Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”

Moment sărbătoresc, la 25 de ani de la înființare,

Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”

Vineri, 4 octombrie 2019, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu", Filiala Oradea, a sărbătorit, în cadru festiv, 25 de ani de la înființare, eveniment la care, ca de fiecare dată, au luat parte reprezentanți ai Uniunii „Vatra Românească", Filiala Bihor, pentru ca spiritul Iancului să fie mereu viu, iar momentul sărbătoresc să fie deplin.

Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”

În sala festivă a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea, într-un cadru solemn și festiv, continuat în spiritul tradițiilor multiculturale ale spațiului bihorean, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu", Filiala Oradea, a aniversat un sfert de veac de la înființare, prilej cu care, în etern evocatul și trăitul spirit al Crăișorului, au fost evocate momente, personalități, amintiri și trăiri aparte.
Din partea Uniunii „Vatra Românească" au luat parte ec. Ioan Chivari (prim-vicepreședintele Vetrei), ec. Viorica Cherteș (vicepreședinte al Vetrei și președinta Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei), teolog Alexandru Carțiș (vicepreședinte) și col. (rz.) Gavril Mărcuș (secretar), fiind alături de membrii Societății „Avram Iancu" la acest prilej sărbătoresc, așa cum, de-a lungul celor 25 de ani de activitate ai societății, membrii Vetrei au susținut și participat activ la demersurile și activitățile întreprinse de către aceasta.
După prima parte a manifestării, reprezentată de alocuțiuni tematice susținute de către dna prof. Doina Sfârlea, președintele de onoare al societății, care a reiterat momentele inedite care au stat la baza fondării liceului gazdă, precum și momentele incipiente ale Societății „Avram Iancu", la care s-au adăugat intervenții susținute de către gl. mr. (r.) prof. univ. dr. Lazăr Cârjan, prof. univ. dr. Cornel Durgheu (sculptorul statuii lui Avram Iancu din Oradea), dna prof. Daniela Sopota (inspector școlar pentru educație permanentă și activitate educativă formală și nonformală în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor), col. Grigore Morar (Primăria Municipiului Oradea), dna prof. dr. Cristina Brădău (director adjunct al Liceului Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea), dl George Roca, poet român stabilit în Australia, care a recitat poemul domniei sale, intitulat „Dor de acasă", sensibilizându-i pe toți cei prezenți prin profunzimea trăirilor exprimate prin poemul recitat, ales îmbrăcat în reale emoții și vibrații spirituale și de neam. De la Beiuș, a participat o delegație din partea Asociației ,,Avram Iancu", Beiuș, condusă de Ianc Viorel, președinte, Lucia Busuioc și înv. Ioan Curpaș - fotograf, cel care a imortalizat momentele în aceste frumoase imagini.
În momentele următoare, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu", Filiala Oradea, dl gl. bg. (r.) Grigore Bartoș a lansat volumul dedicat momentului aniversar de împlinire a 25 de ani de activitate a societății, material care cuprinde o serie de articole semnate de diferite personalități culturale, precum și o selecție de fotografii reprezentative din seria activităților desfășurate de-a lungul întregii perioade de la înființare.
Programul manifestării a continuat cu activitatea intitulată „Transilvania multiculturală", prilej cu care cinci formațiuni artistice formate din elevi de la diferite instituții de învățământ din județul Bihor au prezentat momente tradiționale specifice diferitelor etnii care viețuiesc în spațiul bihorean, astfel: Ansamblul ,,Cununița" al Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu" Beiuș, coordonat de prof. Daniela Rada, director adjunct, și prof. Hele Rodica, au prezentat un moment de cântece tradiționale românești și cântece patriotice; Ansamblul „Szazsorszep" al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Tărcaia, coordonat de prof. Antal Rozsa Ibolya și prof. Micle Rozalia au prezentat un moment frumos de dansuri tradiționale maghiare; elevi ai Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici" din Oradea, coordonați de prof. Fabian Kinga Tilda și prof. Galea Rodica, au susținut o selecție virtuoasă și antrenantă de dansuri specifice etniei rome; elevii Liceului Teoretic German „Friedrich Schiller" Oradea, coordonați de înv. Szabo Alexandra și Halasz Katalin, au prezentat, după cum era de așteptat, un moment de dansuri specifice etniei germane; Grupul folcloric „Lipka" al Liceului Teoretic „Jozef Kozacek" din Budoi, coordonat de prof. Peneac Maria, au prezentat un frumos moment de dansuri slovace, iar Alexandrina Chelu a interpretat o melodie evreiască.
Manifestarea festivă s-a bucurat de prezența unui număr mare de persoane, de la personalități culturale orădene, până la elevi, omagiind, în spirit de prietenie și dragoste de frumos, ceasul aniversar și sărbătoresc al Societății „Avram Iancu".
Alexandru Carțiș & Ioan Curpaș
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Uniunea „Vatra Românească”, în spiritul Crăișorului Munților, la momentul aniversar al Societății „Avram Iancu”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:41:31 Ora standard a Europei de Est