Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Condițiile din internat sunt asemănătoare cu cele dintr-un cămin studențesc

Ieri, a fost inaugurat internatul Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia” din Oradea,

Condițiile din internat sunt asemănătoare cu cele dintr-un cămin studențesc

Domnul viceprimar Florin Birta, domnul Lucian Popa, directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar Oradea (D.P.I.O.) din Primăria Oradea și doamna Alina Silaghi, directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (A.D.L.O.), au participat ieri (joi, 14 noiembrie 2019), alături de conducerea Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia" (prof. Daniela Vîlceanu - director și Biro Ildiko - director adjunct) la inaugurarea căminului internat al școlii.

,,Ne dorim un învățământ profesional de calitate"
Pentru inaugurarea căminului, Primăria a organizat conferința de presă pe teren, în curtea colegiului, în fața clădirii internatului. În deschiderea conferinței, domnul viceprimar Florin Birta a ținut să mulțumească tuturor celor care s-au implicat în renovarea internatului, colegilor de la D.P.I.O. și A.D.L.O. Dacă clădirea școlii a fost renovată anterior, iar acum este inaugurat internatul, cele cinci ateliere (câte unul de lăcătușerie, prelucrări mecanice, respectiv mecanic auto și două electrice) se află în plin proces de reabilitare. Toate acestea pentru că reprezentanții Primăriei își doresc crearea condițiilor necesare unui învățământ profesional de calitate.
,,Am decis ca fiecare cameră să aibă baie proprie, cu duș, chiuvetă și grup sanitar..."
Directorul D.P.I.O. a arătat ce s-a găsit în 2016 și de unde s-a plecat în renovarea internatului, iar astăzi vorbim de 27 de camere reabilitate a câte patru paturi fiecare (în total 108 locuri); fiecare cameră are baie proprie, cu duș, chiuvetă, oglindă și grup sanitar, patru paturi, o masă cu patru scaune, noptiere, cuiere și dulapuri. La parter e biblioteca școlii și o sală de lectură, cabinet medical, izolator, o baie pentru persoanele cu dizabilități, o baie comună pentru cei care vin la cabinetul medical, trei camere cu câte patru paturi fiecare, o rampă, la intrarea dinspre Str. T. Vladimirescu pentru persoanele cu dizabilități; la etajele I și II, sunt câte 12 camere pe nivel, câte o sală de lectură și o sală de meditații, în plus, la etajul I, e cabinetul pedagogului, iar la II, un spălător dotat cu mașină de spălat și mașină de uscat haine, cumpărate de liceu. La întreaga clădire a fost refăcută șarpanta, au fost reabilitate instalațiile sanitare, electrice și de încălzire, izolația, iar internatul dispune și de internet. În cei doi ani și jumătate de reabilitare au fost prinse în lucru toate utilitățile din curte, toate rețelele, vechi de 30-40 de ani, curtea cu toate spațiile care duc la ateliere arată impecabil, cu un covor asfaltic trasat special pentru orele de sport, cu spații pentru un covor verde natural, pentru flori și arbori ornamentali. Totul a costat peste 1,9 milioane de lei.
,,Renovăm tot ce e de renovat"
Directorul A.D.L.O., doamna Alina Silaghi, s-a referit la colaborarea colegiului cu firmele partenere din Parcul Industrial, subliniind faptul că în anul III, elevii ajung să facă practică la companiile partenere până la 70 la sută din timpul alocat studiului. Iar în materie de renovare, ,, renovăm tot ce e de renovat" pentru ca mai apoi ,,să ne putem concentra sută la sută pe calitatea învățământului pentru a obține rezultatele pe care ni le dorim cu toate eforturile pe care Primăria, alături de școală, le face".
Cazare și masă gratuite pentru elevii de la învățământul profesional și dual
Doamna director Daniela Vîlceanu a precizat, din start, faptul că ,,în internat au dreptul să stea toți elevii colegiului, cei care depun cerere, dar facilitățile: cazare și masă gratuite sunt doar pentru elevii de la învățământul profesional și dual. Pentru ceilalți, internatul costă 150 de lei pe lună. Cele 106 locuri sunt suficiente pentru elevii din mediul rural. Până acum s-au înscris 61, dar internatul se va deschide doar luna viitoare..." Prin urmare, se așteaptă noi solicitări, pe bază de cerere. Să mai spunem că elevii înscriși la învățământul profesional și dual beneficiază de burse de 200 de lei lunar din partea ministerului de resort, și tot 200 de lei (cel puțin) din partea firmelor partenere. ,,Și copiii din mediul rural, de la învățământul profesional și dual care fac naveta, care nu stau în internat, beneficiază de mic dejun și masă de prânz gratuite, subvenționate de Primăria Oradea". Dacă  parte din infrastructura internatului a fost realizată de Primăria Oradea, dotările le-am obținut de la A.D.L.O., cu sprijinul companiilor partenere", a mai precizat doamna director Daniela Vîlceanu.
 Oferta educațională a Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia" din Oradea
Pentru cei interesați de oferta educațională a Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia" din Oradea, îi informăm ce calificări profesionale pot urma la această școală: operator la mașini cu comandă numerică, electromecanic utilaje și instalații industriale, electrician exploatare joasă tensiune, electronist aparate și echipamente, bucătar,
confecționer produse textile, ospătar, lucrător hotelier, mecanic auto, sculer matrițer, tinichigiu vopsitor auto, tâmplar universal, tapițer-plăpumar-saltelar, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, comerciant vânzător.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Condițiile din internat sunt asemănătoare cu cele dintr-un cămin studențesc.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:52:03 Ora standard a Europei de Est