Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La 1 octombrie, în lumea academică Agora, la început de nou an universitar

Marți, în Aula Albastră și Aula Galbenă,

La 1 octombrie, în lumea academică Agora, la început de nou an universitar

După ce am asistat, la orele amiezii, la deschiderea festivă, oficială a anului universitar la Universitatea (de stat) din Oradea, desfășurată la Sala Polivalentă, la ora 16.00, am intrat într-o altă lume, în lumea academică Agora, reală și concretă, palpabilă, în care studenții s-au întâlnit, s-au aflat, din start, față în față, cu decanii facultăților, cu doamna prorector Gabriela Bologa și cu parte dintre viitorii lor profesori...

,,Prietenia definește performanța și performanța o găsiți aici..."
În Aula Albastră, cei de la Științele Economice i-au avut în față pe doamna prorector Gabriela Bologa, pe domnul decan Casian Butaci, pe doamna conf. univ. dr. Viorina Maria Judeu, directorul Departamentului de Științe Economice, iar mai târziu au făcut cunoștință și cu îndrumătorul de an, doamna conf. univ. dr. Ramona Mihaela Urziceanu. Domnul decan le-a prezentat facultatea, cu cele două specializări, Management și Contabilitate (și informatică de gestiune), cu programul de masterat, în Managementul Resurselor Umane, iar doamna prorector, mai romantică, mai poetică, le-a picurat puțină toamnă în suflete și în gând, povestindu-le despre lucrurile frumoase care urmează să li se întâmple, pe care le vor descoperi treptat la Agora, despre ,,prietenia (care) definește performanța și performanța o găsiți aici, cu tot respectul pe care îl port Universității Agora și de ce nu Dumneavoastră și colegilor mei", a spus doamna prorector Gabriela Bologa, după care le-a adresat salutul din partea conducerii instituției: din partea fondatorilor Universității, domnul prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, rector fondator, președintele Consiliului de Administrație, doamna prof. univ. dr. Adriana Manolescu, decan fondator, președinte al Senatului universitar, respectiv din partea domnului rector Ioan Dzițac.
,,Pot orice, dacă vreau!"
Le-a mai vorbit doamna prorector despre oportunitățile pe care le au studenții în cadrul stagiilor de practică de a se întâlni și a învăța de la diverși parteneri, pe linie economică și pe linie contabilă. Este important ca ei (studenții) să-și dorească să facă performanță pentru formarea lor ca specialiști în științele economice. Potrivit programului și orarului, la Agora li se oferă posibilitatea să și lucreze, să se angajeze pentru a se întreține din punct de vedere financiar, având un loc de muncă... La rându-le, doamna conf. univ. dr. Viorina Judeu, director de departament și doamna conf. univ. dr. Ramona Urziceanu, îndrumătorul lor de an, le-au divulgat câte ceva din ,,secretele" disciplinelor pe care le predau.
,,Vă invit, încă de la această întâlnire, să fiţi disponibili, deschişi şi rapizi..."
În Aula Galbenă, am intrat în lumea celor drepți (care vor face și vor împărți dreptatea), unde se stătea și în picioare, drepți  (,,veteranii").
În prezidiu, alături de doamna prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative (cadru didactic universitar de 22 de ani, din care 16 ani la Universitatea Agora), s-au aflat doamna Laura Roxana Popoviciu și doamna Ramona Mihaela Urziceanu.
,,Determinată să-mi dezvolt traseul profesional şi în acest an universitar, motivată de Dumneavoastră, şi cu intenţia de a vă capacita să vă alăturaţi nouă, cadrelor didactice din Universitate, în proiectele pe care le vom iniţia pentru Dvs., vă invit încă de la această întâlnire, să fiţi disponibili, deschişi şi rapizi în procesul de cunoaştere a  comunităţii Universităţii (...). Dacă o să doriţi să identificaţi oportunităţile ce vor veni spre Dvs. din partea noastră pe parcursul anilor de studii, o să aveţi senzaţia că faceţi mai mult, nu numai pentru a obţine competenţe profesionale şi transversale specifice disciplinelor pe care le veţi studia conform planului de învăţământ aferent programului de studii universitare pe care l-aţi ales, ci şi pentru a vă dezvolta personal, lucru esenţial pentru dezvoltarea durabilă a facultăţii noastre, a domeniilor în care învăţaţi şi a ţării noastre.
,,Vă adresez încă un îndemn de a fi uniţi..."
 În acest sens, vă adresez încă un îndemn de a fi uniţi, de a vă preţui facultatea unde învăţaţi, de a vă implica în dinamica comunităţii Universităţii noastre, astfel încât să contribuim împreună la formarea capitalului social ridicat, să menţinem armonia în AGORA noastră, şi nu în ultimul rând să ne crească stima de sine", a mai spus doamna decan Elena-Ana Iancu.
Trecând apoi aplicat la problemele organizatorice şi de cunoaştere a  calendarului activităţilor didactice sau ştiinţifice ce urmează în perioada următoare, doamna decan a prezentat cadrele didactice, evidenţiind experienţa acestora în activităţile de predare la licenţă sau/şi masterat, precum şi realizările profesionale pe care le au în practică, domeniul de doctorat şi preocupările ştiinţifice interdisciplinare. Totodată, le-a mulţumit colegilor şi părinţilor care au ales să fie alături „în prima zi a lunii octombrie, zi de sărbătoare creştină şi de armonie în lumina toamnei arămii".
La final, doamna conf. univ. dr. Viorina Judeu s-a întâlnit, în Aula Verde, în ,,particular", cu studenții ,,boboci" de la Poliție locală, în calitate de îndrumător (fiind ,,dira" lor).
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: La 1 octombrie, în lumea academică Agora, la început de nou an universitar.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:50 Ora de vară a Europei de Est