr. III; plus cinci mențiuni: Ana Șerbănescu (București), Flavia Trifan (Hunedoara), Rînciog Silvia (București), Jakob Iulia (Mureș) și Iulia Vlădescu (București).
Clasa a IX-a
La această categorie, s-au obținut 17 premii și mențiuni (în intervalul 114 puncte – 96 de puncte): Daria Codrea (din județul Iași) – premiul I, Simona Constantin (Călărași) – pr. II, Luciana Iancu (Brăila) – pr. III; plus 14 mențiuni: Ioana Ichim (Tulcea), Lavinia Iftene (Bacău), Sorin Iagăru (Argeș), Beatrice Ioana Ivan (Dâmbovița), Bianca Mihaela Făsui (Gorj), Cosmina Oara (Timiș), Adriana Bărbieru (București), Georgiana Mușat (Buzău), Georgiana Ploscaru (Neamț), Sabinne Marie Þăranu (Suceava), Diana Tătaru (Bacău), Gabriela Brojbeanu (Argeș), Maria Adina Dumitru (Dâmbovița) și Alexandra Neacșu (din județul Prahova).
Clasa a X-a
La această categorie, s-au acordat 15 premii (în intervalul 114 puncte – 96 de puncte): Alexandra Crai (din județul Argeș) – premiul I, Mădălina Hălmășan (Sălaj) – pr. II, Geanina Druță (Galați) – pr. III; plus 12 mențiuni: Andreea Trăistaru (Vâlcea), Steliana Coman (Sibiu), Raluca Moraru (Dâmbovița), Oana Suba (Timiș), Andra Bălțatu (Vrancea), Ana Teodora Boteanu (Suceava), Mădălina Aniela Perțe (C.N. „Avram Iancu” din Ștei, județul Bihor), Cristina Diamant (C.N. „Mihai Eminescu” din Oradea, județul Bihor), Diana Fârte (din județul Iași), Mihaela Lungu (Călărași), Manuela Seria (Galați) și Alecsandra Ciocârlan (din județul Constanța).
Clasa a XI-a
La această categorie, s-au obținut 12 premii și mențiuni (în intervalul 114 puncte – 96,5 puncte): Adrian George Matus (din județul Satu Mare) – premiul I, Ioana Alexandru (Vrancea) – pr. II, Denisa Diaconu (Ialomița) – pr. III; plus nouă mențiuni: Mihaela Andreea Milea (Dâmbovița), Claudia Toia (Bacău), Simina Zăvadă (Timiș), Maria Roxana Bischin (Sibiu), Andreea Eliza Efrim (Gorj), Mihaela Gheorghe (Ialomița), Maria Ștefănescu (Argeș), Cyndia Gulyaș (C.N. „Emanuil Gojdu” din Oradea, județul Bihor) și Mihaela Neagu (Prahova).
Clasa a XII-a
La această categorie, s-au acordat 15 premii și mențiuni (în intervalul 114 puncte -  96,5 puncte): Dragoș Cristian Costea (din București) – premiul I, Roxana Rogobete (Mehedinți) – pr. II, Ioana Șerban (Brăila) – pr. III; plus 12 mențiuni: Angela Fildiroi (Vâlcea), Cosmina Nicoleta Moroșan (Suceava), Oana Purice (Bacău), Alexandra Irimia (Buzău), Maria Irina Popescu (Constanța), Simona Frânculescu (Galați), Bogdan Popescu (București), Mirela Rusu (Tulcea), Caterina Donea (Vaslui), Andreea Apostu (București), Alina Nicoleta Dinu (București) și Andreea Coroian (din județul Bistrița-Năsăud).
Premiile la proba pe echipe
La proba de lucru în echipă, jurizarea s-a făcut pe echipă, la fel și premierea.Premiul I a fost obținut de echipa nr. 7 (alcătuită din echipajele județelor: Cluj, Sălaj, Maramureș și Bihor) – 110 puncte; premiul II – echipa nr. 9 (Brăila, București, Dâmbovița și Vaslui) – 108 puncte, și echipa nr. 5 (Caraș-Severin, Botoșani, Olt și Iași) –  105 puncte; premiul III – echipa nr. 3 (Vrancea, Mehedinți, Constanța și Gorj) - 100 de puncte, echipa nr. 10 (Vâlcea, Prahova, Neamț și Dolj) – 93 de puncte, și echipa nr. 2 (Hunedoara, Suceava, Galați, Covasna și Ialomița) – 91 de puncte.
 Echipele premiate sunt urmate în clasamentul general de:  echipa nr. 8 (Tulcea, Giurgiu, Brașov și Alba) – 90 de puncte, echipa nr. 6 (Bistrița-Năsăud, Sibiu, Harghita și Bacău) – 85 de puncte, echipa nr. 1 (Teleorman, Mureș, Călărași, Buzău și Arad) – 84 de puncte, și echipa nr. 4 (Argeș, Satu Mare, Timiș și Ilfov) – 81 de puncte.
Bucuriile și insatisfacțiile olimpiadei
Ziua de joi a fost o sărbătoare pentru cei mai mulți dintre olimpicii prezenți la etapa națională a Olimpiadei la limba și literatura română, desfășurată, începând de luni, la Oradea.
„Nu știu alții cum sunt...” vorba lui Nică (humuleșteanul), dar bihorenii nu pot fi încântați de faptul că tocmai, acasă, și-au dat cu stângu’-n dreptul, cu un bilanț subțire de tot, doar trei mențiuni (obținute de Mădălina, Cristina și Cyindia), chiar dacă fiecare din cei 15 bihoreni și-a dorit, cu siguranță, să ajungă  pe podium... Unii o să se „lamenteze” cu premiul I, la proba pe echipe. Ei și? Acolo, au fost minți multe pe metru pătrat (din patru județe)! 
Președintele executiv al comisiei centrale, prof. univ. dr. Ion Simuț, i-a felicitat pe „filologii” naționali („rezerva de cadre și de talente”) pentru rezultatele obținute, și i-a sfătuit să nu abandoneze lectura, ci, din contră, să persevereze și „să stârnească emulație în jur”, îndemnându-și prietenii să le urmeze exemplul.
Felicitările au venit și din partea președintelui de onoare, criticul literar Alex Ștefănescu: „Vă felicit că iubiți literatura. Ați făcut o alegere bună și ați câștigat la loteria vieții! Vă îndemn: ocupați-vă cu încredere de literatură toată viața"!
Ultimele felicitări le-a adresat generalul Inspectoratului Școlar al județului Bihor, dl prof. Ioan Șereș, care a recunoscut că datorită prezenței olimpicilor naționali la Oradea, municipiul de pe Crișul Repede a devenit, începând de luni, „capitala culturală a României”.
Din partea olimpicilor, vorbele de suflet au fost rostite de fetița de aur a Colegiului Sportiv „Nadia Comăneci” din Onești, județul Bacău, Bianca Marin, care ne-a lăsat muți, și cu lacrimi pe ici pe colo, grăind atât de frumos și emoționant despre cel „plecat printre stele” - Grigore Vieru.
Ziua de joi nu avea să se încheie cu aceste ultime acorduri, pentru că pe agendă erau programate ieșiri în oraș, iar seara, „la gura sobei” și la lumina lumânărilor, eminescienii doamnelor profesoare Petronela Moldovan, Laura Ardelean, Maria Hulber și Veronica Marton aveau să-i încânte pe „filologii” naționali cu un spectacol extraordinar. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivitatea de premiere a olimpicilor naționali.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:42:01 Ora standard a Europei de Est