Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Oradiei - o întâmplare fericită cu Florin Birta, Gabriel Moisa și Dorel Tifor

Sâmbătă, 12 oct. 2019, Ședința festivă a Consiliului Local Oradea, desfășurată de

Ziua Oradiei - o întâmplare fericită cu Florin Birta, Gabriel Moisa și Dorel Tifor

Sâmbătă, 12 octombrie 2019, pe agenda ședinței festive a Consiliului Local al municipiului Oradea au fost cuprinse două puncte forte: 12 octombrie - Ziua Oradiei (cu marcarea celor două evenimente majore din istoria Oradiei, 12 oct. 1918 și 12 oct. 1944), iar cel de-al doilea punct forte de pe agenda zilei: acordarea titlului de Cetățean de onoare profesorului Dorel Tifor.

Despre dubla semnificație a zilei de 18 octombrie, devenită Ziua Oradiei, au vorbit, din două perspective și două viziuni, viceprimarul Florin Birta și istoricul Gabriel Moisa, cadru didactic universitar la Universitatea din Oradea.
,,Oradea e deschisă, e liberă și crește!"
În deschiderea Ședinței festive (după intonarea Imnului Național al României și rugăciunea ,,Tatăl Nostru", rostită împreună cu preasfințitul  părinte episcop Sofronie Drincec), secretarul Primăriei Oradea, dl Ionel Vila, a supus consilierilor spre aprobare ordinea de zi a ședinței și l-a invitat pe dl viceprimar Florin Birta să ia cuvântul. Acesta și-a început alocuțiunea felicitându-l pe distinsul profesor Dorel Tifor - ,,proaspătul cetățean de onoare, pentru toată activitatea pe care a avut-o și pentru cinstea pe care a adus-o atât Consiliului Local, pentru că a fost colegul nostru la un moment dat, cât și pentru întreaga cinste  pe care a adus-o orașului nostru prin rezultatele pe care dânsul le-a avut", a subliniat dl viceprimar.
Referindu-se la dubla semnificație pe care o are ziua de 12 octombrie în istoria orașului nostru, dl viceprimar Florin Birta a punctat cele două evenimente majore, de la 12 oct. 1918, ,,când în casa dr. Aurel Lazăr s-a proclamat Declarația de independență a românilor din Transilvania și 12 oct. 1944, când armata română a eliberat orașul Oradea". Vorbitorul ne-a făcut cunoscut și motivul pentru care domnul primar Ilie Bolojan lipsește de la ședința festivă, fiind plecat la Bădăcin, în județul Sălaj, unde a onorat invitația de a participa la inaugurarea Casei Memoriale Iuliu Maniu, reabilitate și cu sprijinul orădenilor , al C.L. Oradea, care a oferit suma de 230.000 de lei pentru această lucrare de reabilitare (,,Nu trebuie să ne uităm înaintașii", vorba domnului viceprimar). ,,Observarea trecutului și învățarea din experiențele generațiilor trecute ar trebui să fie una dintre cele mai evidente sensuri ale memoriei colective, memorie consemnată în decursul istoriei (...). Cel mai greu e să produci schimbarea. Ușor e doar să stai pe margine și să comentezi politic. Trebuie să avem încredere, să ne dorim mai mult (...). Avem datoria să lăsăm o moștenire funcțională generațiilor viitoare, deoarece mai avem mult până să-i ajungem pe înaintașii noștri. Palate, drumuri pietruite, infrastructură, arta și cultura sunt aici datorită vredniciei lor. Oradea este independentă în gândire, independentă de efectele politicienilor mai puțin sănătoase; Oradea e deschisă, e liberă și crește. Oradea are încredere într-un viitor senin", a conchis domnul viceprimar Florin Birta.
Istoricul Gabriel Moisa, despre moștenirea de la 1918
Istoricul Gabriel Moisa ne-a (re)amintit despre misiunea istoricului de a ieși din când în când la interval și a vorbi, mai cu seamă, în ,,zilele în care istoria se întoarce cu fața spre noi". Referindu-se, în mod expres, la moștenirea de la 1918, profesorul universitar a ținut să ne pună la suflet trei aspecte foarte importante pe care trebuie să le avem în vedere atunci când ne referim la această prețioasă moștenire: 1. Implicarea masivă și totală (a elitei) în slujba cetățeanului, în slujba națiunii care i-a educat (pe reprezentanții elitei) pentru un ideal 2. Exemplul de bună conviețuire interetnică 3. O mare, mare, mare generozitate pe care oamenii aceștia (care formau elita - n.n.) au avut-o, ei cu ei, unii cu alții, dar și în raport cu cei pe care ei îi slujeau, fiind în permanență în slujba cetățeanului. Și s-au dat exemple de generozitate (fără margini) la Emanuil Gojdu și Vasile Stoiescu (,,care au pus la bătaie banii lor și toată averea), Alexandru Vaida Voevod și Vasile Goldiș, dar și Generalul Traian Moșoiu, la care a făcut referire dl prof. univ. dr. Gabriel Moisa.
Laudatio
Prezentând Laudatio distinsului profesor Dorel Tifor, secretarul Primăriei Oradea, domnul Ionel Vila, a dorit să ne reamintească faptul că administrația locală a avut și are în atenție trei aspecte importante: sărbătorirea Centenarului orașului cu peste 100 de ani de administrație românească (în aprilie  - n.n), a primului liceu românesc ( C.N. ,,Emanuil Gojdu", în 5 oct., de Ziua Mondială a Educației - n.n.) și cinstirea oamenilor acestei comunități care ,,și-au împletit destinele cu cele ale cetății, care au dat sensuri noi istoriei acestor locuri" (prin ,,reparația istorică" despre care a vorbit dl viceprimar, prin amplasarea unor statui în zona centrală: Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, cei doi episcopi, Roman Ciorogariu și Radu Demetriu, Regele Ferdinand și Emanuil Gojdu, iar acum prin conferirea titlului de Cetățean de onoare, distinsului profesor Dorel Tifor).
Cu cei 54 de ani petrecuți la Gojdu, se spune în Laudatio, ca elev, profesor sau director, Dorel Tifor a intrat definitiv în legenda bătrânului liceu..., dinastie a inteligențelor creatoare". S-a născut în 28 mai 1942 la Drăgești. A absolvit Liceul ,,Emanuil Gojdu", iar apoi Facultatea de Filologie a Universității ,,Babeș-Bolyai" din Cluj- Napoca; tot aici a urmat și cursuri de perfecționare și obținerea gradelor didactice. În 1965 revine la Gojdu ca profesor până în 2009, când s-a pensionat. În perioada 2001-2007 a ocupat și funcția de director; a manifestat pasiune pentru teatru, contaminând și copiii cu acest ,,microb". În 2008-2012 a fost și consilier local, având funcția de președinte al comisiei pentru activități social-culturale, de învățământ și tineret... Dintre principiile călăuzitoare în viață și în activitatea didactică ale distinsului profesor Dorel Tifor, recunoscute de domnia sa, două au fost amintite și în Laudatio: ,,Dragostea și pasiunea pentru elevi, dublate de chemarea de a fi dascăl", respectiv ,,Mulțumirea sufletească e ceea ce rămâne din drumul nostru de dascăl".
,,Eu sunt doar o rotiță dintr-un mare mecanism"
Cu adevărat emoționat și copleșit de atmosferă și împrejurările fericite, după cum singur a recunoscut, distinsul profesor a spus dintru început: ,,Sunt onorat să primesc acest titlu în asemenea context. Astăzi (sâmbătă -n.n.) este Ziua orașului, deunăzi (în 5 oct. - n.n), Ziua Educației, iar propriul meu colegiu a împlinit 100 de ani. Eu sunt doar o rotiță dintr-un mare mecanism alcătuit din dânșii, cei din partea dreaptă, majoritari, elevi și dascăli gojdiști. Ei au fost, de fapt, existența mea. Acolo mi-au dăruit ceea ce au crezut că este mai bine și mai mult".
Exprimându-și câteva gânduri proprii, domnia sa a pornit de la fericitul Augustin (care spunea că ,,Nu există artă mai frumoasă decât arta educației", iar domnia sa a adăugat: ,,Educatorul creează un chip de om pentru bucuria celor din jur, în același tip pentru bucuria lui Dumnezeu. Dascălul nu trebuie să-și creeze un urmaș, copie fidelă, ci dimpotrivă, să-i ajute să se autocreeze, să se depășească pe sine și pe propriul său dascăl". Argumentând, s-a oprit la două exemple: primul oferit recent de fostul său elev, Cosmin, devenit avocat, care i-a răscolit amintiri (din clasa a V-a), iar cel de-al doilea, despre inspectorul școlar general pentru limba și literatura română din cadrul Ministerului de resort, Dumitrescu, sosit în inspecție tocmai pe 15 iunie, în ultima zi de școală. Complet demobilizat de situația ingrată, domnul Trandafir gojdist a fost salvat, la lecția deschisă, de discipolii săi care s-au mobilizat exemplar, iar la final, cu toții au fost felicitați de inspectorul general.
Distinsul profesor Dorel Tifor a ținut să conchidă astfel: ,,Dascălul trebuie să-și îndrăgească discipolii și dascălul, trebuie să știți că, dăruiește dăruindu-se pe sine". În continuare, am ascultat încă două opinii, ale unui fost coleg (profesor gojdist) și ale unui martor...
,,Dorel Tifor a luat lumină, dăruind lumină"
,,Prin modul în care și-a dăruit viața destinului liceului, în 54 de ani, ca elev, ca profesor și ca director, Dorel Tifor a luat lumină, dăruind lumină pentru că știa că dăruind vei dobândi. Ne considerăm niște generații binecuvântate că am trecut prin acest liceu (...). Profesorul Tifor avea întotdeauna un stil foarte interesant de lucru: autoritate și generozitate. Întotdeauna știa cum să se apropie de elev. L-am admirat și l-am invidiat..."
,,Consider că pentru toți gojdiștii, profesorul Tifor a fost nu un profesor, ci o instituție"
Doamna profesor Lia Pop a vorbit în calitate de ,,martor" (vorba domniei sale). Mie nu mi-a fost profesor, ci îndrumător.  Am învățat multe lucruri de la el. L-am cunoscut bine din clasa a IX-a. Într-un fel sau altul, tot orașul îl iubește pentru că Tifor Dorel este o parte a acestui oraș care i-a învățat pe elevi un lucru foarte important: ,,Să nu-ți dezamăgești niciodată profesorii". Ne-a învățat să citim. Să știți că să înveți să citești este o știință, am aflat în America. Consider că  pentru toți gojdiștii, profesorul Tifor a fost nu un profesor, ci o instituție", a conchis doamna profesor Lia Pop.
Diploma de Cetățean de onoare al municipiului Oradea i-a fost înmânată apoi de celălalt viceprimar, domnul Mircea Mălan. În față, pe masa ovală și jos, în fața prezidiului, pentru sărbătoritul zilei fuseseră realizate două aranjamente florale superbe (,,Cred că doar Papa a mai primit asemenea flori", vorba doamnei profesor Lia Pop).
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (47 de poze) în Galeria foto: Ziua Oradiei - o întâmplare fericită cu Florin Birta, Gabriel Moisa și Dorel Tifor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:21 Ora de vară a Europei de Est