Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cea de-a V-a ediție a Simpozionului Internaţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud 2019

Vineri, s-a desfășurat la Universitatea Agora din Oradea

Cea de-a V-a ediție a Simpozionului Internaţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud 2019

În perioada 17-19 octombrie 2019, s-a desfășurat la Oradea și în Băile Felix, cea de-a V-a ediție a Simpozionului Internaţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești", BACStud 2019.

Invitaţii de onoare ai acestei ediții au fost: acad. Florin Gheorghe Filip - președintele Secției de Știința și Tehnologia Informației a Academiei Române, acad. Dan Tufiș - directorul Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială ,,Mihai Drăgănescu" al Academiei Române, prof. Ioana Moisil - Profesor Honoris Causa al Universității Agora, dr. Bogdana Stanojevic - cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Sârbe de Științe și Arte și Anca Minculescu - Innovation Practionner and Lecturer, Franţa.
Vineri (18 oct.), în Aula Albastră a Universității Agora, a avut loc deschiderea oficială a manifestării, în prezența domnului rector Ioan Dzițac și a distinșilor invitați. Doamna conf. univ. dr. Simona Dzițac, inițiatorul, sufletul și coordonatorul simpozionului, a prezentat adevărata dimensiune a manifestării studențești, cu 92 de lucrări acceptate, distribuite pe nouă subsecțiuni, primite de la 15 universități din țară (din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Reșița, Hunedoara, Petroșani, de la Universitatea din Oradea și Universitatea Agora, de la șase universități și firme din străinătate, precum și de la șapte colegii, licee și școli gimnaziale din Oradea, Arad și din Serbia; din Oradea, au fost prezenți cu lucrări practice, reprezentanți de la colegiile naționale ,,Mihai Eminescu" și ,,Onisifor Ghibu", de la școlile gimnaziale ,,Avram Iancu" și ,,Nicolae Bălcescu" și de la școala gazdă, Școala Gimnazială Internațională Agora, manifestarea beneficiind și de concursul a peste 20 de parteneri, după cum avea să sublinieze doamna conf. univ. dr. Simona Dzițac.
Scopul unui asemenea demers didactic educativ este lesne de dedus: schimbul de păreri și informații din diferite domenii de activitate, dublat de cimentarea unor relații de prietenie și colaborare dintre participanți, unii fideli, aflați la al cincilea descălecat în frumosul oraș de pe Crișul cel Repede.
Domnul rector Ioan Dzițac s-a arătat curios să afle dimensiunea ,,furtunii de idei" care se va abate asupra Agorei la cea de-a cincea ediție a simpozionului. Domnul academician Florin Gheorghe Filip, un ,,abonat" al celor cinci ediții, ne-a flatat cu aprecierea ,,Oradea e cel mai frumos oraș din țară" (în ochii bucureștenilor, alde acad. Dan Tufiș); domnia sa așteaptă să ia contact cu produsele palpabile ale creativității și imaginației studenților. Aflat pentru prima oară la acest regal studențesc, domnul academician Dan Tufiș, care vineri, avea să devină Doctor Honoris Causa al Universității Agora, se simțea cu musca pe căciulă, pentru că domnia sa făcuse aprecierea despre care vorbea domnul acad. Florin Gheorghe Filip la adresa orașului Oradea. ,,Citind titlurile lucrărilor care vor fi prezentate la acest simpozion, am rămas uimit de paleta largă de preocupări, lucruri foarte interesante; sunt curios să aud multe dintre prezentări; apoi, lucrând și fiind alături de tineri, absorbi energie și înveți, dacă ești deschis, pentru că transferul de cunoaștere este, fără îndoială, în ambele sensuri și îmi doresc să învăț de la Dumneavoastră", a conchis directorul Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială ,,Mihai Drăgănescu" al Academiei Române.
,,Sunt foarte multe idei valoroase care vin din partea Dumneavoastră"
Afirmația din titlu aparține doamnei profesor univ. dr. Ioana Moisil, de la Universitatea ,,Lucian Blaga" din Sibiu, Profesor Honoris Causa al Universității Agora. Și domnia sa este un ,,abonat" (și fan) al simpozionului, care se simte chiar ,,răsfățată" la Oradea. Doamna cercetător dr. Bogdana Stanojevic (din Serbia) împărtășește ideea că ,,un asemenea eveniment științific studențesc e un câștig imens în direcția transmiterii și dobândirii de experiență valoroasă, care poate fi ,,molipsitoare".
Felicitări organizatorilor, o echipă dăruită care ne-a impresionat și de această dată prin coeziune și disciplină, care gravitează cuminte în jurul centrului de greutate (doamna conf. univ. dr. Simona Dzițac, creierul manifestării)! Felicitări gazdelor și partenerilor, care ne-au oferit pe tavă, în săli și în curtea Universității, momente de calitate academică și de trăiri emoționale, picurate, deopotrivă, de specialiști, dar și de cei mai mici și mai sinceri truditori în a da frâu imaginației creatoare, copiii de azi, studenții și specialiștii de mâine!
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (130 de poze) în Galeria foto: Cea de-a V-a ediție a Simpozionului Internaţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud 2019.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:07:56 Ora standard a Europei de Est