Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Condițiile din internat sunt asemănătoare cu cele dintr-un cămin studențesc

Ieri, a fost inaugurat internatul Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia” din Oradea,

Condițiile din internat sunt asemănătoare cu cele dintr-un cămin studențesc

Domnul viceprimar Florin Birta, domnul Lucian Popa, directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar Oradea (D.P.I.O.) din Primăria Oradea și doamna Alina Silaghi, directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (A.D.L.O.), au participat ieri (joi, 14 noiembrie 2019), alături de conducerea Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia" (prof. Daniela Vîlceanu - director și Biro Ildiko - director adjunct) la inaugurarea căminului internat al școlii.

,,Ne dorim un învățământ profesional de calitate"
Pentru inaugurarea căminului, Primăria a organizat conferința de presă pe teren, în curtea colegiului, în fața clădirii internatului. În deschiderea conferinței, domnul viceprimar Florin Birta a ținut să mulțumească tuturor celor care s-au implicat în renovarea internatului, colegilor de la D.P.I.O. și A.D.L.O. Dacă clădirea școlii a fost renovată anterior, iar acum este inaugurat internatul, cele cinci ateliere (câte unul de lăcătușerie, prelucrări mecanice, respectiv mecanic auto și două electrice) se află în plin proces de reabilitare. Toate acestea pentru că reprezentanții Primăriei își doresc crearea condițiilor necesare unui învățământ profesional de calitate.
,,Am decis ca fiecare cameră să aibă baie proprie, cu duș, chiuvetă și grup sanitar..."
Directorul D.P.I.O. a arătat ce s-a găsit în 2016 și de unde s-a plecat în renovarea internatului, iar astăzi vorbim de 27 de camere reabilitate a câte patru paturi fiecare (în total 108 locuri); fiecare cameră are baie proprie, cu duș, chiuvetă, oglindă și grup sanitar, patru paturi, o masă cu patru scaune, noptiere, cuiere și dulapuri. La parter e biblioteca școlii și o sală de lectură, cabinet medical, izolator, o baie pentru persoanele cu dizabilități, o baie comună pentru cei care vin la cabinetul medical, trei camere cu câte patru paturi fiecare, o rampă, la intrarea dinspre Str. T. Vladimirescu pentru persoanele cu dizabilități; la etajele I și II, sunt câte 12 camere pe nivel, câte o sală de lectură și o sală de meditații, în plus, la etajul I, e cabinetul pedagogului, iar la II, un spălător dotat cu mașină de spălat și mașină de uscat haine, cumpărate de liceu. La întreaga clădire a fost refăcută șarpanta, au fost reabilitate instalațiile sanitare, electrice și de încălzire, izolația, iar internatul dispune și de internet. În cei doi ani și jumătate de reabilitare au fost prinse în lucru toate utilitățile din curte, toate rețelele, vechi de 30-40 de ani, curtea cu toate spațiile care duc la ateliere arată impecabil, cu un covor asfaltic trasat special pentru orele de sport, cu spații pentru un covor verde natural, pentru flori și arbori ornamentali. Totul a costat peste 1,9 milioane de lei.
,,Renovăm tot ce e de renovat"
Directorul A.D.L.O., doamna Alina Silaghi, s-a referit la colaborarea colegiului cu firmele partenere din Parcul Industrial, subliniind faptul că în anul III, elevii ajung să facă practică la companiile partenere până la 70 la sută din timpul alocat studiului. Iar în materie de renovare, ,, renovăm tot ce e de renovat" pentru ca mai apoi ,,să ne putem concentra sută la sută pe calitatea învățământului pentru a obține rezultatele pe care ni le dorim cu toate eforturile pe care Primăria, alături de școală, le face".
Cazare și masă gratuite pentru elevii de la învățământul profesional și dual
Doamna director Daniela Vîlceanu a precizat, din start, faptul că ,,în internat au dreptul să stea toți elevii colegiului, cei care depun cerere, dar facilitățile: cazare și masă gratuite sunt doar pentru elevii de la învățământul profesional și dual. Pentru ceilalți, internatul costă 150 de lei pe lună. Cele 106 locuri sunt suficiente pentru elevii din mediul rural. Până acum s-au înscris 61, dar internatul se va deschide doar luna viitoare..." Prin urmare, se așteaptă noi solicitări, pe bază de cerere. Să mai spunem că elevii înscriși la învățământul profesional și dual beneficiază de burse de 200 de lei lunar din partea ministerului de resort, și tot 200 de lei (cel puțin) din partea firmelor partenere. ,,Și copiii din mediul rural, de la învățământul profesional și dual care fac naveta, care nu stau în internat, beneficiază de mic dejun și masă de prânz gratuite, subvenționate de Primăria Oradea". Dacă  parte din infrastructura internatului a fost realizată de Primăria Oradea, dotările le-am obținut de la A.D.L.O., cu sprijinul companiilor partenere", a mai precizat doamna director Daniela Vîlceanu.
 Oferta educațională a Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia" din Oradea
Pentru cei interesați de oferta educațională a Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia" din Oradea, îi informăm ce calificări profesionale pot urma la această școală: operator la mașini cu comandă numerică, electromecanic utilaje și instalații industriale, electrician exploatare joasă tensiune, electronist aparate și echipamente, bucătar,
confecționer produse textile, ospătar, lucrător hotelier, mecanic auto, sculer matrițer, tinichigiu vopsitor auto, tâmplar universal, tapițer-plăpumar-saltelar, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, comerciant vânzător.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Condițiile din internat sunt asemănătoare cu cele dintr-un cămin studențesc.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:11 Ora de vară a Europei de Est