Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Continuă lucrările de extindere a Spitalului Județean și se fac pregătiri pentru parcarea supraetajată

Oradea înflorește... zi de zi. Mulțumim, domnule primar!

Continuă lucrările de extindere a Spitalului Județean și se fac pregătiri pentru parcarea supraetajată

În cadrul conferinței de presă de ieri, 28 octombrie 2019, primarul Ilie Bolojan a prezentat stadiul lucrărilor la corpul nou al Spitalului Județean, precum și lucrările la viitoarea parcare din apropierea spitalului.

Lucrările de extindere a corpului B, în fază avansată
În prezent se lucrează la extinderea corpului B, care va cuprinde un spațiu suplimentar de primire urgențe. De asemenea, la etajul I va fi un laborator robotizat, a cărui dotare se realizează din fonduri europene în baza unui proiect câștigat cu partenerii din Ungaria, sterilizarea centralizată - lucrare realizată din fonduri locale și farmacia. La etajul II vor fi facilitățile de tip administrativ pentru medici, studenți și rezidenți: vestiare, amfiteatru de 175 de locuri, birou de unități primire urgențe etc.
,,Lucrările au fost începute în martie 2019, după estimările cu constructorul cel mai târziu în aprilie anul viitor lucrarea va fi dată în folosință. Jumătate din această lucrare este finanțată de către Ministerul Sănătății printr-un credit contractat de către Guvern de  la Banca Mondială și cealaltă jumătate de către Primăria Oradea, la care se vor adăuga dotările care sunt finanțate atât din fonduri europene cât și/sau din bugetul spitalului", a declarat Ilie Bolojan.
În momentul de față structura de rezistență este finalizată, s-a ajuns la turnarea planșeului superior și până la finalul lunii noiembrie vor fi montate geamurile, termoizolațiile, iar pe perioada iernii se va lucra doar în interior. De asemenea, au fost realizate și lucrările de rețele și canalizare necesare, precum și racordări suplimentare.
,,Astăzi condițiile la U.P.U. nu sunt bune, sunt condiții de șantier, îmi cer scuze tuturor celor care ajung acolo, dar în condițiile în care toate vor decurge conform programărilor, până în luna ianuarie Unitatea de Primire Urgențe va funcționa în aceste condiții. Atunci U.P.U. se va muta la etajul I, în locul unde urmează să fie făcută sterilizarea și laboratorul, iar până la finalizarea lucrărilor activitatea se va desfășura provizoriu aici. Accesul ambulatoriului va fi prin partea din spate, iar aparținătorii vor urca cu lift.
Îmi cer scuze din nou pentru disconfortul creat de aceste lucrări dar sper că în primăvara anului viitor, la finalul acestei lucrări, veți constata că avem una din cele mai moderne unități de primiri urgențe din România", a spus primarul.
Parcare supraetajată lângă spital
În ceea ce privește proiectul parcării supraetajate de lângă Spitalul Județean, acesta este într-o fază avansată, fiind două documentații în lucru: un plan de urbanism zonal care este în dezbatere publică, care probabil în ședința Consiliului Local din luna noiembrie urmează să fie votat, iar studiul de fezabilitate este gata, a precizat Ilie Bolojan.
Parcarea se va realiza pe Strada Gh. Doja, înainte de spital și va avea cinci nivele: un subsol, un parter, un etaj I și II precum și o terasă. Parcarea va avea accesul din față doar la subsol, iar pe panta dinspre deal vor fi alte intrări. Amplasamentul va fi de aproximativ 516 locuri de parcare, iar la parter în partea din față vor fi magazine. Valoarea acestei parcări este de 7,7 milioane euro, care include mai multe categorii de costuri - exproprieri, relocări de utilități și consolidări, a anunțat primarul.
,,Între parcare și corpul nou și ambulatoriu va exista o traversare supraterană, care va avea o lungime de 13 metri și care va face posibilă intrarea din parcare direct în spital. În felul acesta vom scăpa de necazurile care sunt generate de lipsa locurilor de parcare din zona spitalului", a declarat Ilie Bolojan legat de această investiție.
Indicatorii tehnico-economici ai acestei parcări vor fi aprobați la finalul lunii noiembrie, iar la începutul anului viitor se va trece la procedura  de licitație. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:06 Ora de vară a Europei de Est