Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întâlnirea de poveste a bunicilor

Punte între generații

Întâlnirea de poveste a bunicilor

De patru ani, elevii clasei a IV-a A, de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna", coordonați de dna. prof. Cristiana Vidican, au demarat, anual, câte o întâlnire de suflet cu bunicii lor.

Totul a pornit de la faptul că am ajuns să ne vedem aproape zilnic, conducându-i pe elevi la prânz spre poartă, unde-i așteptau bunicii lor dragi. Pe de altă parte, nepoții povesteau cum bunicii sunt cei care le fac copilăria minunată, cei cu care își petrec foarte mult timp (până ajung părinții acasă). Și sunt absolut convinsă că acești copii sunt pentru bunici sensul lor în viață, rostul pentru care ignoră orice neajunsuri.

Întâlnirea recentă cu bunicii s-a desfășurat în Săptămâna dedicată Centenarului Oltea. Discuțiile au  pornit de lecția (de istorie) ,,Copilăria de ieri - copilăria de azi". Au fost răscolite amintiri, cu multă emoție și nostalgie, vremuri când majoritatea jucăriilor erau confecționate de ei, pentru că nu se găseau altele. La întrebarea firească Ce însemna Hai la joacă! niciunul din cei prezenți nu ar fi conceput joaca egal statul în casă cu ochii ațintiți asupra unui ecran; joaca de altădată însemna mișcare, bucurie, zgomot, oboseală fizică pentru că alergai cât te țineau picioarele. Ne-am dat seama cât de puțin îi trebuia copilului de odinioară să fie fericit. Făcând o comparație între cele două copilării, am concluzionat că elevii de astăzi aduși și duși cu mașina zi de zi, chiar nu sunt vinovați pentru că nu știu să meargă încolonați unii în spatele celorlalți. Făcându-li-se toate mofturile. Copiii fiind prezenți la întâlnire au ascultat fascinați ce îndatoriri aveau bunicii lor în clasele primare: să aibă grijă de frații mai mici, să se ocupe de animalele de pe lângă casă, să facă de mâncare, să termine treaba din grădină și abia apoi să se ocupe și de lecțiile pentru a doua zi. Bunica Antoniei ne-a mărturisit, spre surprinderea tuturor, care a fost prima mâncare făcută la 6 ani, în timp ce își aștepta părinții să se întoarcă de la câmp. Aceasta era viața la țară. Cu toate acestea, importanța învățăturii nu a fost niciodată diminuată, părinții fiind conștienți că doar așa odraslele lor se pot realiza și își pot depăși condiția. Bunica Anastasiei (doamna Doina) s-a mutat cu familia la Oradea din Săcădat, odată cu începerea școlii. Părinții dumneaei îi doreau o educație aleasă, iar după ore, participa la tot felul de cercuri de teatru, de pictură, de dans la Palatul Copiilor. Toate acestea au ajutat-o să ajungă elevă fruntașă la Liceul ,,E. Gojdu". Coincidență sau nu, bunica Ana, a Iuliei, e tot din Săcădat. Timp de patru ani au fost fericite că au nepoate în aceeași clasă, și s-au revăzut cu mare plăcere. Bunicii au povestit cum au schimbat banii din frunze pe bani adevărați, în urma muncii la cooperativă, atât cât puteau, potrivit vârstei lor. La subiectul de a face bani, elevii mei au povestit cu mândrie cum au confecționat ei mărțișoare și felicitări de 8 Martie pe care le-au vândut, iar din banii câștigați într-un an au ajutat copii dezavantajați, iar în alți ani și-au luat pizza sau înghețată. Copilăria de ieri, de azi, de mâine rămâne tărâmul fermecat unde totul este posibil, unde fiecare cavaler sau prințesă are puteri magice. Finalul întâlnirii nu a ieșit din tiparele celorlalți ani: bunicii și-au răsfățat adorații nepoți cât pentru o petrecere ca de poveste. Noutatea acestei întâlniri a constat în surpriza pe care au primit-o bunicii: poezioare, desene, colaje unele mai frumoase decât altele, iar dăscălița le-a pregătit bunicilor câte o diplomă cu sigla Centenarului.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:23 Ora de vară a Europei de Est