Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Continuă lucrările de extindere a Spitalului Județean și se fac pregătiri pentru parcarea supraetajată

Oradea înflorește... zi de zi. Mulțumim, domnule primar!

Continuă lucrările de extindere a Spitalului Județean și se fac pregătiri pentru parcarea supraetajată

În cadrul conferinței de presă de ieri, 28 octombrie 2019, primarul Ilie Bolojan a prezentat stadiul lucrărilor la corpul nou al Spitalului Județean, precum și lucrările la viitoarea parcare din apropierea spitalului.

Lucrările de extindere a corpului B, în fază avansată
În prezent se lucrează la extinderea corpului B, care va cuprinde un spațiu suplimentar de primire urgențe. De asemenea, la etajul I va fi un laborator robotizat, a cărui dotare se realizează din fonduri europene în baza unui proiect câștigat cu partenerii din Ungaria, sterilizarea centralizată - lucrare realizată din fonduri locale și farmacia. La etajul II vor fi facilitățile de tip administrativ pentru medici, studenți și rezidenți: vestiare, amfiteatru de 175 de locuri, birou de unități primire urgențe etc.
,,Lucrările au fost începute în martie 2019, după estimările cu constructorul cel mai târziu în aprilie anul viitor lucrarea va fi dată în folosință. Jumătate din această lucrare este finanțată de către Ministerul Sănătății printr-un credit contractat de către Guvern de  la Banca Mondială și cealaltă jumătate de către Primăria Oradea, la care se vor adăuga dotările care sunt finanțate atât din fonduri europene cât și/sau din bugetul spitalului", a declarat Ilie Bolojan.
În momentul de față structura de rezistență este finalizată, s-a ajuns la turnarea planșeului superior și până la finalul lunii noiembrie vor fi montate geamurile, termoizolațiile, iar pe perioada iernii se va lucra doar în interior. De asemenea, au fost realizate și lucrările de rețele și canalizare necesare, precum și racordări suplimentare.
,,Astăzi condițiile la U.P.U. nu sunt bune, sunt condiții de șantier, îmi cer scuze tuturor celor care ajung acolo, dar în condițiile în care toate vor decurge conform programărilor, până în luna ianuarie Unitatea de Primire Urgențe va funcționa în aceste condiții. Atunci U.P.U. se va muta la etajul I, în locul unde urmează să fie făcută sterilizarea și laboratorul, iar până la finalizarea lucrărilor activitatea se va desfășura provizoriu aici. Accesul ambulatoriului va fi prin partea din spate, iar aparținătorii vor urca cu lift.
Îmi cer scuze din nou pentru disconfortul creat de aceste lucrări dar sper că în primăvara anului viitor, la finalul acestei lucrări, veți constata că avem una din cele mai moderne unități de primiri urgențe din România", a spus primarul.
Parcare supraetajată lângă spital
În ceea ce privește proiectul parcării supraetajate de lângă Spitalul Județean, acesta este într-o fază avansată, fiind două documentații în lucru: un plan de urbanism zonal care este în dezbatere publică, care probabil în ședința Consiliului Local din luna noiembrie urmează să fie votat, iar studiul de fezabilitate este gata, a precizat Ilie Bolojan.
Parcarea se va realiza pe Strada Gh. Doja, înainte de spital și va avea cinci nivele: un subsol, un parter, un etaj I și II precum și o terasă. Parcarea va avea accesul din față doar la subsol, iar pe panta dinspre deal vor fi alte intrări. Amplasamentul va fi de aproximativ 516 locuri de parcare, iar la parter în partea din față vor fi magazine. Valoarea acestei parcări este de 7,7 milioane euro, care include mai multe categorii de costuri - exproprieri, relocări de utilități și consolidări, a anunțat primarul.
,,Între parcare și corpul nou și ambulatoriu va exista o traversare supraterană, care va avea o lungime de 13 metri și care va face posibilă intrarea din parcare direct în spital. În felul acesta vom scăpa de necazurile care sunt generate de lipsa locurilor de parcare din zona spitalului", a declarat Ilie Bolojan legat de această investiție.
Indicatorii tehnico-economici ai acestei parcări vor fi aprobați la finalul lunii noiembrie, iar la începutul anului viitor se va trece la procedura  de licitație. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:55:04 Ora standard a Europei de Est