Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

La Sânnicolau Român, a avut loc comemorarea marele filantrop Nicolae Jiga

Duminică,

La Sânnicolau Român, a avut loc comemorarea marele filantrop Nicolae Jiga

Domnul Sorin Maghiar, președinte al Asociației ,,Culanii" din Sânnicolau Român, ne-a invitat să participăm duminică, 3 noiembrie 2019, la comemorarea marelui filantrop Nicolae Jiga - ,,un deschizător de drumuri în lupta pentru emanciparea românilor bihoreni", de la a cărui moarte se vor împlini (marți, 5 noiembrie) 149 de ani.

Evenimentul a fost anunțat pentru ora 14.30, în fața Primăriei, unde este amplasat bustul lui Nicolae Jiga. La manifestare au participat, alături de organizatori (Asociația ,,Culanii" din Sânnicolau Român, președinte, Sorin Maghiar), cetățeni, părinți și prieteni ai ,,culanilor", prieteni-artiști și simpatizanți ai lui Adrian Bojan, tânărul interpret care urma să-și lanseze albumul de debut la Căminul Cultural, susținători ai celor două evenimente. Printre invitați și susținători ai manifestărilor s-au aflat domnul deputat Ioan Sorin Roman, doamna secretar de stat Lilla Debelka (președinte al PSD Diaspora) și domnul Ioan Chivari...
Prezentările au fost făcute de către Mariana Kofler, moderator și prezentator al evenimentului cultural.
După intonarea Imnului de Stat al României de către membrii Corului ,,General Traian Moșoiu" din Oradea, a urmat o slujbă de pomenire și de mulțumire în memoria lui Nicolae Jiga, săvârșită de părintele misionar Bogdan Briciu din Oradea.
,,Nicolae Jiga - un deschizător de drumuri în lupta pentru emanciparea românilor bihoreni"
Apoi, domnul Sorin Maghiar ne-a făcut cunoștință cu marele filantrop Nicolae Jiga, ,,născut în Sânnicolau Român, în 4 octombrie 1790, din părinți plugari, cu numele de familie Judeu. A făcut școala primară în localitatea natală, iar clasele gimnaziale, la Oradea, unde a intrat ca ucenic la o prăvălie. Numele i-a fost schimbat în Jiga de către patronul său, pe când era ucenic. Mai târziu devine calfă și apoi își deschide chiar el o prăvălie (...). În 1839 este numit inspector peste școlile din Bihor, funcție pe care o va deține până în 1870 (când se va stinge din viață, în 5 noiembrie - n.n.). În calitate de inspector școlar, ,,Jiga intră în contact cu realitatea dură a școlilor românești, cu mizeria în care trăiesc elevii și începe să acorde ajutoare, la început câte puțin, sub formă de mâncare și haine, apoi sume tot mai mari destinate bisericii, școlilor și culturii". Sunt subliniate apoi preocupările lui Nicolae Jiga în plan bisericesc; participarea în calitate de delegat la Adunarea Națională de la Timișoara (în 1848); după care au fost evidențiate acțiunile sale filantropice din anii 1854-1864, când a ajutat 20 de tineri studenți români ortodocși, a contribuit cu bani la repararea de biserici, a donat terenuri și imobile către biserici și școli, a înființat un fond pentru ajutorarea românilor care doreau să-și deschidă prăvălii, a susținut tipărirea unor cărți...,,Cea mai importantă realizare a lui Nicolae Jiga a fost înființarea fundației ,,Zsigiană" (Fundația Nicolae Jiga), cu un capital de 40.000 de florini, cu scopul de a asigura burse pentru studenții români. În 1869, a mai înființat o fundație cu capital de 6.000 de florini, pentru susținerea elevilor români de la liceul din Beiuș. În anul 1865, împăratul austriac Francisc Iosif I l-a distins pe Nicolae Jiga cu ordinul ,,Crucea de Aur" pentru merite deosebite, ca mare comerciant și filantrop român". Vorbitorul a făcut apoi trimiteri la cartea ,,Nicolae Jiga - un deschizător de drumuri în lupta pentru emanciparea românilor bihoreni", scrisă de Titus Liviu Roșu, carte ,,care se vrea și reușește să fie o reparație prin readucerea în memoria noastră a acestui mare spirit care a fost Nicolae Jiga, care pe nedrept a fost uitat de unii", după cum remarcă domnul Sorin Maghiar. Dacă Nicolae Jiga a fost 29 de ani inspector al școlilor românești din Bihor, a mai fost și senator orășenesc și chiar viceprimar al Oradiei, încât ,,Titus Liviu Roșu propune realizarea unei statui a lui N. Jiga alături de Iosif Vulcan și Emanuil Gojdu - care l-au prețuit pe strămoșul nostru - și în orașul al cărui viceprimar, senator și nu numai, a fost".
,,Câtă vreme o să trăiești, să nu uiți vreodată că eroii neamului nostru trebuie sărbătoriți"
A vorbit apoi (ca din Biblie) doamna Ana Codrean Petrilă, conducător - instructor al ,,culanilor", iar pentru Adrian Bojan, timp de 16 ani, un adevărat profesor și culegător de folclor. Cu ani în urmă, domnia sa a fost invitată și a vorbit despre marele filantrop, la București, în emisiunea domnului Ștefănescu. Tot doamna Codrean ar vrea ca la anul (când se vor împlini 150 de ani), la  comemorarea lui Nicolae Jiga să participe toți sătenii, la fel și de Ziua Eroilor. ,,Mie mi-a lăsat cu limbă de moarte nană Lină a Stropii, mi-a spus așa: ,,Câtă vreme o să trăiești, să nu uiți vreodată că eroii neamului nostru trebuie sărbătoriți". Acest mesaj îl transmit și eu acum. Să nu uitați pentru că doare, doare enorm de mult". Așa cum a durut-o și de Ziua Eroilor, când la Sânnicolau Român, au sărbătorit doar 10 localnici... Și mai are doamna Ana o mare dorință.
,,E vremea să ne unim"
,,Am început să facem ceea ce vedem în țară: să ne urăm și să ne dezbinăm. E vremea (cazul) să ne unim. Nu contează  care ni-i credința. Nu contează care ni-i  partidul. Să ne respectăm unii pe ceilalți. Să nu fim răi"! A durut-o la fel de mult când a văzut că acest copil (Adrian Bojan), care de 16 ani se străduiește să adune comorile satului, cântecele locale, nu a avut voie să facă repetiție pentru acest eveniment la Căminul Cultural (ci pe malul Crișului)...
,,Și-am plătit până la moarte/ Sfânta noastră libertate"
Momentul depunerii de coroane din partea domnului deputat Ioan Sorin Roman, a Primăriei și a Asociației ,,Culanii" a fost onorat și însuflețit de membrii Corului ,,General Traian Moșoiu" cu un buchet de cântece adecvate momentului, iar îndrăgita solistă (,,tulcăniță") Viorica Marc Bulzan a cântat dumnezeiește (pentru a doua oară) cântecul compus de ea pentru Centenarul Marii Unirii (prima oară l-a cântat la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie din Oradea).
,,Români buni, de viță veche/ Pe lume n-aveți pereche/ Eroi în Primul Război/ Ați ajuns prin moarte voi/ Ați dat sânge și sudoare/ Pentru România Mare...
Și-am plătit până la moarte/ Sfânta noastră libertate"...
,,Maica me când m-o făcut"
Manifestările au continuat la Căminul Cultural, cu un regal artistic (care a ținut mai bine de patru ore), susținut de prietenii lui Adrian Bojan: Vochița Mihoc, Luminița Tomuța, Viorica Bradea, Irina Mihoc, Viorica Marc Bulzan, Maria Matei, ,,Șogorițele" (Elena Șerb și Lia Bereș), surorile Tomele, surorile Ghib, Ansamblul ,,Culanii" Sânnicolau Român, Corul ,,General Traian Moșoiu", Mădălin Medrea și Radu Varga (vioară și tobă), Mărioara Precup (Bistrița-Năsăud), Alin Neag, Aurel Budugan, Cornelia Mihaela Vid și Ghiță Onofrei (toți patru din Arad), la ora lansării albumul său de debut, intitulat ,,Maica me când m-o făcut".
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: La Sânnicolau Român, a avut loc comemorarea marele filantrop Nicolae Jiga.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:55:24 Ora standard a Europei de Est