Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Manifestări de Ziua Oradiei, în Parcul 1 Decembrie și la Statuia lui Aurel Lazăr

Sâmbătă, 12 octombrie, la Oradea

Manifestări de Ziua Oradiei, în Parcul 1 Decembrie și la Statuia lui Aurel Lazăr

După ședința festivă a Consiliului Local, desfășurată, sâmbătă, 12 octombrie 2019, de Ziua Oradiei, în sala mare a Primăriei Municipiului Oradea, când distinsului profesor Dorel Tifor i-a fost conferit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Oradea, manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Orașului Oradea au continuat în Parcul 1 Decembrie, cu un ceremonial militar și cu depuneri de coroane și jerbe la Statuia Ostașului Român și mai apoi cu o cuvântare și cu depuneri de flori și la Statuia lui Aurel Lazăr de pe Calea Republicii.

Ceremonia militară a fost organizată de Primăria Municipiului Oradea și Garnizoana Oradea, cu sprijinul Instituției Prefectului Județului Bihor și structurile din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Oradea.
,,Oradea e deschisă, e liberă și crește!"
Domnul primar Ilie Bolojan fiind plec la inaugurarea Casei Memoriale Iuliu Maniu de la Bădăcin (județul Sălaj), la a cărei renovare au contribuit și orădenii cu 230.000 de lei, din partea Primăriei a vorbit domnul viceprimar Florin Birta, pe care l-am ascultat, mai devreme cu o oră, cu același discurs și în sala mare a Primăriei. Domnia sa a făcut referire (și atunci, dar și acum) la dubla semnificație pe care o are ziua de 12 octombrie pentru istoria noastră locală: 12 oct. 1918, semnarea Declarației de independență a românilor din Transilvania în casa avocatului dr. Aurel Lazăr din Oradea și 12 octombrie 1944, eliberarea Oradiei de către armata română. În continuare, dl viceprimar a făcut câteva considerații, cu rol de învățăminte de luat în seamă: ,,Infrastructura generează acces, educația garantează durabilitatea, arta și cultura susțin atitudinea pozitivă, iar toate împreună dau încredere și poftă de viață(...).
Cel mai greu e să produci schimbarea. Ușor e doar să stai pe margine și să comentezi politic. Trebuie să avem încredere, să ne dorim mai mult (...). Avem datoria să lăsăm o moștenire funcțională generațiilor viitoare, deoarece mai avem mult până să-i ajungem pe înaintașii noștri. Palate, drumuri pietruite, infrastructură, arta și cultura sunt aici datorită vredniciei lor. Oradea este independentă în gândire, independentă de efectele politicienilor mai puțin sănătoase; Oradea e deschisă, e liberă și crește. Oradea are încredere într-un viitor senin", a conchis domnul viceprimar Florin Birta.
,,Nu trebuie să cădem în capcana istoriei festiviste"
Istoricul Sorin Șipoș ne-a avertizat din start: ,,Nu trebuie să cădem în capcana istoriei festiviste. Deoarece istoricul trebuie să reconstituie în mod obiectiv faptele. Să identifice cauzele, să le explice, spre a fi înțeles de contemporani și urmași. Indirect le transmite contemporanilor și învățăminte pentru ca generațiile viitoare să nu repete greșelile trecutului...
Oradea este astăzi sub auspiciile unei duble sărbători: 12 oct. 1918, 12 oct. 1944, momente pe care trebuie să le reconsiderăm ale reînvierii națiunii române; de la România reîntregită la 1918, la România sfâșiată în 1944.
Care ar fi învățămintele pe care trebuie să le tragem
Nu trebuie să uităm că România trebuie să aibă proiecte majore, așa cum a avut la 1918 și 1944.
Trebuie întărită și consolidată elita românească în toate sectoarele și în toate domeniile.
Să înțelegem că o anumită situație geopolitică, care pare a fi stabilă, nu este veșnică. Mâine, se poate modifica, se poate schimba. Avem experiența anului 1940, iar dacă ar fi să le reproșăm ceva înaintașilor noștri ar fi acest fapt că au crezut că Unirea e veșnică. Din păcate, s-au înșelat.
Noi, cei de astăzi, dar mai ales tinerii (...) să conștientizăm, având și experiența trecutului, că libertatea și democrația trebuie apărate în fiecare zi", a conchis domnul prof. univ. dr. Sorin Șipoș, un istoric ce calcă pe urmele academicianului Ioan Aurel Pop, președintele Academie Române.
,,Să nu uităm niciodată de țară"
La Statuia lui Aurel Lazăr ne-a vorbit și de această dată (ca și în alte dăți, la 12 octombrie, de Ziua Oradiei) domnul prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.
,,Aurel Lazăr are dreptul la veșnicie, iar statuia sa stă drept mărturie", ne-a spus, pentru început, domnul director.
De această dată, domnia sa și-a propus să ne vorbească despre personalitatea lui Aurel Lazăr. ,,Omagiem personalitatea lui Aurel Lazăr, un destin exemplar nu doar pentru Oradea, ci pentru istoria românească. Activitatea lui politică am putea spune că este una ireproșabilă (iar domnul A.C. a argumentat)...
A fost un om deplin al timpurilor sale, dar mai cu seamă, o conștiință lucidă a vremurilor și evenimentelor pe care le-a trăit", iar în încheiere, domnia sa a conchis , tot făcând referire la Aurel Lazăr, care ne îndeamnă ,,Să nu uităm niciodată de țară! Să fim alături de ea.
Cred că aceasta este învățătura principală pe care ne-o dă Aurel Lazăr, pentru noi, cei de astăzi".
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Manifestări de Ziua Oradiei, în Parcul 1 Decembrie și la Statuia lui Aurel Lazăr.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:31:18 Ora standard a Europei de Est