Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La vânătoarea de comori locale şi europene

Elevii de la Liceul Tehnologic ,,Unirea” Ştei,

La vânătoarea de comori locale şi europene

19 echipaje formate din elevi ai şcolilor şi liceelor din Beiuş şi din Ţara Beiuşului s-au aliniat sâmbătă, 2 noiembrie 2019, la startul concursului ,,Vânătoarea de comori locale şi europene", organizat de Asociaţia ,,Avram Iancu" Beiuş.

Concursul s-a desfăşuat în cadrul proiectului Valori Naţionale, Valori Europene, derulat de Asociaţie şi finanţat de Primăria Municipiului Beiuş.
Concursul de orientare turistică a avut loc în Pădurea Delani, unde elevii au descoperit ,,comorile" doar în urma răspunsurilor corecte la întrebări legate de Uniunea Europeană şi locul României în cadrul Uniunii. După concurs a urmat o vizită la Moara Roşia şi un popas la Căminul Cultural din Roşia, unde s-a făcut evaluarea rezultatelor celor două probe ale concursului, s-au înmânat premii şi plachete echipajelor câştigătoare şi diplome tuturor participanţilor. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Muzeul Viorii cu goarnă din Lazuri de Roşia.
Printre echipajele aliniate la start s-a numărat şi un echipaj format din trei elevi ai Liceului Tehnologic ,,Unirea" Ştei: Guler Vanesa, Dumşe Salsonya şi Zbârcea Rareş. Echipajul a obţinut premiul III şi s-a bucurat de această experienţă inedită. Rareş, elev în clasa a X-a, spune că: ,,Experienţa de azi a fost una minunată. Concursul a fost cu suişuri şi coborâşuri, cu întrebări mai uşoare şi mai grele, traseul prin pădure a fost puţin complicat, dar din fericire toate echipajele s-au descurcat. Am fost încurajaţi tot timpul de profesorii noştri coordonatori. Mulţumim Asociaţiei ,,Avram Iancu" Beiuş pentru această activitate şi pentru toate activităţile educative şi concursurile la care am fost invitaţi să participăm, dar şi profesorilor care ne-au implicat şi ne-au făcut cunoscute activităţile Asociaţiei". Salsonya adaugă: ,,Din punctul meu de vedere, expediţia de azi a fost foarte interesantă, am reuşit să trecem peste nişte provocări inedite şi am învăţat lucruri care cu siguranţă ne sunt de folos". Dorim să reamintim faptul că acelaşi echipaj a obţinut premiul II la concursul din luna iunie 2019, ,,Avram Iancu, Craiul Munţilor".
Preşedintele Asociaţiei, domnul Viorel Ianc, se bucură că a reuşit să antreneze un număr mare de elevi într-o nouă activitate de succes: ,,Asociaţia ,,Avram Iancu" Beiuş, în cei 15 ani de activitate, a derulat proiecte având ca grup ţintă cu precădere elevii, tinerii, dar nu numai. De data aceasta, am organizat altceva faţă de activităţile cu care v-am obişnuit: un concurs de orientare turistică, dublat de unul de aprofundare şi valorificare a unor cunoştinţe de cultură generală despre Uniunea Europeană, circumscrierea ţării noastre în Uniune, elemente de istorie locală şi detalii legate de Asociaţia ,,Avram Iancu" Beiuş. Cele 19 echipaje au avut o zi plină alături de profesorii coordonatori, organizatori, arbitri de teren, tehnicieni şi specialişti în domeniu. La finalul zilei, câştigători au fost toţi elevii, care, în urma unei instruiri prealabile, au aprofundat ce înseamnă busolă, hartă, orientare în teren, reuşind să îşi dezvolte abilităţi şi în acest domeniu".
Ziua s-a încheiat cu zâmbete pe buze şi dorinţa de a relua activitatea în viitor.
Găsiți mai multe în Galeria foto: La vânătoarea de comori locale şi europene.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 12:13:39 Ora standard a Europei de Est