Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Noaptea Cercetătorilor”, ediția a VII-a, cu roboței și ghete rebound!

Vineri, la Universitatea din Oradea

„Noaptea Cercetătorilor”, ediția a VII-a, cu roboței și ghete rebound!

Vineri, 27 septembrie 2019, la Sala Polivalentă a Universității din Oradea, s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a evenimentului european ,,Noaptea Cercetătorilor".

La ora vizitei noastre (după ora 19.00, până după ora 20.00), atracția numărul 1 pentru cei mai mici vizitatori erau roboțeii universitari și cei gojdiști, iar pentru cei mai mari, ghetele Kangoo Jumps.
De la doamna Dana Bococi, șef Birou programe, proiecte, cercetare, care ne-a fost cel dintâi interlocutor, am aflat despre participanții la cea de-a VII-a ediție a manifestării (începând cu anul 2013). Sunt prezente cu standuri nouă facultăți (F. de Științe; de Inginerie Managerială și Tehnologică; F. de Arte și Muzică; de Inginerie Electrică și Management Industrial; de Construcții, Cadastru și Arhitectură; Șt. Economice; Inginerie Electrică și Tehnologia Informației; Drept; Geografie, Turism și Sport). Instituții, firme și asociații: Poliția, Jandarmeria,  Antidrog, Celestica, ICIA Cluj-Napoca, Decor, Crucea Roșie, Astroclub Meridian Zero, Mensa,  Learn B., Smart, GTS, CNCG, Nidec, colegiile naționale ,,Emanuil Gojdu" și ,,Mihai Eminescu", Școala Gimnazială ,,Dacia" (cu telescopul), iar în zona voluntarilor, din nou, ,,Cercetașii României". Alături de doamna Dana Bococi le-am cunoscut pe colegele domniei sale: Gabriela Nistor, Mihaela Codrean, Mariana Timoce, Otilia Marta... la masa la care s-au distribuit peste 150 de diplome expozanților...  
,,Sănătate pe ghete"
Un mare impact a avut la actuala ediție cvartetul KAPO (Kinga Sebestyen, Alin Iova, Pușa Dorina Farcaș, Olivia Ligia Burtă), cu ghetele Kangoo Jumps, cu proiectul ,,Sănătate pe ghete" și Ora de a bate recordul sau altfel spus: Oradea bate recordul, cu acțiunea care va avea loc în 13 octombrie, de la ora 13, în Piața Unirii din Oradea, când se vrea un record de participare: 1.300 de persoane, de stat pe ghete și de dansat pe ghete Kangoo Jumps. Și se mai dorește cu acest prilej o intrare în Cartea Recordurilor; vechiul record este de 1.298 și s-a înregistrat în Germania. Despre Centrul de Sănătate și Lipoterapie, și despre acțiunea din 13 octombrie, ne-a vorbit medicul fizioterapeut Alin Iova, iar despre promovarea sănătății prin mișcare, prin folosirea ghetelor Kangoo Jumps, doamna prorector dr. Olivia Ligia Burtă, în permanență în mișcare cu ghetele în picioare în mijlocul tinerilor. ,,Încercăm să promovăm un stil de viață sănătos; îi scoatem pe copii din casă, le punem în picioare niște ghete speciale, îi punem să alerge, să sară și să se simtă bine, să bată ritmul pe muzică bună", a precizat doamna prorector Olivia Ligia Burtă.
Kinga a adus Kangoo Jumps-ul în Oradea
Kinga Sebestyen, cea care se face ,,vinovată" de introducerea acestui nou sport în Oradea, este, la origini educatoare din Miercurea Ciuc. Ea a descoperit Kangoo Jumps-ul în Ungaria în 2008, când a devenit și trainer și distribuitor pentru cinci țări: în România, Bulgaria, Serbia, Croația și Suedia, dar Oradea i s-a așezat la suflet. Aici face un studiu pe ghete împreună cu ceilalți trei colegi de echipă: Alin, Pușa și Olivia; ghetele au fost inventate de un doctor canadian, iar în 1993 au fost introduse în sălile de fitness. ,,Pe cei interesați doresc să-i informez că avem ghete pentru toate vârstele, de la nr. 31 la 48, cu talpa antiderapantă cu care se poate alerga în aer liber, pe iarbă, pe beton, chiar și pe malul mării. La sală închiriem ghetele pentru un antrenament de o oră", ne-a spus Kinga. Alin Iova este încântat de faptul că la studiul cu pricina participă 80 de persoane, iar ,,mâine (sâmbătă - n.n.) va avea loc ultima evaluare. Programul a început la 1 februarie 2019, când s-au înscris 350 de persoane, cu diferite afecțiuni, care nu au fost niciodată la sală pentru a face mișcare, persoane cu vârsta cuprinsă între 17 și 65 de ani, pensionari, profesori, medici, judecători, asistenți medicali, directori de bancă... pe care i-am pus să facă sport în sală câte o oră, de trei ori pe săptămână. În urma trierilor, am rămas cu un lot de 80 de persoane. În urma evaluărilor anterioare se vede un progres enorm în ce privește scăderea în greutate, tonusul, starea de sănătate și psihicul, toate la cote nebănuite", ne-a spus doctorul Alin Iova.
Micii cercetători gojdiști au venit cu două proiecte
La standul gojdiștilor i-am reîntâlnit pe distinșii profesori de informatică soții Maria și Adrian Niță. ,,Colegiul nostru este reprezentat de cei mai mici cercetători, membri ai cercurilor de robotică. Proiectele noastre sunt:1.Programarea minicalculatorului Micro:bit - elevi Boji Octavian, Constantinescu Andrei, Paruș Ștefan 2. Proiectarea 3D, construirea și programarea roboților LEGO - elevi: Pantea Victor, Covaci Alexandru, Covaci Andrei. Constatăm cu satisfacție că prezentarea proiectelor se bucură de un deosebit succes", susține domnul profesor Adrian Niță.
Felicitări micilor cercetători gojdiști și profesorilor lor!
Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost reprezentat la evenimentul de vineri de doamna inspector școlar Daniela Sopota pe care am surprins-o alături de reprezentanții celuilalt colegiu național, CN ,,Mihai Eminescu".
Polițiștii de prevenire bihoreni, alături de copii la „Noaptea Cercetătorilor", pentru al șaptelea an, consecutiv
Vineri, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, alături de polițiștii de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au desfăşurat o serie de activităţi preventive în cadrul Proiectului „Noaptea Cercetătorilor 2019".
Scopul acestui proiect este de a implica elevii în activităţi de cercetare în diferite domenii, care să îi orienteze spre alegerea unei cariere şi formarea unor personalităţi competitive. Activităţile preventive au fost structurate pe ateliere de lucru, participanţii fiind implicaţi în concursuri precum: „Mesajul meu preventiv", „Prevenirea la cutie", „Atelierul de proiecte", „Ghiceşte indicatorul de circulaţie" - concurs cu premii pe linie de educaţie rutieră adresat elevilor din categoria de vârstă 7 - 14 ani sau concursul „Copilărie în siguranţă!".
„Verde la educație pentru circulație"
Pentru sâmbătă (28 septembrie), poliţiştii Serviciului Rutier și cei ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, în parteneriat cu S.C. Lidl Discount S.R.L. și-au propus să organizeze o nouă lecție interactivă de circulație rutieră, în cadrul celei de-a șaptea ediții a campaniei de educație si prevenție rutieră, „Verde la educație pentru circulație", desfășurată la nivel național de Poliția Română și Lidl. Această nouă lecție avea să se desfășoare, simultan, în două locaţii din municipiul Oradea (pe Calea Borșului și pe Strada Tudor Vladimirescu) şi una în municipiul Salonta, în parcările magazinelor Lidl.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (60 de poze) în Galeria foto: „Noaptea Cercetătorilor”, ediția a VII-a, cu roboței și ghete rebound!

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 01:25:01 Ora de vară a Europei de Est