Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Psihologia este o știință care se face cu artă”

Vineri și sâmbătă, la Oradea, Conferința Națională a Psihologilor Școlari (ed. a VII-a)

,,Psihologia este o știință care se face cu artă”

Vineri (25 oct. 2019), în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea, a debutat Conferința Națională a Psihologilor Școlari, aflată la cea de-a VII-a ediție.

Din prezidiul manifestării, doamna conf. univ. dr. Daniela Roman, președinte al Asociației Naționale a Psihologilor Școlari, a salutat distinșii invitați prezenți, fie în prezidiu, fie în sală, din țară și din străinătate, a prezentat tema conferinței (Psihologia educației între paradigme și provocări. Implicații asupra învățării și asupra copiilor cu TSI - tulburări specifice de învățare), iar în calitate de moderator a lansat provocări invitaților din prezidiu: prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, conf. univ. dr. Vasile-Aurel Căuș, președinte al Senatului universitar, conf. univ. dr. Vasile Timiș de la Univ. ,,Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, inspector școlar general în Ministerul Educației Naționale, conf. univ. dr. Mihai Marian, prodecan al Facultății de Științe Socio-Umane a Univ. Oradea, prof. univ. dr. Elena Bonchiș, președinte onorific al A.N.P.S., prof. dr. Adelina Iacob, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, conf. univ. dr. Marius Drugaș, director al Departamentului de Psihologie al Facultății de Științe Socio-Umane, prof. psihopedagog Teodora Pantazi, vicepreședinte al Asociației C.E.S (Colaborăm, Educăm, Sprijinim).
,,O conferință de prestigiu și cu tradiție"
Domnul rector Constantin Bungău s-a arătat bucuros să participe ,,la o conferință de prestigiu și cu tradiție, deja", felicitând organizatorii pentru eveniment, dar și pentru rezultatele obținute de la an la an. Mai cu seamă pentru invitații din țară și din străinătate, domnul rector a ținut să prezinte imaginea Universității din Oradea prin prisma a două repere: ,,În 2020, vom sărbători 240 de ani de existență, de învățământ superior la Oradea (...); la Universitatea din Oradea învață aproape 18.000 de studenți, dintre care 14.000 la cele trei forme (cicluri) de învățământ, licență, master și doctorat; în total suntem 1.400 de colegi, dintre care 890 sunt cadre didactice titulare".
,,Psihologia, pentru mine, este mai mult decât o știință (...), e un fel de artă"
Președintele Senatului universitar, domnul conf. univ. dr. Vasile-Aurel Căuș, se declară bucuros să participe la ,,orice activitate cu caracter științific găzduită de Universitatea din Oradea, pentru că adună, suplimentează patrimoniul Universității și (îi) întărește brandul". Pentru domnia sa ,,psihologia (...) este mai mult decât o știință (...), e un fel de artă. Și m-aș fi bucurat dacă aș fi avut, la un moment dat, posibilitatea să stăpânesc o parte dintre instrumentele cu care psihologii reușesc să ne cunoască mai bine decât ne cunoaștem noi înșine".
O întâlnire științifică și de suflet
Inspectorul școlar general din ministerul de resort, domnul conf. univ. dr. Vasile Timiș, apreciază manifestarea ca pe o întâlnire științifică și de suflet. Intrând direct în subiect, domnia sa a ținut să arate: ,,cum vedem și înțelegem noi, care nu suntem psihologi, rolul Dumneavoastră în ceea ce privește sistemul educațional românesc și spiritualitatea românească, deopotrivă". Pentru a fi receptat și urmărit cu mare atenție, domnul inspector a relatat un episod (din 1988) cu o doamnă ministru al Educației. Dincolo de ridicolul situației în care s-a aflat doamna ministru în fața elevilor suceveni prin felul în care a abordat problemele legate de cariera celor din clasa a XII-a, domnul inspector a dorit să  sublinieze faptul că ,,într-o perioadă foarte scurtă s-a văzut că este necesar la nivel de sistem educațional să avem o aplicare mai hotărâtă asupra a ceea ce înseamnă psihologul, consilierul, psihopedagogul în școala românească".
,,Psihologia este o știință care se face cu artă"
Răspunzându-i într-un fel președintelui Senatului universitar, doamna prof. univ. dr. Elena Bonchiș, președintele onorific al Conferinței avea să-l aducă în actualitate pe acad. Vasile Pavelcu a cărui studentă a fost. Acad. Vasile Pavelcu spunea în ,,Drama psihologiei" că ,,Psihologia este o știință care se face cu artă" (și tot domnia sa avea să-și încheie amplul studiu dedicat ,,dramei" psihologiei ca știință concluzionând: ,, ,,psihologia este o lumină indispensabilă înțelegerii, apropierii și ascensiunii umane"). Psihologul este omul care face parte din acea categorie de specialiști, de profesioniști care vine în ajutorul celorlalți, în ajutorul semenilor. Ori de câte ori o face, trebuie să o facă dezinteresat, iar ori de câte ori se angajează să o facă trebuie să cunoască și să pătrundă în sufletul celui din fața lui pentru că altminteri îl tulbură mai tare.
,,Psihologul trebuie să ajute oamenii"
Ce spunea reputatul om de știință Ștefan Odobleja: ,,psihologul trebuie să ajute oamenii. Dacă nu poți să ajuți un om, atunci măcar nu-l tulbura mai tare. Este invitația pe care o fac, pentru că acum privesc cu alți ochi profesia de psiholog. Foarte mulți oameni și chiar elevi se plâng uneori de prestațiile psihologilor. De aceea, vă rog și insist asupra acestui lucru: Cunoașteți-vă limitele! Cunoașteți profund ceea ce puteți să faceți în sprijinul oamenilor. Și nu vă hazardați și să vă transformați într-un fel de Superman, care pot face totul de pe o zi pe alta, de la o săptămână la alta, schimbați caractere. Acest lucru nu e posibil. De aceea meditați asupra posibilităților Dvs. și faceți ceea ce credeți că puteți să faceți, astfel încât activitatea Dvs să fie încununată de succes. Să puneți întrebări la care să se poată găsi răspunsuri (în acest sens, doamna E.B. ne-a relatat o frumoasă povestioară găsită în ,,Drama psihologiei", scrisă de acad. Vasile Pavelcu, despre modalitatea de a pune întrebări și a găsi răspunsuri). Tot domnia sa ne-a cucerit și cu alte întâmplări de viață și din activitatea didactică, despre loviturile primite de psihologi din partea societății și despre menirea psihologului (,,de a schimba cât de puțin lumea"). ,,Închei cu mulțumiri și cu un îndemn pe care doresc să vi-l fac: să ascultați în aceste zile (vineri și sâmbătă, la conferință - n.n.) ceea ce vi se transmite și încercați să părăsiți o insulă pe care un scriitor american o numea ,,Într-o bună zi". Fiți aici și acum. Ascultați ceea ce o să vi se spună. Avantajul va fi de partea Dvs. și nu de partea celor care vorbesc", a conchis președintele onorific al A.N.P.S., doamna prof. univ. dr. Elena Bonchiș. Moderatorul manifestării i-a mulțumit cu mult respect și ne-a dezvăluit faptul că recenta carte a doamnei Elena Bonchiș chiar așa se intitulează ,,Învață să asculți".
,,Ne bucurăm că parteneriatul preuniversitar-universitar nu a rămas un exercițiu steril"
Doamna prof. dr. Adelina Iacob, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bihor a transmis mesajul inspectorului școlar general, Alin Florin Novac Iuhas, spunând printre altele: ,,Ne bucurăm că parteneriatul preuniversitar-universitar nu a rămas un exercițiu steril... Dintotdeauna ne-am dorit ca specialiștii teoreticieni sau practicieni din preuniversitar și cei din mediul universitar să formeze un întreg... Prin urmare, așteptăm de la activitățile care se vor desfășura în cele două zile să înregistrăm plusvaloare"...
Programul Conferinței
Vineri, de la 12.00 la 14.00, s-a desfășurat sesiunea plenară 1, de la 15.00 la 17.00, sesiunea plenară 2, iar de la 17.30 la 19.30, patru workshopuri și prezentarea lucrărilor pe secțiuni (I).
Sâmbătă, de la 8.30 la 15.30, au fost planificate masa rotundă cu tema ,,Facilitarea tranziției elevilor dislexici din ciclul primar în ciclul gimnazial", opt workshopuri, plus prezentarea lucrărilor pe secțiuni (II). La ora 16.00, urmau să fie trase concluziile celei de-a VII-a ediții a Conferinței Naționale a Psihologilor Școlari.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Psihologia este o știință care se face cu artă”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:04 Ora de vară a Europei de Est