Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Înapoi acasă, „în familie”

Luni, la sediul Asociației Culturale „Vatra Românească” – Filiala Bihor

Înapoi acasă, „în familie”

Luni, 7 octombrie 2019, la sediul Asociației Culturale „Vatra Românească" - Filiala Bihor a fost o memorabilă atmosferă de sărbătoare. Nu doar că ne-am adunat în număr mare, membrii Vetrei, ci ne-am adunat cu toții în jurul unui invitat special: scriitorul român George Roca.

Venit din Australia, mai precis Sidney, îndepărtatul colț de lume unde trăiește și de unde ne onorează poporul prin activitatea sa culturală și patriotică încă din 1980, dânsul a răspuns la invitația membrilor Vetrei Românești de a participa la o ședință specială, cu iz de sărbătoare.
George Roca este o figură reprezentativă pentru românitatea din Australia, un artist literar veritabil. Poate cel mai important și inalienabil, el este un patriot sincer și conștient. „Am lăsat acolo totul / Cu durere şi regret" spune dânsul în poezia sa „Ardeal". Totuși, o continuă „Dacă o fi să mor aici / Pe-al Pacificului mal / Sufletul meu să se-ntoarcă /Tot acolo în Ardeal...". Chintesențial, el spune un adevăr: nimeni nu pleacă din cauză că este fericit în țara sa - iar această plecare sfâșie zi de zi, an de an, înăuntru, inima sa. Venirea înapoi în plai, între frați, în locul unde se vorbește liber limba română cea frumoasă, este mai valoroasă decât orice, chiar orice satisfacție a lumii străine, ne-a împărtășit dânsul.
Reîntors între prietenii de odinioară, în sediul Vetrei Românești, a întâlnit și chipuri noi: tineri și alți tineri (dar aceia, mai bătrâni). Un superb recital de poezie proprie a avut loc, alături de intonarea puternică a imnului național. După stăvilirea efervescenței momentului artistic, au început discuțiile esențiale.
Am vorbit despre situația actuală a poporului român, am cântărit între noi adevărul și durerea, dar nu am uitat să dezvoltăm speranța și capacitatea de a încetini vărsarea neamului nostru în „ciorba" globală.
Cei care am rămas în pământul strămoșesc, am pus întrebările cele importante către fratele care cutreieră străinătatea, despre perspectiva românului care trăiește de decenii în diaspora, dar care nu și-a uitat limba națională.
Am împărtășit concepte, cugetări, soluții, dureri, dragoste, poezie, cântări și concluzii. „De când am revenit în Oradea, aici, cu voi m-am simțit ca în familie". Ceea ce am învățat de la George Roca este simplu, este ceva ce fiecare știm de fapt, dar nu punem acest adevăr în fruntea gândirii noastre: nicăieri nu e ca acasă, iar sufletul trăiește doar în plaiul său - oriunde s-ar afla în lume trupul său. Sunt trăirile unui patriot conștient.
Andrei Oros,
student
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Înapoi acasă, „în familie”.

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 06:43:45 Ora de vară a Europei de Est