Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Am savurat momente din Istoria Marii Britanii, prezentate de micii actori ai Școlii Gimnaziale Internaționale Agora

Joi seara, în Aula Galbenă a Universității Agora din Oradea,

Am savurat momente din Istoria Marii Britanii, prezentate de micii actori ai Școlii Gimnaziale Internaționale Agora

În mare secret, cum numai cei mici îl știu păstra, îndrăgitul profesor de engleză Crina Miere a pregătit cu elevii din ciclul primar al Școlii Gimnaziale Internaționale Agora două scenete (piese de teatru) spre delectarea, la ceas de seară, a colegilor mai mari, a profesorilor, părinților și bunicilor.

Aseară (joi, 21 noiembrie 2019), pe scena unde studenții de la Drept prezintă procese simulate, cu infractori, procurori, avocați, judecători și polițiști, elevii din ciclul primar ne-au delectate cu roluri mari (precum Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Prințul Filip, dar și cei patru copii ai familiei regale: Charles, Prințul de Wales; Ane, prințesă regală; Andrew, Duce de York și Edward, Conte de Wessex), prezentând, în limba engleză, lucruri serioase, precum abdicarea Regelui Eduard al VIII-lea și alte momente și personalități marcante din Istoria Marii Britanii, cu ,,armele" lor proprii și secrete (ale copiilor): sinceritate, naivitate, drăgălășenie, spontaneitate, șarm și cu totală dăruire...
Abdicarea Regelui Edward VIII
Așadar, primarii Agora (care nu sunt puțini... fără număr, fără număr, unu și unu) ne-au încântat peste măsură. Imaginile (deloc puține) vorbesc în graiul lor sugestiv despre starea de spirit a primarilor (înainte de alegerea președintelui României - de duminică 24 noiembrie, turul al doilea), stare de-a dreptul molipsitoare, care a întreținut arderea, focul viu în sală, de unde li s-a răspuns artiștilor cu aplauze, cu zâmbete și hohote, după caz, iar ,,corul de cameră" (postat în primele rânduri) le-a ținut isonul.
Superb spectacol regal!
La abdicarea Regelui Edward VIII, marile roluri au fost atribuite lui Andrei Drugaș (mic de statură, mare la sfat) - Regele Edward VIII, față-n față cu frumoasa prințesă Agora, Alexandra Iacob, în rolul - Wallis Simpson; Levai Eric a fost Winfield, Grau-Roșu Eric - Earnest, Ema Mănucu a făcut pe naratorul, iar Mattia Magri l-a întruchipat pe Winston Churchill.
Familia regală britanică
În cea de-a doua scenetă, am făcut cunoștință cu familia regală: cu Regina Elisabeta a II-a, pe numele său complet Elizabeth Alexandra Mary Windsor (Queen of England), jucată de Dalia Pașaniuc și prințul Philip (Duke of Edingurgh), fost prinț al Greciei și Danemarcei, jucat de Giorgio Riccio (mic de statură, dar cu o personalitate puternică, energic și mândru), cu care a avut patru copii: Prince Charles - marele Maxim Drugaș, Andrew (Duke of York) - Marc Levai, Edward (Earl of Wessex) - Max Vidican, respectiv Diana Slusar-Ane (princess Royal) - Natalia Bârsan; în alte roluri: Mara Tutunaru - Camilla Parker, Octavian  Galea - Dodi Al Fayed, Ianis Suciu - William, Emilia Pașaniuc - Kate,  Darius Bulzan - Prince George, Adela Ghiară - Princess Charlotte, Radu Tutunaru - Prince Louis, Hari Țiplea - Prince Harry, Sofia Urs - Meghan, Lukman Warsame - Archie, Filip Iluțan și Mattia Magri - paparazzi.
După căderea cortinei, pe scenă a urcat (în afara concursului) frumoasa familie a domnișoarei prof. Crina Miere, pentru felicitările și pozele de rigoare; nu a lipsit din impresionanta suită de frați, surori, unchi, mătuși, nepoți și verișori, mica prințesă de un an și jumătate, Cezara, care, singură, a umplut scena cu farmecul său inegalabil, aplaudând-o la scenă deschisă pe Kiki, dar și pe primarii Agorei.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (84 de poze) în Galeria foto: Am savurat momente din Istoria Marii Britanii, prezentate de micii actori ai Școlii Gimnaziale Internaționale Agora.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:53:29 Ora standard a Europei de Est