Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de-a V-a ediție a Simpozionului Internaţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud 2019

Vineri, s-a desfășurat la Universitatea Agora din Oradea

Cea de-a V-a ediție a Simpozionului Internaţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud 2019

În perioada 17-19 octombrie 2019, s-a desfășurat la Oradea și în Băile Felix, cea de-a V-a ediție a Simpozionului Internaţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești", BACStud 2019.

Invitaţii de onoare ai acestei ediții au fost: acad. Florin Gheorghe Filip - președintele Secției de Știința și Tehnologia Informației a Academiei Române, acad. Dan Tufiș - directorul Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială ,,Mihai Drăgănescu" al Academiei Române, prof. Ioana Moisil - Profesor Honoris Causa al Universității Agora, dr. Bogdana Stanojevic - cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Sârbe de Științe și Arte și Anca Minculescu - Innovation Practionner and Lecturer, Franţa.
Vineri (18 oct.), în Aula Albastră a Universității Agora, a avut loc deschiderea oficială a manifestării, în prezența domnului rector Ioan Dzițac și a distinșilor invitați. Doamna conf. univ. dr. Simona Dzițac, inițiatorul, sufletul și coordonatorul simpozionului, a prezentat adevărata dimensiune a manifestării studențești, cu 92 de lucrări acceptate, distribuite pe nouă subsecțiuni, primite de la 15 universități din țară (din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Reșița, Hunedoara, Petroșani, de la Universitatea din Oradea și Universitatea Agora, de la șase universități și firme din străinătate, precum și de la șapte colegii, licee și școli gimnaziale din Oradea, Arad și din Serbia; din Oradea, au fost prezenți cu lucrări practice, reprezentanți de la colegiile naționale ,,Mihai Eminescu" și ,,Onisifor Ghibu", de la școlile gimnaziale ,,Avram Iancu" și ,,Nicolae Bălcescu" și de la școala gazdă, Școala Gimnazială Internațională Agora, manifestarea beneficiind și de concursul a peste 20 de parteneri, după cum avea să sublinieze doamna conf. univ. dr. Simona Dzițac.
Scopul unui asemenea demers didactic educativ este lesne de dedus: schimbul de păreri și informații din diferite domenii de activitate, dublat de cimentarea unor relații de prietenie și colaborare dintre participanți, unii fideli, aflați la al cincilea descălecat în frumosul oraș de pe Crișul cel Repede.
Domnul rector Ioan Dzițac s-a arătat curios să afle dimensiunea ,,furtunii de idei" care se va abate asupra Agorei la cea de-a cincea ediție a simpozionului. Domnul academician Florin Gheorghe Filip, un ,,abonat" al celor cinci ediții, ne-a flatat cu aprecierea ,,Oradea e cel mai frumos oraș din țară" (în ochii bucureștenilor, alde acad. Dan Tufiș); domnia sa așteaptă să ia contact cu produsele palpabile ale creativității și imaginației studenților. Aflat pentru prima oară la acest regal studențesc, domnul academician Dan Tufiș, care vineri, avea să devină Doctor Honoris Causa al Universității Agora, se simțea cu musca pe căciulă, pentru că domnia sa făcuse aprecierea despre care vorbea domnul acad. Florin Gheorghe Filip la adresa orașului Oradea. ,,Citind titlurile lucrărilor care vor fi prezentate la acest simpozion, am rămas uimit de paleta largă de preocupări, lucruri foarte interesante; sunt curios să aud multe dintre prezentări; apoi, lucrând și fiind alături de tineri, absorbi energie și înveți, dacă ești deschis, pentru că transferul de cunoaștere este, fără îndoială, în ambele sensuri și îmi doresc să învăț de la Dumneavoastră", a conchis directorul Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială ,,Mihai Drăgănescu" al Academiei Române.
,,Sunt foarte multe idei valoroase care vin din partea Dumneavoastră"
Afirmația din titlu aparține doamnei profesor univ. dr. Ioana Moisil, de la Universitatea ,,Lucian Blaga" din Sibiu, Profesor Honoris Causa al Universității Agora. Și domnia sa este un ,,abonat" (și fan) al simpozionului, care se simte chiar ,,răsfățată" la Oradea. Doamna cercetător dr. Bogdana Stanojevic (din Serbia) împărtășește ideea că ,,un asemenea eveniment științific studențesc e un câștig imens în direcția transmiterii și dobândirii de experiență valoroasă, care poate fi ,,molipsitoare".
Felicitări organizatorilor, o echipă dăruită care ne-a impresionat și de această dată prin coeziune și disciplină, care gravitează cuminte în jurul centrului de greutate (doamna conf. univ. dr. Simona Dzițac, creierul manifestării)! Felicitări gazdelor și partenerilor, care ne-au oferit pe tavă, în săli și în curtea Universității, momente de calitate academică și de trăiri emoționale, picurate, deopotrivă, de specialiști, dar și de cei mai mici și mai sinceri truditori în a da frâu imaginației creatoare, copiii de azi, studenții și specialiștii de mâine!
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (130 de poze) în Galeria foto: Cea de-a V-a ediție a Simpozionului Internaţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud 2019.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:54 Ora de vară a Europei de Est