Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La 1 octombrie, în lumea academică Agora, la început de nou an universitar

Marți, în Aula Albastră și Aula Galbenă,

La 1 octombrie, în lumea academică Agora, la început de nou an universitar

După ce am asistat, la orele amiezii, la deschiderea festivă, oficială a anului universitar la Universitatea (de stat) din Oradea, desfășurată la Sala Polivalentă, la ora 16.00, am intrat într-o altă lume, în lumea academică Agora, reală și concretă, palpabilă, în care studenții s-au întâlnit, s-au aflat, din start, față în față, cu decanii facultăților, cu doamna prorector Gabriela Bologa și cu parte dintre viitorii lor profesori...

,,Prietenia definește performanța și performanța o găsiți aici..."
În Aula Albastră, cei de la Științele Economice i-au avut în față pe doamna prorector Gabriela Bologa, pe domnul decan Casian Butaci, pe doamna conf. univ. dr. Viorina Maria Judeu, directorul Departamentului de Științe Economice, iar mai târziu au făcut cunoștință și cu îndrumătorul de an, doamna conf. univ. dr. Ramona Mihaela Urziceanu. Domnul decan le-a prezentat facultatea, cu cele două specializări, Management și Contabilitate (și informatică de gestiune), cu programul de masterat, în Managementul Resurselor Umane, iar doamna prorector, mai romantică, mai poetică, le-a picurat puțină toamnă în suflete și în gând, povestindu-le despre lucrurile frumoase care urmează să li se întâmple, pe care le vor descoperi treptat la Agora, despre ,,prietenia (care) definește performanța și performanța o găsiți aici, cu tot respectul pe care îl port Universității Agora și de ce nu Dumneavoastră și colegilor mei", a spus doamna prorector Gabriela Bologa, după care le-a adresat salutul din partea conducerii instituției: din partea fondatorilor Universității, domnul prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, rector fondator, președintele Consiliului de Administrație, doamna prof. univ. dr. Adriana Manolescu, decan fondator, președinte al Senatului universitar, respectiv din partea domnului rector Ioan Dzițac.
,,Pot orice, dacă vreau!"
Le-a mai vorbit doamna prorector despre oportunitățile pe care le au studenții în cadrul stagiilor de practică de a se întâlni și a învăța de la diverși parteneri, pe linie economică și pe linie contabilă. Este important ca ei (studenții) să-și dorească să facă performanță pentru formarea lor ca specialiști în științele economice. Potrivit programului și orarului, la Agora li se oferă posibilitatea să și lucreze, să se angajeze pentru a se întreține din punct de vedere financiar, având un loc de muncă... La rându-le, doamna conf. univ. dr. Viorina Judeu, director de departament și doamna conf. univ. dr. Ramona Urziceanu, îndrumătorul lor de an, le-au divulgat câte ceva din ,,secretele" disciplinelor pe care le predau.
,,Vă invit, încă de la această întâlnire, să fiţi disponibili, deschişi şi rapizi..."
În Aula Galbenă, am intrat în lumea celor drepți (care vor face și vor împărți dreptatea), unde se stătea și în picioare, drepți  (,,veteranii").
În prezidiu, alături de doamna prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative (cadru didactic universitar de 22 de ani, din care 16 ani la Universitatea Agora), s-au aflat doamna Laura Roxana Popoviciu și doamna Ramona Mihaela Urziceanu.
,,Determinată să-mi dezvolt traseul profesional şi în acest an universitar, motivată de Dumneavoastră, şi cu intenţia de a vă capacita să vă alăturaţi nouă, cadrelor didactice din Universitate, în proiectele pe care le vom iniţia pentru Dvs., vă invit încă de la această întâlnire, să fiţi disponibili, deschişi şi rapizi în procesul de cunoaştere a  comunităţii Universităţii (...). Dacă o să doriţi să identificaţi oportunităţile ce vor veni spre Dvs. din partea noastră pe parcursul anilor de studii, o să aveţi senzaţia că faceţi mai mult, nu numai pentru a obţine competenţe profesionale şi transversale specifice disciplinelor pe care le veţi studia conform planului de învăţământ aferent programului de studii universitare pe care l-aţi ales, ci şi pentru a vă dezvolta personal, lucru esenţial pentru dezvoltarea durabilă a facultăţii noastre, a domeniilor în care învăţaţi şi a ţării noastre.
,,Vă adresez încă un îndemn de a fi uniţi..."
 În acest sens, vă adresez încă un îndemn de a fi uniţi, de a vă preţui facultatea unde învăţaţi, de a vă implica în dinamica comunităţii Universităţii noastre, astfel încât să contribuim împreună la formarea capitalului social ridicat, să menţinem armonia în AGORA noastră, şi nu în ultimul rând să ne crească stima de sine", a mai spus doamna decan Elena-Ana Iancu.
Trecând apoi aplicat la problemele organizatorice şi de cunoaştere a  calendarului activităţilor didactice sau ştiinţifice ce urmează în perioada următoare, doamna decan a prezentat cadrele didactice, evidenţiind experienţa acestora în activităţile de predare la licenţă sau/şi masterat, precum şi realizările profesionale pe care le au în practică, domeniul de doctorat şi preocupările ştiinţifice interdisciplinare. Totodată, le-a mulţumit colegilor şi părinţilor care au ales să fie alături „în prima zi a lunii octombrie, zi de sărbătoare creştină şi de armonie în lumina toamnei arămii".
La final, doamna conf. univ. dr. Viorina Judeu s-a întâlnit, în Aula Verde, în ,,particular", cu studenții ,,boboci" de la Poliție locală, în calitate de îndrumător (fiind ,,dira" lor).
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: La 1 octombrie, în lumea academică Agora, la început de nou an universitar.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:06:19 Ora standard a Europei de Est