Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Încă o dată IERTARE, Doamnă Profesor cu dragoste AURORA COMĂNESCU!

Imnul ,,Învățătorul” a răsunat, vineri, la Capela Hașaș din piepturi a peste 30 de generații

Încă o dată IERTARE, Doamnă Profesor cu dragoste AURORA COMĂNESCU!

Cei care am aflat și am putut, ne-am adunat vineri, 22 noiembrie 2019, la Capela Hașaș, să-l priveghem și să-l cinstim pe distinsul nostru profesor de pedagogie și practică pedagogică, pe dirigintele de suflet și cu mult har care ne-a fost nouă, celor din anul IV, respectiv anul V C, Doamna Profesor AURORA COMĂNESCU.

S-a stins lumina aprinsă într-o zi de 15 mai 1920, cu mai bine de 99 de ani înainte pe care i-a avut hărăziți de la Domnul pe acest tărâm, timp destul în care să poată lumina cu multă știință și dragoste peste 30 de generații de viitori dascăli la Liceul Pedagogic ,,Iosif Vulcan" din Oradea.
Ce este viața noastră?
Am aflat din înălțătoarea pledoarie făcută de cei doi părinți slujitori, de părintele episcop și din mesajele colegilor noștri vorbitori, Rodica și Cornel... Pentru o floare, o pasăre în zbor, un copil sau un om suferind, viața este, după caz, lumină și culoare, frumos și adevăr, dor de libertate și frumos, jucărie sau o joacă, bucurie nesfârșită, trudă, zbucium cotidian, o continuă tresăltare, durere, o cruce grea, o vale a plângerii... Și totuși, viața este lumină, viața este libertate și frumos, o cruce pe care fiecare dintre noi și-o asumă în felul său. În fine, viața este darul lui Dumnezeu. Trăiește fiecare clipă dăruind lumină celor din jur, dăruind dragoste celor pe care Dumnezeu ni i-a hărăzit pe drumul vieții. Viața este suma faptelor noastre pe care le-am făcut aici pe Pământ; viața se rezumă la fapta iertării, la fapta bunătății noastre, căci nu luăm cu noi nimic. Luăm doar ceea ce am așezat în candela inimii noastre: credința și dragostea  de Dumnezeu și de cei din jurul nostru, iar în urma noastră rămân faptele noastre, ca să-i cităm pe distinșii părinți slujitori.
Astăzi se stinge o lumină care se reaprinde în Cer!
Despre cea bună și luminoasă, apreciată și regretată de noi toți, Doamna Profesor AURORA COMĂNESCU, s-au spus cuvinte pline de miez, de lumină și culoare, cu dragoste și profund regret. A fost senină întotdeauna, așa am cunoscut-o, un om minunat care a legat generații de viitori dascăli de profesia nobilă îmbrățișată, un părinte drag, un coleg și un sfătuitor, care a ars, s-a mistuit dăruindu-se pe sine! ,,Căci dacă nu arzi, nu dai lumină". Care este secretul performanței (în educație)? ,,Să-i faci pe alții fericiți" (ca să o cităm pe cea care ne-a fost și va rămâne Mentorul nostru de suflet). Care mai înseamnă și strălucire (vorba colegei Rodica), un pedagog preocupat de o pedagogie românească, de o educație și o școală naționale, susținând gratuitatea învățământului, promovarea valorilor în liceele pedagogice și în societate, un deschizător de drumuri în modul de organizare și desfășurare a practicii pedagogice; orele de pregătire pentru susținerea lecțiilor au însemnat un câștig neasemuit dobândit în laboratorul viu al deslușirii tainelor minunate ale profesiei didactice. A Marie ne-a dăruit într-un citat celebru chintesența profesiei și portretul educatorului, subliniate în încheiere și de colega noastră.
,,Unii oameni sunt adevărați aștri..."
Poetic, cumpătat și cu darul dascălului de odinioară, dar și cu cel al juristului de carieră, Cornel a concluzionat legat de imaginea, ființa și personalitatea distinsului nostru Profesor AURORA COMĂNESCU: ,,Unii oameni sunt adevărați aștri... Nouă ne-a rămas imaginea dascălului adevărat, admirabil și inepuizabil om de școală..., o viață pilduitoare și un simbol al sacrificiului pentru îndeplinirea datoriei"...
Așa după cum începusem să spun în deschidere, din piepturi arzând a peste 30 de generații de dascăli, a răsunat, vineri, imnul ,,Învățătorul", cu care am petrecut-o și cinstit-o pe cea care s-a înălțat la Cer. De vineri, o nouă Stea ne va căuta de Sus, luminând și strălucind, așa cum i-a fost misiunea și pe Pământ.
Pace și odihnă veșnică în Împărăția Celui Bun și Drept, Suflet dăruit întru Lumină, Doamnă Profesor cu dragoste AURORA COMĂNESCU.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe lumini (lumânări) arzând în Galeria foto: Încă o dată IERTARE, Doamnă Profesor cu dragoste AURORA COMĂNESCU!

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 21:36:28 Ora de vară a Europei de Est