Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Noaptea Cercetătorilor”, ediția a VII-a, cu roboței și ghete rebound!

Vineri, la Universitatea din Oradea

„Noaptea Cercetătorilor”, ediția a VII-a, cu roboței și ghete rebound!

Vineri, 27 septembrie 2019, la Sala Polivalentă a Universității din Oradea, s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a evenimentului european ,,Noaptea Cercetătorilor".

La ora vizitei noastre (după ora 19.00, până după ora 20.00), atracția numărul 1 pentru cei mai mici vizitatori erau roboțeii universitari și cei gojdiști, iar pentru cei mai mari, ghetele Kangoo Jumps.
De la doamna Dana Bococi, șef Birou programe, proiecte, cercetare, care ne-a fost cel dintâi interlocutor, am aflat despre participanții la cea de-a VII-a ediție a manifestării (începând cu anul 2013). Sunt prezente cu standuri nouă facultăți (F. de Științe; de Inginerie Managerială și Tehnologică; F. de Arte și Muzică; de Inginerie Electrică și Management Industrial; de Construcții, Cadastru și Arhitectură; Șt. Economice; Inginerie Electrică și Tehnologia Informației; Drept; Geografie, Turism și Sport). Instituții, firme și asociații: Poliția, Jandarmeria,  Antidrog, Celestica, ICIA Cluj-Napoca, Decor, Crucea Roșie, Astroclub Meridian Zero, Mensa,  Learn B., Smart, GTS, CNCG, Nidec, colegiile naționale ,,Emanuil Gojdu" și ,,Mihai Eminescu", Școala Gimnazială ,,Dacia" (cu telescopul), iar în zona voluntarilor, din nou, ,,Cercetașii României". Alături de doamna Dana Bococi le-am cunoscut pe colegele domniei sale: Gabriela Nistor, Mihaela Codrean, Mariana Timoce, Otilia Marta... la masa la care s-au distribuit peste 150 de diplome expozanților...  
,,Sănătate pe ghete"
Un mare impact a avut la actuala ediție cvartetul KAPO (Kinga Sebestyen, Alin Iova, Pușa Dorina Farcaș, Olivia Ligia Burtă), cu ghetele Kangoo Jumps, cu proiectul ,,Sănătate pe ghete" și Ora de a bate recordul sau altfel spus: Oradea bate recordul, cu acțiunea care va avea loc în 13 octombrie, de la ora 13, în Piața Unirii din Oradea, când se vrea un record de participare: 1.300 de persoane, de stat pe ghete și de dansat pe ghete Kangoo Jumps. Și se mai dorește cu acest prilej o intrare în Cartea Recordurilor; vechiul record este de 1.298 și s-a înregistrat în Germania. Despre Centrul de Sănătate și Lipoterapie, și despre acțiunea din 13 octombrie, ne-a vorbit medicul fizioterapeut Alin Iova, iar despre promovarea sănătății prin mișcare, prin folosirea ghetelor Kangoo Jumps, doamna prorector dr. Olivia Ligia Burtă, în permanență în mișcare cu ghetele în picioare în mijlocul tinerilor. ,,Încercăm să promovăm un stil de viață sănătos; îi scoatem pe copii din casă, le punem în picioare niște ghete speciale, îi punem să alerge, să sară și să se simtă bine, să bată ritmul pe muzică bună", a precizat doamna prorector Olivia Ligia Burtă.
Kinga a adus Kangoo Jumps-ul în Oradea
Kinga Sebestyen, cea care se face ,,vinovată" de introducerea acestui nou sport în Oradea, este, la origini educatoare din Miercurea Ciuc. Ea a descoperit Kangoo Jumps-ul în Ungaria în 2008, când a devenit și trainer și distribuitor pentru cinci țări: în România, Bulgaria, Serbia, Croația și Suedia, dar Oradea i s-a așezat la suflet. Aici face un studiu pe ghete împreună cu ceilalți trei colegi de echipă: Alin, Pușa și Olivia; ghetele au fost inventate de un doctor canadian, iar în 1993 au fost introduse în sălile de fitness. ,,Pe cei interesați doresc să-i informez că avem ghete pentru toate vârstele, de la nr. 31 la 48, cu talpa antiderapantă cu care se poate alerga în aer liber, pe iarbă, pe beton, chiar și pe malul mării. La sală închiriem ghetele pentru un antrenament de o oră", ne-a spus Kinga. Alin Iova este încântat de faptul că la studiul cu pricina participă 80 de persoane, iar ,,mâine (sâmbătă - n.n.) va avea loc ultima evaluare. Programul a început la 1 februarie 2019, când s-au înscris 350 de persoane, cu diferite afecțiuni, care nu au fost niciodată la sală pentru a face mișcare, persoane cu vârsta cuprinsă între 17 și 65 de ani, pensionari, profesori, medici, judecători, asistenți medicali, directori de bancă... pe care i-am pus să facă sport în sală câte o oră, de trei ori pe săptămână. În urma trierilor, am rămas cu un lot de 80 de persoane. În urma evaluărilor anterioare se vede un progres enorm în ce privește scăderea în greutate, tonusul, starea de sănătate și psihicul, toate la cote nebănuite", ne-a spus doctorul Alin Iova.
Micii cercetători gojdiști au venit cu două proiecte
La standul gojdiștilor i-am reîntâlnit pe distinșii profesori de informatică soții Maria și Adrian Niță. ,,Colegiul nostru este reprezentat de cei mai mici cercetători, membri ai cercurilor de robotică. Proiectele noastre sunt:1.Programarea minicalculatorului Micro:bit - elevi Boji Octavian, Constantinescu Andrei, Paruș Ștefan 2. Proiectarea 3D, construirea și programarea roboților LEGO - elevi: Pantea Victor, Covaci Alexandru, Covaci Andrei. Constatăm cu satisfacție că prezentarea proiectelor se bucură de un deosebit succes", susține domnul profesor Adrian Niță.
Felicitări micilor cercetători gojdiști și profesorilor lor!
Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost reprezentat la evenimentul de vineri de doamna inspector școlar Daniela Sopota pe care am surprins-o alături de reprezentanții celuilalt colegiu național, CN ,,Mihai Eminescu".
Polițiștii de prevenire bihoreni, alături de copii la „Noaptea Cercetătorilor", pentru al șaptelea an, consecutiv
Vineri, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, alături de polițiștii de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au desfăşurat o serie de activităţi preventive în cadrul Proiectului „Noaptea Cercetătorilor 2019".
Scopul acestui proiect este de a implica elevii în activităţi de cercetare în diferite domenii, care să îi orienteze spre alegerea unei cariere şi formarea unor personalităţi competitive. Activităţile preventive au fost structurate pe ateliere de lucru, participanţii fiind implicaţi în concursuri precum: „Mesajul meu preventiv", „Prevenirea la cutie", „Atelierul de proiecte", „Ghiceşte indicatorul de circulaţie" - concurs cu premii pe linie de educaţie rutieră adresat elevilor din categoria de vârstă 7 - 14 ani sau concursul „Copilărie în siguranţă!".
„Verde la educație pentru circulație"
Pentru sâmbătă (28 septembrie), poliţiştii Serviciului Rutier și cei ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, în parteneriat cu S.C. Lidl Discount S.R.L. și-au propus să organizeze o nouă lecție interactivă de circulație rutieră, în cadrul celei de-a șaptea ediții a campaniei de educație si prevenție rutieră, „Verde la educație pentru circulație", desfășurată la nivel național de Poliția Română și Lidl. Această nouă lecție avea să se desfășoare, simultan, în două locaţii din municipiul Oradea (pe Calea Borșului și pe Strada Tudor Vladimirescu) şi una în municipiul Salonta, în parcările magazinelor Lidl.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (60 de poze) în Galeria foto: „Noaptea Cercetătorilor”, ediția a VII-a, cu roboței și ghete rebound!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:10:08 Ora standard a Europei de Est