Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Încă o dată IERTARE, Doamnă Profesor cu dragoste AURORA COMĂNESCU!

Imnul ,,Învățătorul” a răsunat, vineri, la Capela Hașaș din piepturi a peste 30 de generații

Încă o dată IERTARE, Doamnă Profesor cu dragoste AURORA COMĂNESCU!

Cei care am aflat și am putut, ne-am adunat vineri, 22 noiembrie 2019, la Capela Hașaș, să-l priveghem și să-l cinstim pe distinsul nostru profesor de pedagogie și practică pedagogică, pe dirigintele de suflet și cu mult har care ne-a fost nouă, celor din anul IV, respectiv anul V C, Doamna Profesor AURORA COMĂNESCU.

S-a stins lumina aprinsă într-o zi de 15 mai 1920, cu mai bine de 99 de ani înainte pe care i-a avut hărăziți de la Domnul pe acest tărâm, timp destul în care să poată lumina cu multă știință și dragoste peste 30 de generații de viitori dascăli la Liceul Pedagogic ,,Iosif Vulcan" din Oradea.
Ce este viața noastră?
Am aflat din înălțătoarea pledoarie făcută de cei doi părinți slujitori, de părintele episcop și din mesajele colegilor noștri vorbitori, Rodica și Cornel... Pentru o floare, o pasăre în zbor, un copil sau un om suferind, viața este, după caz, lumină și culoare, frumos și adevăr, dor de libertate și frumos, jucărie sau o joacă, bucurie nesfârșită, trudă, zbucium cotidian, o continuă tresăltare, durere, o cruce grea, o vale a plângerii... Și totuși, viața este lumină, viața este libertate și frumos, o cruce pe care fiecare dintre noi și-o asumă în felul său. În fine, viața este darul lui Dumnezeu. Trăiește fiecare clipă dăruind lumină celor din jur, dăruind dragoste celor pe care Dumnezeu ni i-a hărăzit pe drumul vieții. Viața este suma faptelor noastre pe care le-am făcut aici pe Pământ; viața se rezumă la fapta iertării, la fapta bunătății noastre, căci nu luăm cu noi nimic. Luăm doar ceea ce am așezat în candela inimii noastre: credința și dragostea  de Dumnezeu și de cei din jurul nostru, iar în urma noastră rămân faptele noastre, ca să-i cităm pe distinșii părinți slujitori.
Astăzi se stinge o lumină care se reaprinde în Cer!
Despre cea bună și luminoasă, apreciată și regretată de noi toți, Doamna Profesor AURORA COMĂNESCU, s-au spus cuvinte pline de miez, de lumină și culoare, cu dragoste și profund regret. A fost senină întotdeauna, așa am cunoscut-o, un om minunat care a legat generații de viitori dascăli de profesia nobilă îmbrățișată, un părinte drag, un coleg și un sfătuitor, care a ars, s-a mistuit dăruindu-se pe sine! ,,Căci dacă nu arzi, nu dai lumină". Care este secretul performanței (în educație)? ,,Să-i faci pe alții fericiți" (ca să o cităm pe cea care ne-a fost și va rămâne Mentorul nostru de suflet). Care mai înseamnă și strălucire (vorba colegei Rodica), un pedagog preocupat de o pedagogie românească, de o educație și o școală naționale, susținând gratuitatea învățământului, promovarea valorilor în liceele pedagogice și în societate, un deschizător de drumuri în modul de organizare și desfășurare a practicii pedagogice; orele de pregătire pentru susținerea lecțiilor au însemnat un câștig neasemuit dobândit în laboratorul viu al deslușirii tainelor minunate ale profesiei didactice. A Marie ne-a dăruit într-un citat celebru chintesența profesiei și portretul educatorului, subliniate în încheiere și de colega noastră.
,,Unii oameni sunt adevărați aștri..."
Poetic, cumpătat și cu darul dascălului de odinioară, dar și cu cel al juristului de carieră, Cornel a concluzionat legat de imaginea, ființa și personalitatea distinsului nostru Profesor AURORA COMĂNESCU: ,,Unii oameni sunt adevărați aștri... Nouă ne-a rămas imaginea dascălului adevărat, admirabil și inepuizabil om de școală..., o viață pilduitoare și un simbol al sacrificiului pentru îndeplinirea datoriei"...
Așa după cum începusem să spun în deschidere, din piepturi arzând a peste 30 de generații de dascăli, a răsunat, vineri, imnul ,,Învățătorul", cu care am petrecut-o și cinstit-o pe cea care s-a înălțat la Cer. De vineri, o nouă Stea ne va căuta de Sus, luminând și strălucind, așa cum i-a fost misiunea și pe Pământ.
Pace și odihnă veșnică în Împărăția Celui Bun și Drept, Suflet dăruit întru Lumină, Doamnă Profesor cu dragoste AURORA COMĂNESCU.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe lumini (lumânări) arzând în Galeria foto: Încă o dată IERTARE, Doamnă Profesor cu dragoste AURORA COMĂNESCU!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:50:22 Ora standard a Europei de Est