Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Together in Europe

Proiectul de parteneriat internațional

Together in Europe

Anul școlar 2019-2020, a debutat cu un nou proiect pentru colegiul nostru. Asociația Cultural Educativă „Octavian Goga", Marghita, în parteneriat cu Colegiul Național ,,Octavian Goga", Liceul Teoretic ,,Horvath Janos" și Zespół Szkolno Przedszkolny Nr. 2 din Legionowo, Polonia, a obținut o finanțare de 44.349 lei (6.000 lei de la Consiliul Județean Bihor, prin Direcția de Dezvoltare și Implementare a Proiectelor și 38.349 lei de la Consiliul Local al Municipiului Marghita) pentru implementarea proiectului de parteneriat internațional, intitulat ,,Together in Europe" (,,Împreună în Europa").

Scopul proiectului este dezvoltarea unei cetățenii europene active în rândul elevilor, prin promovarea diversității și a dialogului intercultural. Proiectul a fost inițiat de președintele asociației, dl. profesor Marcel Emil Sas - Adăscăliții, acesta conștientizând rolul pe care factorii implicați în educație îl au în crearea unui spațiu european real, viu, în care, indiferent de naționalitate, să ne simțim cu toții acasă. În acest context, prin derularea proiectului, se dorește educarea tinerei generații în spiritul democrației, egalității, toleranței, respectării diversității și participarea ca cetățeni activi la dezvoltarea societății europene.
Proiectul se va desfășura în două locaţii, Marghita şi Legionowo, pe o perioadă cuprinsă între 2.09.2019 şi 31.08.2020. Grupul țintă este format din 32 de elevi: 16 elevi români, dintre care 12 studiază la Colegiul Naţional ,,Octavian Goga", iar 4 elevi la Liceul Teoretic ,,Horvath Janos", cu predare în limba maghiară şi 16 elevi polonezi, de la școala Zespół Szkolno Przedszkolny Nr. 2 din Legionowo, Polonia. Elevii au vârsta cuprinsă între 13 şi 14 ani.
Proiectul constă în activităţi online, lunare (prin intermediul cărora elevii din cele două țări se cunosc, își prezintă școala, orașul, țara, derulează proiecte cu tema interculturalității, împărtășesc opinii, idei, organizează dezbateri cu subiectul cetățeniei europene) și două mobilităţi, una a elevilor polonezi în România, în perioada 7.10.2019 - 13.10.2019 și cealaltă a elevilor români în Polonia, în perioada 30.03.2020 - 5.04.2020.
În cadrul vizitei interculturale din România, elevii și profesorii polonezi au avut ocazia să se familiarizeze cu obiceiurile și tradițiile strămoșești, cu meșteșugurile practicate de localnici, cu istoria locurilor și cu mâncarea tradițională. Au participat la lecții interactive pe teme culturale, au vizitat municipiile Oradea și Cluj-Napoca, s-au minunat de frumusețea și unicitatea Salinei Turda și a Cheilor Turzii, și-au meșteșugit vase de lut la olăria din Albiș, au învățat să realizeze cocarde tricolore și tradiționalele mărțișoare, au cântat și au jucat românește.
Acea săptămână petrecută împreună a adus cu ea închegarea unor prietenii și conștientizarea faptului că, în pofida diferențelor dintre noi, suntem atât de asemănători. Ochii înlăcrimați ai copiilor la despărțire au constituit pentru noi indicatori de evaluare a proiectului, ne-au convins că activitățile și-au realizat scopul, iar proiectul nostru e pe drumul cel bun.
Așteptăm cu nerăbdare vizita noastră în Polonia, în primăvara anului viitor și încheiem cu motto-ul proiectului, de-acum atât de bine înțeles de către copii: ,,SO CLOSE, NO MATTER HOW FAR!" (Atât de apropiați, oricât am fi de departe!)
Prof. Loredana Braia,
coordonator proiecte și programe comunitare

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:57 Ora de vară a Europei de Est