Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Our digital classroom” - un mare succes

Conferința de lansare a proiectului Erasmus+

,,Our digital classroom” - un mare succes

Marți, 29 octombrie 2019, la școala noastră, Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" din Oradea, a avut loc conferința de lansare a proiectului ,,Our digital classroom", având nr. 2019-1-RO01-KA101-061519 din cadrul programului Erasmus+, proiecte de mobilitate, formare profesională-educație școlară.

Ne-am bucurat să avem alături colegi, inspector școlar, elevi, reprezentanți ai presei, o sală plină de invitați. Au luat cuvântul d-l director, prof. Timar Iulius-Radu, dar si d-na inspector școlar Kery Hajnal, care a felicitat conducerea, dar și cadrele didactice pentru implicarea lor în astfel de proiecte.
Moderatorul conferinței a fost d-na profesor Lucia Cighir, coordonatorul acestui proiect. Dânsa a prezentat audienței care sunt obiectivele, partenerii, beneficiarii acestui proiect, providerii de curs (Anatolia Education și Eruditus), dar și care au fost criteriile și etapele de selecție a cadrelor didactice. Doamna profesor a subliniat faptul că cele 20 de cadre didactice selectate, în patru grupe de câte cinci profesori, vor participa la cursuri de perfecționare care vizează domeniul tehnologiei și al instrumentelor web, în cele patru țări: Franța, Spania, Norvegia și Italia.  Reprezentanți din cele patru grupe au prezentat tema cursului, perioada și obiectivele acestuia: d-na prof. Simuț Alina a prezentat tema cursului ,,Interactive teaching", care se va desfășura în Franța, la Paris, în perioada 6-10.07.2020 și pe ceilalți colegi care fac parte din echipă: Ivan Livia, Tăut Crina, Feșnic Luminița și Vesa Ilie; d-na prof. Marinău Daniela a prezentat tema cursului ,,Super teachers of the 21-st century", care va avea loc în Spania, la Barcelona,  în perioada 20-24.07.2020 și pe ceilalți colegi care fac parte din echipă: Cighir Lucia, Luncan Alina, Farcaș Rodica și Fulop Adelina; d-na prof. Timofte Camelia a prezentat tema cursului ,,Web 2.0 technology", care va avea loc în Norvegia, la Oslo, în perioada 20-24.07.2020 și pe ceilalți colegi care fac parte din echipă: Belbe Ionela, Chiș Carmen, Tencuțiu Adrian și Pintean Brîndușa; d-na prof. Dubău Luminița a prezentat tema cursului ,,ICT based classes", care va avea loc în Italia, la Roma, în perioada 3-7.08.2020 și pe ceilalți colegi care fac parte din echipă: Carpăn Anca, Sandor Lilla, Lazăr Laura și Costolaș Laura.
În partea a doua a conferinței, d-na prof. Cjghir Lucia a prezentat informații și despre proiectul ,,Dimensions of European Cultural Heritage", care are ca obiectiv transmiterea și valorizarea Patrimoniului Cultural Național din mai multe țări europene, prin intermediul câtorva școli partenere implicate în proiect: colegiul nostru ,,Onisifor Ghibu" din Oradea, Școala Tin Ujevic din Osilek, Croația, Colegiul Edouard Glissant din Le Lamartin, Franța, Școala Gimnazială Peta din Arta, Grecia și Instituto de Educacion Secundaria Martaguisela din O Barco de valdeorras, Spania, coordonatorul acestui proiect fiind Școala Janka Bytnara Rudego din Varșovia, Polonia.   
Așadar, ne mândrim cu faptul că școala noastră face parte din mai multe proiecte Erasmus+, prin intermediul cărora atât elevi, cât și profesori ai școlii pot beneficia de formare profesională de calitate și de experiențe inedite. 
Prof. Tăut Crina-Lavinia
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: ,,Our digital classroom” - un mare succes.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:53:34 Ora standard a Europei de Est