Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

La ora lansării albumului de debut, Adrian Bojan a avut alături o ,,armată” de prieteni-interpreți

Un regal artistic de pomină, duminică, la Căminul Cultural din Sânnicolau Român

La ora lansării albumului de debut, Adrian Bojan a avut alături o ,,armată” de prieteni-interpreți

Duminică, 3 noiembrie 2019, la evenimentul de lansare a albumului de debut, Adrian Bojan s-a simțit în al nouălea cer (la cei 29 de ani), văzând atâția prieteni-interpreți care l-au onorat cu prezența și cu recitalurile... care au ținut mai bine de patru-cinci ore!

Ne-au cântat și încântat, duminică, pe scena Căminului Cultural din Sânnicolau Român, alături de Adrian Bojan, prietenii săi: Vochița Mihoc, Luminița Tomuța Baba, Viorica Bradea, Irina Mihoc, Viorica Marc Bulzan, Maria Matei, ,,Șogorițele"(Elena Șerb și Lia Bereș), surorile Tomele, surorile Ghib, Ansamblul ,,Culanii" Sânnicolau Român, Corul ,,General Traian Moșoiu", Mădălin Medrea și Radu Varga (vioară și tobă), Mărioara Precup (,,privighetoarea" Năsăudului), Alin Neag, Aurel Budugan, Cornelia Mihaela Vid și Ghiță Onofrei (toți patru din Arad)...
Evenimentul a fost prezentat de frumoasa colegă de școală primară a lui Adi (consăteana sa din Roit), Mariana Kofler, și ea artistă, dar într-ale scrisului (autoare a romanului ,,Pelegrina"), purtând pe cap coronița de prințesă a regalului, primită de la designerul de pălării, doamna Doina Morna. Evenimentul acesta, lansarea CD-ului ,,Maica me când m-o făcut", albumul de debut al lui Adrian Bojan, precum și spectacolul care a fost pus la cale cu acest prilej, nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul unor oameni minunați, cu dare de mână și cu suflet mare: domnul Ioan Degău, director al Băncii Centrale Cooperatiste Creditcoop, domnul deputat Ioan Sorin Roman, Consiliul Județean Bihor (Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte), Violeta și Florin Gal, domnul Sorin Maghiar, președintele Asociației ,,Culanii" din Sânnicolau Român și doamna prof. Ana Codrean Petrilă, mintea și sufletul ,,culanilor", domnul Ioan Chivari, cu implicarea unor profesori și poeți: Doina Iliescu, Maria Matei, Ioana Precup, Maria Elvira Vancea, Leontina Costruț, Paraschiva Cărbunar și doamna ing. Miorița Săteanu, care chiar dacă nu a putut ajunge la eveniment, a trimis un mesaj emoționant citit de poeta Leontina Costruț.
,,Tradițiile românești constituie valori inegalabile și inestimabile ale poporului nostru"
În cuvântul său, domnul Sorin Maghiar, președintele Asociației ,,Culanii", starostele celor două evenimente culturale, a vorbit despre Asociația pe care o conduce, despre cele două proiecte derulate (pentru procurarea costumelor populare pentru membrii Ansamblului folcloric ,,Culanii" și realizarea CD-ului), subliniind scopul și obiectivele urmărite, precum și crezul domniei sale: ,,Noi considerăm că tradițiile românești constituie valori inegalabile și inestimabile ale poporului nostru, și nu trebuie să lăsăm ca timpul și evenimentele lumii moderne să ne facă să le uităm. Numai educând în acest spirit copiii, prin diverse activități, să iubească limba și obiceiurile țării în care s-au născut, ne putem asigura că tradițiile vor avea continuitate pentru generațiile următoare. Dorim să învățăm tinerii din comună să aprecieze frumusețea portului popular, a dansului și a cântecului românesc, a meleagurilor tradiționale atât de mult apreciate în țară și în străinătate", a spus domnul Sorin Maghiar.
,,Mama m-o făcut voinic, și cânt de când eram în perină"
De ce nu l-am crede pe Adi, care a fost tare rău și plângăcios când a fost mic, după cum ne-a mărturisit. Nu mai știa mama lui ce să facă cu el. Pesemne, acesta era limbajul lui de comunicare artistic. Cineva i-a sugerat mamei Mihaela: ,,Lasă aparatul de radio deschis și vei vedea că nu mai plânge". Și uite-așa am crescut eu cu radioul sub cap pe post de perină și cu artiștii în suflet", zice Adi. Mai mult, uitați-vă cât e de voinic și de îndrăgit de toți colegii de breaslă.
,,Să vă spun cum l-am cunoscut pe Adi Bojan"
Doamna Ana Codrean, care i-a fost ca o mamă, iar de 16 ani, ,,profesoara" lui de folclor, îl citește ca pe o carte. De mic l-a remarcat și l-a îndrăgit, pe când venea la repetițiile ansamblului. ,,Prima dată l-am învățat să doinească, mai apoi l-am învățat să culeagă folclor și să prelucreze folclor. S-a înscris la Liceul de Arte, la secția de desen pentru că nu cunoștea notele muzicale. A terminat apoi un curs de asistenți medicali. S-a înscris și la facultate, la secția de folclor. Astăzi este mândria noastră. Ne mândrim cu el pentru că duce folclorul nostru autentic în tot județul, prin țară, dar și peste hotare. A cântat în Ungaria, dar și la Chișinău. Mă bucur să văd că munca de 16 ani pe care noi, amândoi, am depus-o dă roade. N-am făcut în ciuda nimănui... Albumul conține 20 de piese autentice. E o cinste pentru noi și o bucurie care nu are margini, să vedem astăzi atâția soliști consacrați prezenți la evenimentul nostru. Le mulțumim tuturor", a spus în încheiere doamna Ana Codrean Petrilă.
,,Îmi place nespus de mult vocea lui, timbrul, care este atât de cald"
La prezentarea pe scenă, aproape toți soliștii au găsit de cuviință să-l felicite pe Adrian, iar unii au răscolit amintiri, alții au făcut aprecieri. Aflăm că Luminița Tomuța Baba, spre exemplu, alături de regretata Florica Duma, în 2007, îl încuraja să persevereze. ,,Acest tânăr minunat, cu o voce deosebită, are un timbru special", a remarcat și de această dată doamna Luminița Tomuța Baba.
,,Îmi este prieten, pe lângă coleg de cântec. Îl știu pe Adi de când a participat la ,,Mândru-i cântecu-n Bihor". Îmi place nespus de mult vocea lui, timbrul, care este atât de cald. Zic că ajunge la sufletele noastre. Toate aceste melodii, noi zicem să sunt copiii noștri" - doamna Voichița Mihoc.
,,Vreau să vă spun că Adrian s-a consultat cu mine atunci când intenționa să dea drumul la CD. Mi-a trimis piesele să le audiez, să-i confirm oarecum dacă sunt în regulă. M-am bucurat foarte mult că a avut încredere în mine. Vă invit să vă ajutați talentele! - doamna Irina Mihoc.
,,Adi e un băiat de suflet al meu de când l-am cunoscut. Mi-a intrat la suflet. Am venit cu mult drag să-l susțin la lansarea albumului!" - Maria Matei.
,,Haideți să susținem pe mai departe tinerele talente ale satului", a conchis și Mariana Kofler.
Să vă mai spunem că atunci când a început să cânte, Adrian și-a adus mama pe scenă. El cânta, ea lăcrima! Apoi au lăcrimat la unison.
Adi dragă, te felicit pentru gestul tău, pentru album și pentru sufletul tău mare, în care încap toți prietenii!
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (66 de poze) în Galeria foto: La ora lansării albumului de debut, Adrian Bojan a avut alături o ,,armată” de prieteni-interpreți.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:35:38 Ora standard a Europei de Est